SKUMTOPPAR MED MINT

Läs det här inlägget för att se lite fler tips. Istället för pepparmintarom kan du smaksätta bakelserna med till exempel vaniljsocker. Foto: Ulrika Pousette.

kokostoppar2

Cirka 16 st

3 blad gelatin
3 äggvitor
1,5 dl strösocker
1 krm pepparmintarom
Grön hushållsfärg

Cirka 16 småkakor, till exempel Bragokex
200 g mörk choklad
Eventuellt strössel till dekor

  1. Placera kakorna med jämna mellanrum på en skärbräda eller bricka.
  2. Lägg gelatinbladen i blöt i rikligt med kallt vatten.
  3. Vispa äggvitorna fluffiga och fasta med elvisp, helst i en bunke av rostfritt stål. Vispa ner sockret lite i taget. Tillsätt pepparmintarom och några droppar färg. Fortsätt vispa någon minut till en blank och fast marängsmet.
  4. Skaka vattnet från gelatinbladen lite slarvigt, det är bara bra om det blir lite vatten kvar. Smält dem i mikron i några sekunder eller i en kastrull på spisen på svag värme. Blandningen ska bli het och lättflytande.
  5. Häll ner gelatinet i marängsmeten i en tunn stråle samtidigt som du vispar kraftigt. Fortsätt vispa i ett par minuter tills marängen känns så pass fluffig och fast att du kan spritsa den till höga toppar.
  6. Häll marängen i en spritspåse och klipp upp en ganska stor öppning om du använder en engångsspritspåse. Använder du en flergångsspritspåse sätter du först in en rund tyll med cirka 15 mm öppning.
  7. Spritsa toppar av marängen på kakorna. Ställ i kylen att stelna i cirka 1 timme.
  8. Mät upp chokladen i en liten, djup skål och smält försiktigt i mikron eller över vattenbad.
  9. Ta tag i ett bakverk i taget och doppa ner det i chokladen. Låt rinna av lite och ställ sedan på en bricka klädd med bakplåtspapper. Strö eventuellt över lite strössel när chokladen börjat stelna. Låt stelna i kylen i minst 30 minuter.
  10.  Förvara bakverken i kylen fram till serveringen. I en tättslutande burk i kylen är de hållbara i minst 1 vecka.

Karamellbräck med tunnbröd

Tänk att vanligt tunnbröd kan bli så otroligt beroendeframkallande gott! Glykos finns numera i de flesta välsorterade mataffärer, men hittar du inte det kan det ersättas med vit sirap eller honung. Foto: Ulrika Ekblom.

choklad6

Cirka 6 bitar hårt tunnbröd
175 g smör
2 dl strösocker
3 msk glykos
200 g mörk choklad
knappt 50 g valnötter
cirka 0,5 tsk flingsalt

  1. Sätt ugnen på 175 grader. Klä en ugnsplåt med bakplåtspapper. Plåten ska helst ha en liten kant, inte vara helt slät. Placera ut tunnbröden så att de täcker plåten.
  2. Mät upp smör, socker och glykos i en kastrull. Koka upp och låt puttra ett par minuter tills det tjocknar lite. Det behöver inte få färg. Häll ut smeten över tunnbröden på plåten. Det behöver inte bli snyggt, det flyter ut jämnt i ugnen. Grädda i mitten av ugnen i cirka 10 minuter.
  3. Hacka under tiden chokladen fint och valnötterna grovt.
  4. Ta ut plåten ur ugnen när karamellen blivit ljust gyllenbrun. Vänta någon minut och strö sedan chokladen över karamellen. Vänta ett par minuter tills chokladen börjat smälta och bred sedan ut den i ett jämnt lager. Strö ut valnötterna och flingsaltet och låt sedan stelna i kylen i minst 30 minuter. Bryt bräcken i grova bitar. Förvara i kylen.

Fillimpa

olle februari 2015, fillimpa, maria bröllop, 120

Byt gärna ut russin, pumpakärnor och mjölsorter mot det du har hemma, men behåll proportionerna.

2 dl havregryn
2½ dl vetemjöl
2½ dl grovt rågmjöl
½ dl russin
1 dl pumpakärnor
1 msk bikarbonat
1 tsk salt
Lite brödkryddor, till exempel fänkål och kummin

4½ dl filmjölk eller yoghurt
½ dl lingonsylt
Smör till formen

  1. Smörj en avlång brödform (rymd 1,5l) noggrant.
  2. Blanda alla de torra ingredienserna.
  3. Rör ner filmjölken och lingonsylten och blanda ihop till en lös deg. Tryck ut degen i formen och grädda i nedre delen av ugnen i 200 grader i en timme.
  4. Stjälp ut brödet ur formen efter några minuter och låt det svalna.

Kouign-amann

Smör och socker i ljuv karamellig förening! Kouign amann härstammar från Bretagne, och förklaringen till det lite märkliga namnet är att kouign betyder kaka och amann smör på det lokala språket. Smörkaka alltså. Smör och socker kavlas in i degen på liknande sätt som till smördeg, men det är inte riktigt lika besvärligt och tidskrävande. Kakan är godast samma dag som den bakas, men går bra att frysa och sedan servera upptinad och ljummen. Foto: Ulrika Ekblom.

20150225-120208-43328832.jpg
12 g jäst (1/4 paket)
1,75 dl ljummet vatten
Cirka 4 dl (240 g) vetemjöl
0,5 tsk salt, gärna fleur de sel
100 g kylskåpskallt smör
2 dl strösocker
25 g smält smör

1. Klä en rund form, 22-24 cm i diameter, med bakplåtspapper. Klä både botten och kanterna.
2. Blanda jäst och vatten i en bunke. Vispa runt tills jästen lösts upp. Tillsätt mjöl och salt och arbeta ihop till en deg. Knåda degen ett par minuter och låt den sedan jäsa i minst 1 timme.
3. Kavla ut degen till en rektangel, cirka 4 mm tjock, på ett lätt mjölat bord.
4. Skär det kalla smöret i tärningar och strö ut det över degens mittdel. Se steg för steg-bilderna. Strö även över cirka en fjärdedel av sockret ovanpå smöret.
5. Vik ihop degen i ett treslag på bredden. Strö cirka en fjärdedel av sockret ovanpå degpaketet och vik därefter ihop i ett treslag på längden. Lägg degpaketet på en bricka klädd med bakplåtspapper eller plastfolie och låt vila i kylen i 1 timme.
6. Strö lite av strösockret på bakbordet och kavla ut degen. Strö även socker ovanpå degen och kavla ut till en rektangel. Vik ihop till ett treslag på längden och sedan på bredden igen.
7. Kavla ut degen till en cirkel (den behöver inte vara perfekt) av samma storlek som bakformen och lägg ner den i formen. Strö över resten av sockret och ringla över det smälta smöret.
8. Grädda i nedre delen av ugnen i 200 grader i cirka 40 minuter. Ibland droppar det en del smör från kakan, så ställ gärna en ugnsform under så att inte det droppar och osar smör i din ugn.

Crêpes Suzette

Crêpes Suzette är så makalöst gott! Jag slickade tallriken senast jag gjorde det och åt upp resterna min son slängt på golvet.
Du kan halvera receptet, eller bara göra en fjärdedel av det om du vill unna dig själv Crêpes Suzette en kväll när du är ensam hemma! Se till att ha ett lock redo när du flamberar för att kväva elden om den blir oväntat stor, och tänk på att inte hålla till under köksfläkten när du flamberar, då finns det risk att eventuellt flott i fläkten fattar eld. Risken är dock minimal, men tycker du att flamberingsmomentet låter besvärligt kan du hoppa över det. Foto: Ulrika Ekblom.

Crepes Suzette

Cirka 4 portioner

Crêpes
3 dl mjölk
2,5 dl vetemjöl
2 ägg
1,5 msk strösocker
1 msk rapsolja eller liknande neutral matolja
1 krm salt
Smör till stekning

Sås
1 dl strösocker
100 g smör
1 dl nypressad apelsinsaft
Finrivet skal av 1 apelsin

Eventuellt 0,5 dl Grand Marnier eller annan apelsinlikör till flambering
Eventuellt vaniljglass till servering

  1. Crêpes: Vispa ner mjölken i mjölet lite i taget. Vispa till en slät smet och vispa sedan ner resten av ingredienserna.
  2. Smält lite smör i en stekpanna inför varje crêpe. Grädda tunna crêpes på ganska hög värme och lägg i en trave på en tallrik. Vik ihop dem till trekanter.
  3. Sås: Mät upp sockret i en ganska stor stekpanna, gärna med höga kanter. Låt det smälta på hög värme. Rör inte, men peta gärna försiktigt. Tillsätt smöret när sockret smält och fått lite färg. Rör ihop till en bubblande sås. Tillsätt apelsinsaften. Nu kommer det att bubbla och fräsa, så akta dig för hett stänk. Rör lite och låt såsen bubbla tills den är slät igen om sockerklumpar bildades när du tillsatte vätskan. Tillsätt det rivna apelsinskalet.
  4. Lägg crêpesen i stekpannan och ös såsen över dem. Låt crêpesen bli varma och dra sedan stekpannan från plattan. Stänk över apelsinlikören och sätt eld på såsen med en tändsticka eller tändare för att flambera crêpesen. Servera direkt, gärna tillsammans med vaniljglass.

Mince pies

Engelska minipajer med torkad frukt, nötter och kryddor

Jag har gräddat pajerna i en liten muffinsplåt, men man kan även använda till exempel mandelmusselformar. För att ta ut snöflingorna till dekor använde jag så kallade plungers (kallas även utstickare med ejektorfunktion). De finns att köpa i nätbutiker med bakningsinriktning, men det går självklart bra att använda små pepparkaksformar istället. Foto: Björn Tesch.

mincepies_julCirka 24 minipajer eller 12 lite större pajer

Deg
6 dl (360 g) vetemjöl
1,5 dl florsocker
250 g kylskåpskallt smör
Finrivet skal av 1 apelsin

Fyllning
3 torkade fikon
3 dadlar
4 torkade aprikoser
3 msk russin
0,5 dl valnötter
2 msk kanderat apelsinskal
0,5 tsk riven muskot
0,5 tsk malen kanel
0,5 tsk malen nejlika
finrivet skal av 0,5 apelsin
2 msk nypressad apelsinsaft
1 litet syrligt äpple
2 msk mörk rom
2 msk brun farin strö

Florsocker till dekor

  1. Deg: Blanda mjöl, florsocker, smör och rivet apelsinskal i en matberedare och kör snabbt ihop till en deg. Du kan även nypa ihop degen för hand. Platta till degen, plasta in den och låt vila 30 minuter i kylen.
  2. Fyllning: Hacka fikon, dadlar, aprikoser, russin och valnötter fint. Lägg i en bunke.
  3. Skala och kärna ur äpplet. Hacka det i små tärningar. Häll ner i bunken med den torkade frukten och tillsätt alla ingredienser till fyllningen.
  4. Sätt ugnen på 175 grader. Smörj och mjöla formarna. Kavla ut degen cirka 3 mm tjock på mjölat bakbord och ta ut rundlar som är någon centimeter större än formarna du använder. Klä formarna med degen. Spara lite deg till dekor. Jämna till kanten och låt gärna stå kallt 30 minuter om du har tålamod.
  5. Fördela fyllningen i formarna nästan upp till kanten.
  6. Kavla ut resten av degen på mjölat bord, 2-3mm tjock. Ta ut snöflingor, stjärnor eller hjärtan och lägg på formarna. Nyp fast försiktigt och grädda i mitten av ugnen i cirka 15 minuter eller tills pajerna blivit gyllenbruna. Låt kakorna svalna lite och pudra sedan gärna med florsocker.

Äppelpajer med plommon

Ett roligt sätt att servera äppelpaj där alla gäster får en egen burk. Foto: Ulrika Pousette.

appelkaka_mittkok2

Cirka 5 portioner

Pajdeg
200 g rumsvarmt smör
1,5 dl (90 g) florsocker
5 dl (300 g) vetemjöl
1 krm salt
2 äggulor

Fyllning
3 medelstora äpplen
2-3 plommon
0,5 dl strösocker
0,5 tsk vaniljpulver eller 1 tsk vaniljsocker
1 tsk nystött kardemumma

  1. Pajdeg: Rör smöret mjukt och tillsätt därefter resten av ingredienserna till degen. Arbeta snabbt ihop till en smidig deg. Platta ut degen och låt den vila drygt 30 minuter i kylen. Det går även bra att snabbt köra ihop degen i matberedare.
  2. Smörj cirka 5 glasburkar med smör. Kavla ut degen på mjölat bakbord och skär ut stora cirklar runt burkarna. Klä burkarna med degen. Den spricker oftast lite, men det är bara att skarva och trycka fast den i burken. Tryck fast degen ordentligt ända upp på burkarnas kant. Låt stå i kylen i minst en timme. Lägg in degen som blir över i kylen.
  3. Fyllning: Skala och kärna ur äpplena och skär dem i ganska små bitar. Kärna ur plommonen och skär i mindre bitar. Lägg i en bunke och blanda med socker, vanilj och nystött kardemumma.
  4. Fördela fyllningen i burkarna ända upp till kanten.
  5. Kavla ut resten av degen cirka 3 mm tunn. Ta ut rundlar som har en diameter någon millimeter större än burkarna. Lägg deglocken på burkarna och nyp fast ordentligt. Skär ett kryss mitt på deglocken.
  6. Grädda pajerna i nedre delen av ugnen i 175 grader i cirka 35-40 minuter eller tills de börjar bli gyllenbruna. Stäng av övervärmen och lägg på ett bakplåtspapper på toppen av pajerna om de börjar få för mycket färg ovanpå men fortfarande är bleka på sidorna och undertill. Servera ljumna tillsammans med glass eller vaniljsås. Blir det pajer över är de hållbara i 4-5 dagar i rumstemperatur.

Nyponsoppa med amarettikakor

Servera gärna soppan varm tillsammans med amarettikakor och en klick lättvispad grädde smaksatt med kardemumma. Nypon brukar växa lite överallt i grönområden och parker och plockas bäst i september och oktober. Du kan använda nypon från till exempel nyponros och stenros eller de lite större vresrosorna. Alla nypon är ätliga och de flesta innehåller massor av c-vitamin. Foto: Anna Skoog

nyponsoppa

Cirka 6 portioner

7 dl färska nypon
1,5 liter vatten
0,75 dl strösocker
1 msk potatismjöl + 1 msk vatten

Cirka 1,5 dl vispgrädde och 0,5 tsk nystött kardemumma till servering

  1. Skölj nyponen, skär bort ändarna och dela dem på mitten.
  2. Koka upp 1,5 liter vatten och häll i nyponen. Låt dem koka i knappt 20 minuter tills de mjuknat.
  3. Dra kastrullen från plattan och mixa med en stavmixer. Sila nyponsoppan genom en finmaskig sil så försvinner kärnorna och klipulvret.
  4. Häll upp nyponsoppan i kastrullen, låt koka upp igen och rör ner sockret. Smaka av och tillsätt eventuellt mer om du vill.
  5. Rör ihop potatismjöl och vatten och vispa ner i nyponsoppan för att reda den. Låt koka en minut och dra sedan soppan från spisplattan.
  6. Vispa grädden lätt tillsammans med kardemumma. Servera soppan varm tillsammans med en klick grädde och amarettikakor.

Amaretti

Små mandelkakor med italienskt ursprung.

15-20 st

200 g mandelmassa
0,75 dl strösocker
1 äggvita
Knappt 1 krm bittermandelarom

1 msk florsocker till dekor

  1. Arbeta in sockret i mandelmassan med händerna, och därefter äggvitan lite i taget. Tillsätt bittermandelaromen. Du kan även köra ihop ingredienserna i en matberedare.
  2. Rulla små bollar av smeten och lägg med jämna mellanrum på bakplåtspappersklädda plåtar. Fukta gärna händerna med lite vatten så klibbar det mindre. Platta till kakorna lite. Låt kakorna torka på plåten cirka 2 timmar innan gräddning, då krackelerar de snyggt.
  3. Nyp till kakorna med tummen och pekfingret. Pudra med lite florsocker och grädda dem i mitten av ugnen i 175°C i cirka 12 minuter. Låt svalna.

Tarte aux poires, päronpaj

Mjuka, saftiga päron gräddas i ett sprött mördegsskal fyllt med frangipane, en krämig mandelfyllning. Jag brukar grädda pajdegen i en ganska stor form, cirka 28 cm. Då blir pajdegen väldigt tunn och god. Det är dock lite besvärligt att trycka ut degen, så har du en mindre form går det självklart också bra. Recept ur Franska bakverk, foto Ulrika Ekblom.

Tarte aux poires

Cirka 8 bitar

Pajdeg
2,5 dl (150 g) vetemjöl
1,5 msk strösocker
125 g kylskåpskallt smör

Frangipanefyllning
75 g skalad sötmandel eller mandelmjöl
75 g rumsvarmt smör
0,75 dl strösocker
1 msk vaniljsocker
1 ägg
0,5 dl vispgrädde
4 mogna päron

  1. Pajdeg: Blanda mjöl och strösocker. Tillsätt smöret i bitar och arbeta ihop till en deg med fingertopparna eller i matberedare. Tryck ut degen i en pajform, cirka 28 centimeter i diameter, och ställ i kylen i minst 30 minuter.
  2. Frangipanefyllning: Mixa mandeln fint i en matberedare om du inte använder mandelmjöl. Tillsätt smör, strösocker och vaniljsocker och mixa ihop till en smet. Tillsätt ägget och vispgrädden och mixa kort.
  3. Ta ut pajskalet ur kylen och nagga det med en gaffel. Förgrädda i mitten av ugnen i 200 grader i 10-12 minuter tills degen börjar få lite färg.
  4. Bred ut frangipanefyllningen i pajskalet i ett tunt lager.
  5. Skala päronen, dela dem på mitten och kärna ur dem. Skiva dem ganska tunt men skiva inte dem rakt igenom, utan låt päronet sitta ihop lite i toppen. Sprid ut päronhalvorna lite som en solfjäder och lägg dem i pajskalet. Grädda i 200 grader i cirka 35 minuter. Servera tarten ljummen, gärna tillsammans med vaniljsås.

Mumma

Det här bakverket ser inte så mycket ut för världen, men är underbart saftigt och gott. Originalet bakas på Grillska Huset i Gamla stan i Stockholm. Foto: Björn Tesch.

mumma_icakurien

Cirka 10 st

Kakor
125 g rumsvarmt smör
400 g mandelmassa
3 ägg
1 droppe bittermandelarom
Smör till formen

Kardemummasocker
1,5 msk hela kardemummakärnor
3 msk strösocker

  1. Kakor: Smörj en muffinsplåt noggrant med smör.
  2. Arbeta in resten av smöret lite i taget i mandelmassan, antingen med händerna eller i en matberedare. Arbeta in ett ägg i taget och tillsätt bittermandelaromen. Blir det mer än en droppe gör det inget, men det är synd om bittermandelsmaken tar över.
  3. Fördela smeten i formen men lämna minst 1 cm till kanten. Grädda i nedre delen av ugnen i 25-30 minuter i 175 grader.
  4. Kardemummasocker: Förbered under tiden sockret genom att stöta eller mala kardemumman och blanda med sockret i en skål.
  5. Lossa kakorna från formen och doppa dem direkt i kardemummasockret. Låt svalna.

Kristyrkakor

Med kristyr kan du dekorera kakor på alla upptänkliga sätt, men räkna med att det tar ganska mycket tid. Sätt gärna av minst av 2-3 timmar till dekorerandet. En bra idé är att baka kakorna den ena dagen, och sedan dekorera dem dagen efter så att du kan fokusera på det. För att färga kristyren funkar det för det mesta bra att använda vanliga hushållsfärger som du köper i mataffären, men vill du ha kraftig färg blir kristyren ibland för lös, och då kan det istället vara en bra idé att använda pastafärg som har fastare konsistens. Det finns att köpa i nätbutiker eller hobbyaffärer.

IMG_0884

Cirka 25 kakor

Mördeg
2,5 dl (150 g) vetemjöl
0,5 dl strösocker
1 krm salt
100 g kylskåpskallt smör
1 äggula

Kristyr
2 äggvitor
250 g (drygt 4 dl) florsocker
0,5 tsk ättiksprit
Hushållsfärger eller pastafärger

  1. Mördeg: Mät upp alla ingredienser till mördegen i en matberedare och kör snabbt ihop till en deg. Du kan även nypa ihop degen för hand. Låt degen vila i kylen i cirka 30 minuter om den känns mjuk.
  2. Kavla ut degen cirka 2 mm tjock på mjölat bakbord och ta ut kakor i olika former. Grädda kakorna i mitten av ugnen i 200°C i 8-10 minuter. Låt svalna.
  3. Kristyr: Mät upp äggvitan till kristyren i en ren och torr bunke, gärna av rostfritt stål. Vispa till hårt skum med elvisp.
  4. Sikta ner florsockret i äggvitan och tillsätt ättikspriten. Fortsätt vispa tills kristyren är tjock, fluffig och glansig.
  5. Dela upp kristyren i flera skålar och färga med hushållsfärger eller pastafärger. För varje färg du vill använda behöver du en spritspåse med ganska tjock kristyr och en spritspåse med lite lösare kristyr. Se alltså till att du har dubbelt så många spritspåsar som du har kristyrfärger. Vi använde små påsar hopvikta av bakplåtspapper, men man kan även använda spritspåsar av plast.
  6. Häll upp hälften av den tjocka kristyren av varje färg i spritspåsar. Denna ska du använda till att spritsa kantlinjer och dekor med.
  7. Tillsätt några droppar vatten till resten av kristyren för att göra den något lösare. Denna kristyr ska du sedan använda för att fylla ut de större ytorna av kakorna. Var försiktig så att den inte blir för lös. Om du rör i den och väntar några sekunder ska den sjunka ihop och bli ganska slät. Fyll den lösare kristyren i spritspåsar.
  8. Dekorera kakorna genom att först spritsa längs kanten med den tjockare kristyren. Spritsa även andra konturer du vill ha och låt sedan torka någon minut. Fyll sedan ut kakan med den lösare kristyren. Knacka eventuellt kakan försiktigt i bordet för att släta ut kristyren. Vill du ha en marmorerad yta på kakan spritsar du linjer med lös kristyr i en annan färg innan kristyren stelnar. Rispa tvärsöver kristyrlinjerna med en tandpetare och låt stelna. På samma sätt gör du hjärtan. Du kan även spritsa dekor på kakan efter att kristyren stelnat.

Tips!
Sök gärna på internet för att hitta inspiration och vägledning när det gäller att dekorera kakor. Bildgoogla till exempel ”iced sugar cookies” eller sök på ”flooding cookies” på Youtube.

Långkokt smulpaj

Knaprigt karamelliga smulor omsluter halvor av äpple som sakta gräddas tills de nästan faller sönder. Långkok har länge varit trendigt inom matlagning, men även efterrätter kan vinna på att gräddas långsamt. Använd gärna svenska äpplen med fast och lite syrligt fruktkött, till exempel Ingrid Marie eller Alice. Foto: Ulrika Pousette.

smulpajelle

Cirka 6 portioner

Smuldeg
2 dl (120 g) vetemjöl
2 dl havregryn
1 krm salt
175 g kylskåpskallt smör
2 dl strösocker

Fyllning
4 medelstora äpplen
1 tsk malen kanel

  1. Smuldeg: Mät upp mjöl, havregryn och salt i en bunke och tillsätt det kalla smöret i mindre bitar. Finfördela smöret i mjölet med fingertopparna och nyp ihop till en smulig massa. Arbeta in sockret. Det går också bra att köra ihop degen snabbt i en matberedare.
  2. Fyllning: Skala äpplena, dela dem i halvor och kärna ur.
  3. Strö ut hälften av smuldegen i botten av en inte alltför stor ugnsform. Fördela äppelhalvorna över degen och pudra över kanel. Strö över resten av smuldegen.
  4. Grädda i nedre delen av ugnen i 150 grader i drygt 1,5 – 2 timmar eller tills pajsmulorna börjar bli gyllenbruna. Låt svalna lite och servera gärna med vaniljsås- eller glass.

Iskokosfudge

Superenklaste snabbgodiset om du vill pyssla trots att julstressen gör sig påmind. Fotograf: Björn Tesch.

Tesch_icakuriren_110816_006

Cirka 30 st

1,5 dl sötad kondenserad mjölk
Några droppar grön hushållsfärg
2 krm pepparmintarom
1 dl florsocker
5 dl kokosflingor

50 g mörk choklad till dekor

  1. Klä en liten rektangulär form, cirka 15 x 18 centimeter, med plastfolie.
  2. Mät upp den kondenserade mjölken i en bunke. Rör ner den gröna färgen och mintaromen och därefter kokosflingor och florsocker. Smaka av och tillsätt eventuellt mer pepparmint.
  3. Tryck ut smeten i formen och jämna till toppen med t.ex. en stekspade. Ställ kallt i cirka 2 timmar.
  4. Stjälp upp och skär fudgen i små bitar. Lägg på en bricka klädd med smörgås- eller bakplåtspapper.
  5. Bryt chokladen i bitar och smält den försiktigt i mikron eller över vattenbad. Ringla eller spritsa den över mintbitarna. Låt stelna i kylen och förvara kallt fram till serveringen.

Ronneby pepparkakor

Smakrika och spröda pepparkakor vars ursprung finns nedtecknade redan 1879 i CE Hagdahls kokbok. Hagdahl själv har fått receptet “meddeladt af en amatör, som har till sitt förfogande de bästa källor”. Jag har dock anammat den något modernare variant av receptet som finns i boken ”Goda pepparkakor och annat gott” från 1952.
Degen ska vila över natten, men gärna längre.

Cirka 250 pepparkakor

3 dl strösocker
2 dl (280 g) ljus sirap
1 dl starkt kaffe
4 tsk malen kanel
1½ msk malen ingefära
1½ tsk malen nejlika
300 g smör
Finrivet skal av 1 citron
15 dl (900 g) vetemjöl
1 msk bikarbonat

  1. Blanda socker, sirap, kaffe och kryddorna i en kastrull och koka upp. Slå den heta blandningen över smöret i en stor bunke. Rör tills smöret smält och fortsätt röra då och då tills smeten har svalnat.
  2. Tillsätt det rivna citronskalet.
  3. Blanda mjöl och bikarbonat och tillsätt till smörsmeten. Arbeta ihop till en deg och knåda den smidig på mjölat bakbord eller i hushållsassistent. Vira in i plastfolie och förvara i kylen till nästa dag.
  4. Kavla ut lite av degen i taget på mjölat bakbord och stansa ut kakor i önskade former. Lägg med jämna mellanrum på bakplåtspappersklädda plåtar och grädda i mitten av ugnen i 200°C i 8-10 minuter. Låt svalna.

Tips!
Dela gärna med dig av degen till vänner och bekanta eftersom det är en så stor sats! Degen är hållbar i flera veckor invirad i plastfolie.

Pepparkakstårta

Julens enklaste och snabbaste tårta gör du med vispgrädde och pepparkakor. Du kan antingen låta den stå någon timme i kylen för att pepparkakorna ska mjukna och göra det möjligt att skära tårtan, eller frysa in den i god tid och sedan servera den lättinad som en glasstårta. Foto: Anna Skoog.

_MG_4254

Cirka 8 bitar

5 dl vispgrädde
1 krm vaniljpulver eller 2 tsk vaniljsocker
Cirka 150 g (cirka 30 st) pepparkakor
Frysta lingon till dekor
Eventuellt lingonsylt till servering

  1. Vispa grädden fluffig och fast men inte för hård tillsammans med vaniljpulvret.
  2. Lägg en pepparkaka i mitten av ett tårtfat. Placera pepparkakor runt den första kakan i cirkelform. Bred eller spritsa lite av grädden i ett lager på pepparkakorna. Fortsätt varva grädde och pepparkakor. Avsluta gärna med ett lager vispgrädde. Låt kakan stå i kylen i kylen eller frysen i minst 1 timme.
  3. Dekorera tårtan med frysta lingon strax innan serveringen. Servera gärna med en klick lingonsylt.

Mjuka polkagrisar

Ett enkelt och roligt sätt att göra polkagrisar. Godiset blir mjukt och smälter i munnen, men är dock ganska skört, så det lämpar sig bättre för att ligga på ett fat än att stoppas ner i ett paket. Foto: Stefan Wettainen.

godis_3757

Cirka 50 små godisar eller 15-20 klubbor

5 dl (300 g) florsocker
50 g kylskåpskallt smör
1 msk vispgrädde
Några droppar pepparmintarom
Röd hushållsfärg

  1. Mät upp florsocker, smör, vispgrädde och pepparmintarom i en matberedare. Kör ihop till en smidig deg. Om degen känns smulig kan du arbeta ihop den med händerna istället, eller tillsätta någon extra droppe vispgrädde.
  2. Arbeta in röd färg i cirka en femtedel av degen.
  3. Rulla ut en bit av den vita degen till en stång. Rulla ut en liten bit röd deg till en tunn och lika lång stång. Tvinna ihop de två stängerna och skär i cirka 3 cm långa bitar. Du kan även forma massan till käppar eller klubbor.
  4. Lägg godisarna på en bricka klädd med bakplåtspapper och låt torka i rumstemperatur över natten. Förvara torrt och svalt i upp till en vecka.

Mugcake med banan och choklad

En blixtsnabb kaka som gräddas i mikron på bara en minut! Har du inga kaffekoppar som är mikrosäkra och lagom storlek kan du grädda kakan i små mikrosäkra skålar eller burkar. Eller i ugnen i muffinsformar.

040

Cirka 6 portioner

100 g smör

1,5 dl råsocker, Fairtrade

2 mogna bananer, Fairtrade

2 ägg

1,5 dl (90 g) vetemjöl

2 msk vaniljsocker, Fairtrade

1 tsk bakpulver

100 g mörk choklad, Fairtrade

Eventuellt kakao (Fairtrade) till dekor

  1. Smält smöret.
  2. Mosa sönder bananerna med en gaffel tillsammans med sockret i en bunke.
  3. Vispa ner äggen. Vispa även ner mjöl, vaniljsocker, bakpulver och det smälta smöret.
  4. Hacka chokladen grovt och rör ner den i smeten.
  5. Fördela smeten i små mikrosäkra kaffekoppar eller skålar. Lämna drygt 1 cm till kanten.
  6. Grädda en kopp i taget på full effekt (cirka 750 watt) i mikron i cirka 1 minut. Om smeten börjar höja sig för mycket ur koppen är det bara att pausa några sekunder och sedan fortsätta grädda igen. Kakan får gärna vara lite kladdig i mitten.
  7. Låt kakan svalna lite och servera sedan gärna med vaniljglass eller grädde. Pudra eventuellt lite kakaopulver som dekor.

Florentiner

Knäckiga toscaliknande små kakor med syltade apelsinskal och mörk choklad. Rysligt goda! Grädda kakorna väl tills de blir djupt gyllenbruna, men passa de noggrant så att de inte blir brända. Foto: Ulrika Ekblom.

Florentines

Cirka 20 st

75 g syltade apelsinskal
0,5 dl strösocker
40 g honung
0,75 dl vispgrädde
25 g smör
100 g flagad mandel

Cirka 150 g mörk choklad

  1. Finhacka apelsinskalen om du inte använder färdighackade.
  2. Blanda socker, honung, grädde och smör i en kastrull. Låt koka upp och sedan koka på medelvärme i cirka 10 minuter, eller tills smeten tjocknat lite och blivit ljust gyllenbrun. Rör med jämna mellanrum.
  3. Dra kastrullen från plattan och tillsätt mandel och apelsinskal och blanda.
  4. Klicka ut små klickar av smeten med stora mellanrum på bakplåtspappersklädda plåtar. Kakorna flyter ut mycket, så troligtvis behöver du grädda dem på tre plåtar. Platta till kakorna till rundlar. Använd handen att platta med, och blöt den gärna med vatten så klibbar kakorna inte fast.
  5. Grädda i 7-10 minuter i 175 grader. Passa kakorna noga, de ska bli ordentligt gyllenbruna, men inte brända. Låt svalna. Vill du göra kakorna jämnt runda kan du stansa ut dem med ett kakmått när de har svalnat lite.
  6. Smält chokladen försiktigt i mikron eller över vattenbad. Pensla den på kakornas undersida och låt stelna i kylen. Förvara kallt fram till serveringen.

Hemgjord jordgubbsglass i strut

Glassen är fantastiskt god den är alldeles nygjord i glassmaskin, men vi testade även att frysa den direkt i en bunke, och det funkade också utmärkt. Se bara till att den får tina ordentligt innan du äter den, glass är godast när den nästan är smält! Ulrika Pousette har plåtat bilden.
glass

Cirka 6 portioner

Glass
250 g jordgubbar
1,5 dl strösocker
1 msk honung
3 äggulor
3 dl vispgrädde

Till servering
Våffelstrutar, vispad grädde och strössel

  1. Skölj och rensa jordgubbarma. Mixa dem fint med stavmixer eller i matberedare.
  2. Vispa socker, honung och äggulor fluffigt med elvisp.
  3. Vispa grädden fluffig och fast men inte för hård. Vänd ner jordgubbsmoset i grädden och därefter äggvispet.
  4. Frys glassen i en glassmaskin enligt maskinens instruktioner eller tills den fått bra konsistens. Har du ingen glassmaskin kan du helt enkelt hälla smeten i en bunke eller plastlåda och ställa i frysen. Låt den tina ordentligt innan serveringen.
  5. Kula glassen och servera gärna i strutar tillsammans med vispad grädde och strössel.

Jordgubbshjärta med fläder och passion

En hjärtformad tårta med krämig vit chokladglasyr passar fint till bröllop, jubileum eller som överraskning till kärestan.       Har du ingen hjärtformad bakform kan du baka bottnen i en rund form eller använda en köpt tårtbotten och sedan skära ut konturerna av ett hjärta. Tårtbottnen går bra att baka i god tid och frysa in. Lägg gärna ihop tårtan och glasera den dagen innan servering så blir den saftigare och mer smakrik. Dekorera med jordgubbar och färska rosor strax innan servering.

Bilden är fotad av Anna Kern.
llmv120764
8-10 bitar

Tårtbotten

4 ägg

1 dl strösocker

1½ dl (90 g) vetemjöl

Smör och ströbröd till formen

Vit chokladglasyr

½ dl mjölk

1 dl vispgrädde

75 g smör

450 g vit choklad

Fyllning och dekor

Knappt 1 dl outspädd flädersaft

2 passionsfrukter

250 g (5 dl) jordgubbar

Färska rosor

  1. Tårtbotten: Sätt ugnen på 175°C. Smörj och bröa en hjärtformad bakform som rymmer cirka 1½ liter.
  2. Vispa äggen vitt och fluffigt med elvisp tillsammans med strösockret.
  3. Sikta ner mjölet i äggsmeten och vispa ihop med en handvisp. Häll smeten i formen och grädda i nedre delen av ugnen i cirka 35 minuter. Kakan ska vara helt torr. Vänd kakan upp och ner på ett galler eller bakplåtspapper och vänta ett par minuter. Lossa sedan formen och låt kakan svalna.
  4. Vit chokladglasyr: Blanda alla ingredienser till chokladglasyren i en kastrull. Värm på spisens lägsta värme och rör då och då tills chokladen har smält. Mixa eventuellt ihop med stavmixer för att få glasyren slät. Låt svalna och tjockna i rumstemperatur i minst 4 timmar, men gärna över natten.
  5. Fyllning: Skär tårtan i tre bottnar med en tandad brödkniv. Fukta bottnarna med flädersaften.
  6. Bred ett tunt lager av chokladglasyren på den första bottnen. Gröp ur passionsfrukterna och bred fruktköttet på glasyren. Lägg på nästa botten och bred ett lager glasyr även på den. Skär knappt hälften av jordgubbarna i bitar och strö ut ovanpå glasyren. Lägg på den sista bottnen.
  7. Ställ in resten av glasyren i kylen i cirka 1 timme så att den blir lite fastare och lättare att glasera tårtan med. Bred därefter glasyren i ett tjockt lager på tårtans topp och kanter. Skär resten av jordgubbarna i bitar och dekorera tårtan med dem, och gärna färska rosor. Förvara i kylen fram till serveringen.

Smör

Att göra eget smör är faktiskt barnsligt enkelt och ett bra sätt att ta tillvara på överbliven grädde. Dubblera gärna satsen om du vill ha mycket smör, men vi föredrar att göra mindre satser ofta för att få så färskt smör som möjligt.

2 tsk filmjölk

6 dl vispgrädde

knappt 1 tsk salt

  1. Rör ut filmjölken i vispgrädden och låt blandningen stå i rumstemperatur i ungefär 12 timmar. Kyl sedan grädden till knappt kylskåpstemperatur.
  2. Vispa grädden med elvisp tills den börjar tjockna. Fortsätt vispa tills vasslen separerar och det bildas små gryniga smörklumpar.
  3. Skölj smörgrynen noggrant med kallt vatten tills sköljvattnet är helt klart. Låt smöret rinna av ordentligt och knåda ihop det tillsammans med saltet.
  4. Förvara smöret i en burk i kylen, men låt det bli rumstempererat före användning.

Mascarpone

Mascarpone är en krämig och god färskost som är vanlig i italienska desserter som tiramisu eller till pastarätter. Den är superenkel att göra själv, men det dröjer några dagar innan osten är klar.

4 dl vispgrädde

0,5 dl filmjölk

  1. Ljumma upp vispgrädden till 32 grader i en kastrull. Mät helst med en kökstermometer.
  2. Häll grädden i en skål och rör ner filmjölken. Täck över skålen och låt stå i rumstemperatur i 1-2 dygn tills en mjuk ostmassa bildas. Det går snabbare om det är varmt i köket.
  3. Fukta en tunn kökshandduk och täck ett durkslag eller en sil med duken. Ställ durkslaget i diskhon. Häll ostmassan i det sildukstäckta durkslaget och låt den rinna av en stund. Vik duken över ostmassan, ställ durkslaget i en bunke, täck över och ställ allt i kylen. Låt ostmassan stå och mogna i kylen i 1-2 dygn.
  4. Fyll osten i en burk och förvara i kylen. Mascarponen är hållbar i en dryg vecka.

Caneléer

Franska bakverk med knäckig yta och krämigt inre. Läs alla mina tips på hur du lyckas med caneléer här.

001

Cirka 20 st

50 g smör
5 dl standardmjölk
1 tsk fint havssalt, gärna fleur de sel
1 vaniljstång
4 dl (240 g) florsocker
Drygt 1,5 dl (100 g) vetemjöl
2 ägg
2 äggulor
5 msk rom

Cirka 25 g bivax och 25 g smör till formarna

  1. Dag 1. Mät upp smör, mjölk och salt i en kastrull. Dela vaniljstången på mitten och skrapa ner fröna i kastrullen. Lägg även ner den urskrapade vaniljstången och hetta upp mjölken tills den nästan kokar. Dra kastrullen från plattan och låt svalna medan du mäter upp resten av ingredienserna.
  2. Mät upp florsocker och mjöl och sikta ner det i en bunke.
  3. Rör ihop ägg och äggula försiktigt med en gaffel eller liknande. Det får inte komma in för mycket luft i smeten. Rör ner äggen i mjöl- och sockerblandningen. Det gör inget om det blir lite klumpar, de försvinner när du silar smeten.
  4. Rör ner mjölkblandningen lite i taget med en slickepott. Sila smeten för att få bort eventuella klumpar.
  5. Tillsätt rommen och rör ihop till en lös smet, nästan lika rinnig som mjölk. Täck bunken med plastfolie och låt stå i kylen i minst 1 dygn, men gärna 2 eller 3 dygn. Låt även vaniljstången ligga med i smeten för att ge mer smak, men avlägsna den innan du häller smeten i formarna.
  6. Dag 2. Hetta upp ugnen till 250 grader innan du ska baka.
  7. Smält smöret och bivaxet till formarna på låg värme i en kastrull. Värm formarna någon minut i ugnen. Är de kalla blir det ett onödigt tjockt lager av bivaxblandningen. Fyll den första formen med bivaxblandningen. Häll över i nästa form och se till att alla formarna täcks helt av ett lager smör och bivax. Låt dem rinna av lite upp och ner och ställ sedan formarna i kylen i minst 10 minuter.
  8. Häll upp smeten i formarna, men lämna drygt 5 millimeter till kanten. Sätt in plåten i ugnen och sänk därefter temperaturen till 180 grader. Grädda i cirka 70 minuter. Ta ut en kaka, gärna med hjälp av en tång, och kontrollera att den går att lossa. Grädda resten av bakverken längre om den första är lite blek. Bakverken ska vara bruna och välgräddade på utsidan, men fortfarande lite krämiga i mitten.
  9. Ta ut formarna ur ugnen när kakorna är färdiga och lossa dem ur formarna. Kakorna är goda i ett par dagar, men förvara dem gärna luftigt. Stoppar du dem i en burk eller plastpåse blir de fuktiga och den knapriga ytan förstörs.

Kladdkakeglass

Kardemummaglass med bitar av superkladdig kladdkaka! Godare än så blir det knappt. Men mäktigt, så servera gärna i små portioner… Har du ingen glassmaskin kan du frysa in glassen i en form eller bunke (ju större, desto snabbare går det) och röra med jämna mellanrum. Skulle du missa att röra och den fryser snabbt kan du mixa med stavmixer för att få glassen krämig och god. Receptet är skapat för Fairtrade.

042

6-8 portioner

Kladdaka

100 g smör

100 g mörk choklad, Fairtrade

2 ägg

1 dl råsocker, Fairtrade

3 msk kakao, Fairtrade

3 msk vetemjöl

1 krm salt

Kardemummaglass

1 ägg

2 äggulor

1 dl råsocker, Fairtrade

1 krm kardemumma, Fairtrade

2 dl standardmjölk

2,5 dl vispgrädde

  1. Kladdkaka: Klä botten av en rund form med löstagbar kant, cirka 24 cm i diameter, med bakplåtspapper.
  2. Smält smör och choklad på låg temperatur på spisen. Blanda till en jämn smet.
  3. Vispa upp äggen lätt tillsammans med sockret och rör ner chokladsmeten. Blanda ner kakao, mjöl och salt. Häll smeten i formen och grädda i nedre delen av ugnen i 200 grader i cirka 10 minuter. Det blir en tunn och kladdig kaka. Låt svalna helt.
  4. Kardemummaglass: Vispa ihop ägg, äggulor, råsocker och kardemumma lätt. Vispa ner mjölken.
  5. Vispa grädden fluffigt och fast men inte för hårt. Rör ner äggblandningen i vispgrädden.
  6. Kör glassen i glassmaskin enligt maskinens instruktioner, eller ställ in i frysen.
  7. Bryt kladdkakan i mindre bitar och vänd ner i glassen när den frusit klart. All kladdkaka går inte åt. Servera direkt eller förvara i frysen. Hemgjord glass blir hård när den fryser, så ta fram den minst 20 minuter innan serveringen och låt tina.

Kladdiga chokladmuffins med After Eight-topping

Under det tjusiga mintchokladfluffet gömmer sig chokladbakelser med ett ädelt hjärta av kladd. Stefan Wettainen har plåtat.

muffin I

12-14 st

Chokladmuffins

200 g smör

4 ägg

4 dl strösocker

3 dl (180 g) vetemjöl

1 dl kakao

1 msk vaniljsocker

2 krm salt

Topping

3 dl vispgrädde

150 g After Eight eller liknande mintchoklad

Eventuellt mintgodis till dekor

  1. Chokladmuffins: Smält smöret. Vispa upp äggen lätt tillsammans med sockret och rör ner det smälta smöret.
  2. Blanda de torra ingredienserna och rör ner i äggsmeten. Rör ihop till en jämn smet och skeda upp smeten i muffinsformar. Använd gärna dubbla formar, eller en muffinsplåt, det gör bakelserna lite stabilare.
  3. Grädda i mitten av ugnen i 175 grader i cirka 15 minuter. Låt svalna.
  4. Topping: Koka upp grädden och dra kastrullen från plattan. Tillsätt snabbt After Eight och rör tills det hela smält ihop. Ställ in i kylen i minst tre timmar, men gärna över natten.
  5. Ta ut blandningen ur kylen, den kommer fortfarande vara rinnig och det är precis som det ska vara. Vispa toppingen fluffig med elvisp. Spritsa den på bakelserna och dekorera eventuellt med färgglada mintgodisar.

Tips! Ibland sjunker muffinsen ihop lite efter gräddningen, lägg då gärna en chokladbit i fördjupningen för en extra överraskning.

Mintkysspraliner

Små chokladskal gör du enkelt genom att pensla smält choklad på insidan av knäckformar.

Cirka 20 st
Till formarna och ”kyssen”
75 g mörk choklad

Mintkräm
2 dl (120 g) florsocker
1-1,5 msk mjölk
1-2 krm pepparmintarom

1. Smält försiktigt chokladen till formarna i mikron. Pensla insidan av knäckformar eller ischokladformar med ett lager choklad. Låt stelna i kylen i cirka 20 minuter och pensla sedan kanterna med ytterligare ett lager smält choklad. Ibland räcker det med bara ett lager om du gör det tjockt och heltäckande från början.
2. Låt stelna i minst 20 minuter och pilla sedan loss aluminium- eller pappformen från chokladen.
3. Rör ner mjölken lite i taget i florsockret tills du har en ganska tjock smet. Tillsätt pepparminten och smaka av så att du får lagom mintsmak.
4. Spritsa eller klicka mintkräm i varje form och låt sedan stelna i kylen en liten stund. Spritsa eller klicka därefter en liten klick smält choklad på varje. Förvara i kylen fram till serveringen.

Mias mintkyssar

Varning! Detta är ett lite knepigt recept, läs mer i det här inlägget.

Väg helst florsockret, det är viktigt för att få rätt mängd florsocker för att få rätt konsistens på mintkyssarna. Verkar massan ändå för hård och smulig kan du tillsätta några droppar mjölk till, och känns den för lös kan du tillsätta lite mer florsocker. Massan ska kännas som en ganska fast och smidig deg. Därefter värmer du massan i mikron för att göra det möjligt att spritsa ut den. Se till att ha en engångsspritspåse, en sax och en bricka klädd med bakplåtspapper redo innan du börjar värma smeten. När smeten väl är upphettad är det viktigt att arbeta så snabbt som möjligt innan den stelnar. Smeten blir ganska het, så om du vill skydda händerna kan du ta på dig ett par fingervantar när du spritsar.

Cirka 20 praliner

0,5 msk smör
2,5 dl (140 g) florsocker
1 msk mjölk
Cirka 10 droppar pepparmintarom

25 g mörk choklad till ”kyssen”

  1. Smält smöret i en mikrosäker bunke. Rör ner florsocker, mjölk och pepparmintarom och blanda ihop till en tjock smet.
  2. Mikra smeten på full effekt i cirka 10 sekunder och rör sedan om. Mikra ytterligare cirka 15 sekunder tills den blivit lös och smidig.
  3. Häll smeten i en spritspåse och spritsa snabbt ut rundlar på en bricka klädd med bakplåtspapper. Låt mintgodisarna stelna minst 30 minuter i rumstemperatur.
  4. Smält chokladen försiktigt i en liten bunke i mikron eller över vattenbad. Spritsa en liten ”kyss” på varje mintgodis och låt stelna i kylen.

Saffransknutar med mandelmassa

De här bullarna penslas med sockerlag efter gräddningen för att bli extra glansiga, saftiga och goda.

lussebullar

30-35 bullar

Deg
50 g jäst
17 dl (1020 g) vetemjöl
0,5 tsk salt
5 dl mjölk
2 kuvert (à 0,5g) saffran
1 dl strösocker
150 g rumsvarmt smör
2 ägg

Fyllning
150 g rumsvarmt smör
1,5 msk nystött kardemumma
150 g mandelmassa

Sockerlag till pensling
1,5 dl strösocker
1,5 dl vatten

  1. Smula ner jästen i en stor degbunke.
  2. Mät upp och blanda mjöl och salt.
  3. Ljumma upp mjölken till fingervärme.
  4. Stöt saffranet fint tillsammans med lite av sockret och rör ut i mjölken.
  5. Häll mjölken över jästen och lös upp den. Tillsätt även mjölblandningen, resten av sockret, det mjuka smöret och ägget.
  6. Arbeta ihop till en deg och knåda degen ordentligt, gärna 5-10 minuter i hushållsassistent eller för hand. Låt degen jäsa övertäckt i minst 40 minuter.
  7. Rör ihop smör och kardemumma till fyllningen.
  8. Kavla ut degen till två rektanglar, cirka 1 cm tjocka.
  9. Bred på smöret och riv över mandelmassan.
  10. Vik ihop degen i ett så kallat treslag på längden. Först viker du över den ena tredjedelen, och därefter viker du över den andra tredjedelen ovanpå den första.
  11. Skär degen i remsor, knappt 2 cm breda. Vira ihop degremsorna till knutar och lägg bullarna med jämna mellanrum på bakplåtspappersklädda plåtar. Låt jäsa övertäckt i cirka 40 minuter.
  12. Koka under tiden upp socker och vatten till sockerlagen som bullarna ska penslas med. Låt koka cirka 1 minut och sedan svalna lite.
  13. Grädda bullarna i mitten av ugnen i 225°C i cirka 8 minuter. Pensla dem sedan direkt med sockerlagen och låt svalna.

Sockerfri babytårta

En osötad tårta för små födelsedagsbarn. Jag använde Sempers pulver för fullkornsgröt från 1 år. Andra grötsorter går säkert också bra, men undvik Nestlés gröt. Inte så mycket för deras tidigare feltramp, utan för att den brukar lösas upp och bli nästan rinnande när den har stått en stund. Välj gärna ett osockrat äppelmos eller låt ett tärnat äpple koka sönder i en kastrull tillsammans med lite vatten. Mer om tårtan kan du läsa i detta inlägg.

6 mindre bitar

Botten

5 dl vatten, cirka 60 grader varmt

5,5 dl grötpulver

3 ägg

Fyllning

cirka 0,5 dl äppelmos

1 banan, mosad

2 dl vispgrädde

0,5 cantaloupemelon till dekor

  1. Botten: Klä en ugnsform, cirka 35 x 25 cm, med bakplåtspapper.
  2. Mät upp vattnet i en bunke och rör ner grötpulvret. Blanda ihop till en ganska tjock gröt och rör ner äggen ett i taget.
  3. Bred ut gröten i formen med hjälp av en stekspade i ett jämnt lager. Grädda i mitten av ugnen i 175 grader i 20-30 minuter eller tills toppen har fått lite färg. Låt svalna.
  4. Skär ut två rundlar ur grötbotten som är cirka 16 cm i diameter. Använd en skål eller assiett som mall.
  5. Fyllning: Lägg den ena bottnen på ett serveringsfat och bred äppelmoset ovanpå. Lägg på nästa botten och bred bananmoset ovanpå. Vispa grädden fluffigt men inte för fast och bred på tårtans topp och kanter.
  6. Skär cirka 5 mm tjocka skivor av melonen och stick ut figurer med små kakmått. Dekorera tårtan med figurerna.

Eclairer med kanel- och apelsinkräm

Bakverk vackra som smycken! Degen till eclairer kallas för pâte à choux och görs på ett lite annorlunda vis. Den skållas och rostas i en kastrull. Annorlunda, men inte svårt!

Cirka 20 st

Pâte à choux-deg
1 dl vatten
1 dl mjölk
100 g smör
1 krm salt
1 tsk strösocker
2 dl (120 g) vetemjöl
4 ägg

Kanel- och apelsinkräm
2 dl vispgrädde
1,5 dl mjölk
3 kanelstänger
Finrivet skal av 1 apelsin
1,5 msk Maizena majsstärkelse
0,5 dl strösocker
4 äggulor

Chokladglasyr
150 g mörk choklad
1 dl vispgrädde

  1. Pâte à choux-deg: Mät upp vatten, mjölk, smör, salt och socker i en kastrull och låt koka upp.
  2. Rör ner mjölet i den kokande vätskan. Rör kraftigt med en slev i några minuter tills degen börjar bli fast, jämn och lite glansig och släpper kastrullens botten.
  3. Häll över degen i en bunke och vispa ner ett ägg i taget med elvisp. Vispa ordentligt men på låg hastighet mellan varje tillsats av ägg.
  4. Spritsa ut strängar av smeten, cirka 12 cm långa, med jämna mellanrum på två bakplåtspappersklädda plåtar.
  5. Grädda en plåt i taget i mitten av ugnen i 200 grader i cirka 20 minuter eller tills bakverken har svällt upp och blivit gyllenbruna. Har du varmluftsugn kan du grädda båda plåtarna samtidigt i 175 grader. Låt svalna.
  6. Kanel- och apelsinkräm: Mät upp vispgrädde och mjölk i en kastrull. Tillsätt kanelstängerna och det finrivna apelsinskalet.
  7. Blanda Maizenan med sockret och rör ner äggulorna. Vispa ner äggsmeten i kastrullen. Hetta upp på medelvärme och vispa med jämna mellanrum. Vispa hela tiden när det börjar ryka, och fortsätt tills krämen har tjocknat. Dra sedan kastrullen från värmen och ställ den gärna i kallt vattenbad tills den svalnat. Förvara i kylskåp tills du ska använda den, och avlägsna då kanelstängerna.
  8. Gör ett snitt i sidan av varje eclair och fyll med kanel- och apelsinkräm, gärna med hjälp av en sprits.
  9. Chokladglasyr: Hacka chokladen grovt. Koka upp grädden i en liten kastrull, dra kastrullen från plattan och rör ner chokladen. Rör tills chokladen smält helt och bred glasyren över bakelserna med hjälp av en sked eller en liten slickepott. Låt glasyren stelna. Servera bakelserna direkt, eller förvara dem i kylskåp i upp till ett dygn.

Vattenmelonsorbet

Läskande och superlätt att göra! Sorbeten har bäst konsistens när den är nygjord, men vill du frysa in den i god tid kan du låta den tina en stund och sedan mixa den med stavmixer för att få den slät och mjuk. Bilden är fotograferad av Björn Tesch.


Cirka 4 portioner

500 g vattenmelon, fruktköttet
0,5 dl nypressad citronsaft
3 msk flytande honung
Eventuellt färsk mynta till dekor

  1. Mixa vattenmelonen med stavmixer eller i matberedare. Tryck fruktköttet genom en sil för att få bort kärnorna.
  2. Blanda vattenmelonpurén med citronsaft och honung, och frys sorbeten i en glassmaskin. Har du ingen glassmaskin häller du vattenmelonblandningen i en burk i frysen och rör om var trettionde minut tills sorbeten har fått önskad konsistens.
  3. Dekorera gärna med några blad färsk mynta och servera direkt.

Kardemummabullar

Om du fryser in ogräddade bullar kan du ta ut dem allteftersom och njuta av doften av nygräddat.

Cirka 25 bullar

Deg

5 dl mjölk

Drygt 25 g jäst

1,5 dl strösocker

840 g (14 dl) vetemjöl

2 tsk nystött kardemumma

0,5 tsk salt

150 g rumsvarmt smör

Fyllning

125 g rumsvarmt smör

0,75 dl strösocker

1,5 msk nystött kardemumma

Sockerlag

0,5 dl strösocker

0,5 dl vatten

Kardemummasocker

2 tsk nystött kardemumma

1 msk strösocker

  1. Deg: Smula ner jästen i en degbunke, häll över mjölken (ljummen om du vill att degen ska jäsa fort, annars kall) och rör tills jästen lösts upp.
  2. Blanda de torra ingredienserna och häll allt i degbunken. Klicka även ner det mjuka smöret.
  3. Arbeta ihop till en deg och knåda den ordentligt, gärna 5-10 minuter i en köksassistent eller för hand. Låt degen jäsa övertäckt i minst 40 minuter.
  4. Fyllning: Rör ihop alla ingredienser till fyllningen
  5. Kavla ut degen till en stor rektangel. Bre på fyllningen.
  6. Vik ihop degen i ett så kallat treslag på längden. Först viker du över den ena tredjedelen, och därefter viker du över den andra tredjedelen ovanpå den första.
  7. Skär degen i remsor, knappt 2 cm breda. Vira ihop degremsorna till knutar och lägg bullarna med jämna mellanrum på bakplåtspappersklädda brickor eller skärbrädor. Plasta in och sätt in i frysen om du vill, annars är det bara att låta bullarna jäsa direkt.
  8.  Sockerlag: Koka ihop socker och vatten och låt svalna.
  9. Ta ut bullarna i god tid ur frysen innan de ska gräddas, och låt dem jäsa.
  10. Grädda i mitten av ugnen i 225 grader i 8-10 minuter. Pensla dem med sockerlagen och strö över kardemummasockret.

Rosensaft

Att fläder blir till god saft känner de flesta till, men inte lika många tänker på att andra ätliga, väldoftande blommor också blir till smakrik dryck. Testa till exempel med de intensivt rosa vresrosorna som brukar växa mest överallt kring bostadsområden och lekparker under sommaren.

Drygt 1,5 liter saft

1 liter löst packade rosor, gärna vresrosor

2 citroner, gärna ekologiska

1 liter vatten

1 liter strösocker

1 påse (30 g) citronsyra

  1. Lägg de hela blommorna i en bunke som rymmer minst 3 liter.
  2. Tvätta citronerna och skala av det yttersta gula skalet med hjälp av en potatisskalare. Skiva citronerna tunt och lägg dem i bunken tillsammans med citronskalet.
  3. Koka upp vattnet, rör ner strösockret och dra kastrullen från värmen när sockret lösts upp.
  4. Rör ner citronsyran och häll den heta sockerlagen över blommorna och citronerna i bunken. Rör om och låt saften stå och dra övertäckt i kylen i 3-4 dagar.
  5. Sila saften genom en silduk eller en tunn kökshandduk du lagt i ett durkslag och låt saften rinna av i cirka 15 minuter. Häll upp på flaskor och förvara kallt. Saften är inte särskilt hållbar, så häll gärna en del av satsen i plastflaskor och frys in.
  6. Späd saften med vatten till önskad koncentration när den ska serveras.

Glaserade mördegskakor

Med lite tålamod och en stadig hand kan du få kakor vackra som små tavlor! Ulrika Pousette har fotat bilden.

Cirka 25 kakor

Mördeg
2,5 dl (150 g) vetemjöl
0,5 dl strösocker
1 krm salt
100 g kylskåpskallt smör
1 äggula

Glasyr
6 dl (360 g) florsocker
3-4 msk vatten
1 msk rumsvarmt smör
1 msk flytande honung
Hushållsfärger eller geléfärger
Strössel till dekor

  1. Mördeg: Mät upp alla ingredienser till mördegen i en matberedare och kör snabbt ihop till en deg. Du kan även nypa ihop degen för hand.
  2. Kavla ut degen 2-3 mm tjock på mjölat bakbord och ta ut kakor med mått i form av glassar, paraplyer eller liknande.
  3. Grädda kakorna i mitten av ugnen i 200°C i 8-10 minuter. Låt svalna.
  4. Glasyr: Blanda ingredienserna till glasyren i en bunke. Vispa ihop någon minut.
  5. Dela upp glasyren i flera skålar och tillsätt de färger du önskar. Tillsätt eventuellt några droppar extra vatten om glasyren känns för tjock.
    Dekorera kakorna genom att först spritsa tunna glasyrsträngar längs de konturer du vill ha. Låt torka någon minut och spritsa sedan genröst med glasyr för att fylla ut ytorna. Troligtvis behöver du tunna ut glasyren med några extra droppar vatten när du ska fylla ytorna.
  6. Dekorera gärna med strössel, och låt sedan glasyren torka några timmar. Förvara kakorna i en burk i rumstemperatur i 5-6 dagar.

Rabarberrutor med smultopping

Saftiga och goda rutor som passar perfekt att ta med på picknicken. Ulrika Pousette har fotat bilden.

Cirka 12 bitar

Mandelbotten

400 g mandelmassa

4 ägg

Fyllning

200 g rabarber

Smultopping

2 dl (120 g) vetemjöl

1 krm salt

1 tsk nystött kardemumma

100 g kylskåpskallt smör

1 dl strösocker

  1. Mandelbotten: Klä en ugnsform, ca 22 x 22 cm med bakplåtspapper.
  2. Arbeta in äggen lite i taget i mandelmassan, antingen för hand eller i en matberedare. Häll smeten i formen.
  3. Fyllning: Skär rabarberna i centimetertjocka bitar och strö dem över kakan. Förgrädda i mitten av ugnen i 175 grader i 10 minuter. Detta för att smultoppingen inte ska sjunka ner i smeten.
  4. Smultopping: Mät upp mjöl, salt och kardemumma i en bunke och tillsätt det kalla smöret i mindre bitar. Finfördela smöret i mjölet med fingertopparna och nyp ihop till en smulig massa. Arbeta in sockret. Det går också bra att köra ihop degen snabbt i en matberedare.
  5. Strö smulorna över kakan och grädda i ytterligare cirka 25 minuter tills kakan blivit gyllenbrun. Låt kakan svalna lite och skär den sedan i rutor.

Glasstrutar med blåbärsparfait

En hemgjord glasstrut som avrundning på grillmiddagen gör både små och stora glada. Om du vill variera kan du göra parfaiten med till exempel hallon, jordgubbar eller lingon istället. Ulrika Ekblom har fotat bilden.

10-12 st

10-12 glasstrutar
275 g blåbär, (cirka 5-6 dl) färska eller frysta och tinade
1 msk vaniljsocker
3 dl vispgrädde
4 äggulor
0,5 dl strösocker

Vispgrädde, strössel och rån till servering

  1. Placera glasstrutarna i glas eller liknande så att de står stadigt. Kontrollera att strutarna går in i frysen.
  2. Mixa blåbären fint i en matberedare eller med stavmixer. Rör ner vaniljsockret.
  3. Vispa grädden fluffig och fast, men inte för hård, i en bunke.
  4. Vispa äggulor och strösocker riktigt vitt och fluffigt med elvisp i en annan bunke.
  5. Vänd ner blåbärsmoset i vispgrädden med en slickepott. Vänd även ner äggsmeten försiktigt i gräddblandningen och blanda ihop till en smet.
  6. Häll, spritsa eller skeda upp smeten i glasstrutarna. Ställ in i frysen i minst 2 timmar.
  7. Låt glassarna tina en liten stund innan serveringen. Dekorera gärna med vispgrädde, strössel och rån.

Tips!
Pensla gärna strutarnas insida med smält choklad för att göra dem extra goda och för att skydda dem mot fukten i frysen och i parfaiten.

Citronrutor

Nästintill beroendeframkallande är de här sötsyrliga och krämiga rutorna. Ulrika Pousette har fotat bilden.

Cirka 12 bitar

Botten

2,5 dl (150 g) vetemjöl

1,5 msk strösocker

2 krm salt

125 g kylskåpskallt smör

Fyllning

3 ägg

2 dl strösocker

0,5 dl (30 g) vetemjöl

2 tsk vaniljsocker

Finrivet skal av 2 citroner, gärna ekologiska

1,25 dl nypressad citronsaft (cirka 2 citroner)

Eventuellt florsocker till pudring.

  1. Botten: Blanda mjöl, socker och salt och tillsätt det kalla smöret i bitar. Nyp ihop med fingertopparna till en deg, eller kör snabbt ihop i matberedare.
  2. Klä en ugnsform, cirka 21 x 21 cm, med bakplåtspapper. Tryck ut degen i ett jämnt lager i botten av formen och grädda mitt i ugnen i 200 grader i cirka 10 minuter eller tills degen börjar få lite färg.
  3. Fyllning: Rör under tiden ihop ägg och socker till fyllningen. Vispa ner mjöl och vaniljsocker och därefter skal och saft av citronerna. Häll den lösa smeten i formen och grädda ytterligare cirka 12 minuter tills kakan har stannat, men fortfarande är lite kladdig. Låt svalna och skär sedan kakan i rutor. Pudra eventuellt med lite florsocker, och förvara svalt fram till serveringen.

Hallontryffelbitar

Fick jag bara använda ett bär för all framtid i mina kakor skulle jag välja hallon – sött, syrligt, smakrikt och underbart! Särskilt tillsammans med mörk choklad. Låt gärna tryffelbitarna stå framme i minst 20 minuter innan de ska ätas så blir konsistensen bättre och hallonsmaken kommer fram. Chokladdekoren är lite överkurs, har du inte lust att göra dem blir bitarna finfina även utan. Bilden har Ulrika Pousette plåtat.

Cirka 35 små bitar

Botten

1,5 dl strösocker

1,5 dl (90 g) vetemjöl

1 tsk bakpulver

1 krm salt

100 g kylskåpskallt smör

2 små äggulor

Hallontryffel

400 g mörk choklad

1,5 dl hallonpuré (cirka 250 g färska eller frysta och tinade hallon)

2,5 dl vispgrädde

2 msk honung

75 g smör

2 msk hallonlikör

Dekor

100 g mörk choklad

Cirka 150 g färska hallon

  1. Botten: Klä en ugnsform med de ungefärliga måtten 22 x 30 cm med bakplåtspapper.
  2. Blanda de torra ingredienserna i en matberedare. Tillsätt smöret och mixa ihop till en smulig massa. Tillsätt äggulorna och mixa snabbt ihop till en deg.
  3. Tryck ut degen i ett jämnt lager i formen och grädda i mitten av ugnen i 200°C cirka 10 minuter eller tills botten har blivit gyllenbrun. Låt svalna.
  4. Hallontryffel: Hacka chokladen ganska fint och häll hacket i en bunke.
  5. Passera hallonen genom en sil och mät upp 1,5 dl.
  6. Koka upp hallonpuré, vispgrädde, honung och smör i en liten kastrull. Slå den heta blandningen över chokladen i bunken och mixa sedan tryffeln slät med en mixerstav eller i en matberedare. Rör ner hallonlikören och häll sedan upp tryffeln i formen. Låt stelna i kylen i minst 3-4 timmar.
  7. Lossa tryffeln ur formen och skär den i bitar. Lättast går det om du sköljer kniven med hett vatten och torkar av mellan varje snitt. Tryffelbitarna är hållbara i cirka en vecka i kylen.
  8. Dekor: Klipp till cirka 10 x 10 cm stora bitar av over head-film eller liknande plastark. Smält chokladen försiktigt och ringla eller spritsa den diagonalt på plastarken. Rulla ihop plastarken och stoppa ner dem i tunna, höga glas. Fäst skarven med ett gem och ställ in i kylen i 20-30 minuter. Lossa sedan chokladen från arken. Dekorera hallontryffelbitarna med ett färskt hallon och chokladdekor.

Lusselångpanna med äpple och mandelmassa

Ett sätt att få underbart goda och saftiga lussebullar är att späcka dem med massor av fyllning och grädda dem sammanskuffade i långpanna.    Har du gott om tid på dig behöver du inte ljumma upp mjölken, med kall mjölk tar det lite längre tid för degen att jäsa, men i gengäld blir bullarna mer smakrika. Bilden har Ulrika Pousette plåtat.

Cirka 16-18 bullar

Deg

25 g jäst

8,5 dl (510 g) vetemjöl

1 krm salt

2,5 dl mjölk

1 kuvert (0,5g) saffran

0,5 dl strösocker

75 g rumsvarmt smör

1 ägg

Fyllning

75 g rumsvarmt smör

2 tsk kanel

75 g mandelmassa

1 litet äpple, cirka 125 g

1 ägg till pensling

Pärlsocker till dekor

  1. Smula ner jästen i en stor degbunke.
  2. Mät upp och blanda mjöl och salt.
  3. Ljumma upp mjölken till fingervärme.
  4. Stöt saffranet fint tillsammans med lite av sockret och rör ut i mjölken. Häll mjölken över jästen och lös upp den. Tillsätt även mjölblandningen, resten av sockret, det mjuka smöret och ägget. Arbeta ihop till en deg och knåda degen ordentligt, gärna 5-10 minuter i hushållsassistent eller för hand. Låt degen jäsa övertäckt i minst 40 minuter.
  5. Rör under tiden ihop smör och kanel till fyllningen.
  6. Kavla ut degen till en rektangel, cirka 1 cm tjock, på mjölat bakbord. Bred på kanelsmöret och riv över mandelmassan. Riv äpplet, låt eventuellt vätskan rinna av och strö sedan över degen.
  7. Rulla ihop degen och skär rullen i tjocka skivor. Lägg bullarna med lite mellanrum i en smord ugnsform, cirka 20 x 30 cm. Låt jäsa övertäckt i cirka 40 minuter. Pensla bullarna med uppvispat ägg, strö över pärlsocker och grädda i mitten av ugnen i 200°C i cirka 20-25 minuter.

Lingontårta

Tårtljus behöver inte enbart pryda födelsedagstårtan, de passar även fint som adventsljus på denna friska lingontårta som påminner om cheesecake. Bilden har Ulrika Pousette fotat.

10-12 bitar

Botten

150 g pepparkakor
Knappt 75 g rumsvarmt smör

Fyllning

6 blad gelatin

550 g (cirka 9-10 dl) lingon

1,5 burk (à 397 g) kondenserad mjölk

500 g (5 dl) matlagningsyoghurt

Tårtljus, små pepparkakor och eventuellt lingonris till dekor

  1. Botten: Sätt ugnen på 200°C. Klä botten av en form med löstagbar kant, cirka 22 cm i diameter, med bakplåtspapper.
  2. Mixa pepparkakorna i en matberedare tillsammans med det mjuka smöret. Tryck ut smulorna i botten av formen och grädda i mitten av ugnen i 8-10 minuter eller tills botten fått lite färg. Låt svalna helt.
  3. Fyllning: Lägg gelatinbladen i blöt i kallt vatten.
  4. Mixa lingonen fint med stavmixer eller i matberedare. Rör ner den kondenserade mjölken.
  5. Hetta upp 1-2 deciliter av lingonsmeten i en liten kastrull. Det behöver inte koka, men ska vara så hett att det nästan bränns. Dra kastrullen från plattan. Skaka av vattnet från gelatinbladen och rör ner dem i den varma smeten så att de smälter. Tillsätt gelatinblandningen till resten av smeten. Rör även ner yoghurten i lingonsmeten och häll smeten i formen. Låt stelna i kylen i minst 5 timmar, men gärna över natten.
  6. Lossa tårtan ur formen genom att skära med en kniv längs med kanten och dra loss bakplåtspappret från formens botten. Lägg tårtan på ett fint fat och dekorera med tårtljus, små pepparkakor och gärna lingonris.

Karamellpopcorn i mörk choklad

Popcorn smakar inte bara bra på bio, de blir kanongoda även i julgodis. Poppa popcornen i en kastrull, eller använd micropopcorn. Bilden har Björn Tesch plåtat.

Cirka 20 st

5 dl popcorn (drygt 2 msk opoppade popcorn)
1 krm salt
1,5 dl strösocker
250 g mörk choklad

  1. Poppa popcornen och salta lätt.
  2. Smält sockret i botten av en tjockbottnad kastrull och låt det bli gyllenbrunt. Rör inte för mycket, men peta gärna lite mot slutet för att få bort klumpar.
  3. Dra kastrullen från plattan när sockret blivit gyllenbrunt och tillsätt popcornen. Blanda runt så att popcornen täcks så mycket som möjligt, och häll sedan ut dem på en bricka klädd med bakplåtspapper. Jobba snabbt så att sockret inte stelnar. Låt svalna.
  4. Smält chokladen försiktigt i mikron eller över vattenbad.
  5. Bryt karamellpopcornen i mindre bitar. Doppa bitarna i den smälta chokladen och lägg upp på en bricka klädd med smörgås- eller bakplåtspapper. Låt stelna i kylen och förvara kallt fram till serveringen.

Så poppar du popcorn!
Täck botten av en ganska stor kastrull med ett tunt lager rapsolja eller annan neutral matolja. Lägg i tre majskorn, sätt på locket och sätt kastrullen på spisplattan på hög effekt. När du hör att de tre majskornen har poppat tillsätter du snabbt resten av majskornen. Sätt på locket och skaka runt. Sänk värmen något och skaka runt kastrullen med jämna mellanrum tills du hör att poppandet har avtagit. Häll då upp popcornen i en bunke och tillsätt salt.

Kladdkakesandwich

Kladdkaka i nytt format! Bilden har Stefan Wettainen fotat.

Cirka 24 små bitar

Kaka
100 g smör
2 ägg
3 dl strösocker
1,5 dl (90 g) vetemjöl
4 msk kakao
1,5 tsk vaniljsocker
2 tsk bakpulver

Mjölkchokladfyllning
200 g mjölkchoklad
1 dl vispgrädde
1 tsk honung
0,5 tsk malen kardemumma
25 g rumsvarmt smör

  1. Kaka: Klä en ugnsform med de ungefärliga måtten 25×35 cm med bakplåtspapper.
  2. Smält smöret.
  3. Vispa ihop ägg och socker lätt och rör ner det smälta smöret.
  4. Blanda mjölet med kakao, vaniljsocker och bakpulver. Sikta ner i äggblandningen och rör ihop till en smet. Häll smeten i formen och grädda i mitten av ugnen i 150 grader i 30-35 minuter. Låt svalna och lossa sedan kakan ur formen.
  5. Mjölkchokladfyllning: Hacka chokladen fint.
  6. Koka upp grädden med honung och kardemumma. Dra kastrullen från plattan och tillsätt snabbt chokladen. Rör tills chokladen har smält och tillsätt även smöret. Låt tryffeln svalna lite och sedan tjockna cirka 1 timme i kylen.
  7. Bred fyllningen på halva kakan och vik den andra halvan över. Stoppa in kakan i frysen i cirka 30 minuter så blir den lättare att skära. Skär upp till trekantiga bitar. Förvara i kylen fram till serveringen.

Kolabullar med pekannötter

Det finns ingen anledning att snåla på fyllningen i bullar, tryck i allt du tycker om! Bland det godaste jag vet är kola och pekannötter. Vill du ha höga bullar som på bilden kan du grädda dem i en muffinsplåt. Bilden har Ulrika Pousette fotat.

Cirka 20 medelstora bullar

Deg
5 dl mjölk
Knappt 50 g jäst
1,5 dl strösocker
840 g (14 dl) vetemjöl
2 tsk nystött kardemumma
0,5 tsk salt
150 g rumsvarmt smör

Fyllning
125 g rumsvarmt smör
0,5 dl strösocker
1 msk malen kanel
100 g pekannötter
150 g mjuka kolor

1 ägg till pensling

  1. Deg: Smula ner jästen i en degbunke, häll över mjölken (ljummen om du vill att degen ska jäsa fort, annars kall) och rör tills jästen lösts upp.
  2. Blanda de torra ingredienserna och häll allt i degbunken. Klicka även ner det mjuka smöret. Arbeta ihop till en deg och knåda den ordentligt, gärna 5-10 minuter i en köksassistent eller för hand. Låt degen jäsa övertäckt i minst 40 minuter.
  3. Fyllning: Rör ihop smör, socker och kanel till fyllningen. Hacka nötterna och kolorna grovt.
  4. Kavla ut degen till en stor rektangel, cirka 1 cm tjock.
  5. Bred på fyllningen och strö över kolorna och det mesta av nötterna. Vik ihop degen i ett så kallat treslag på längden. Först viker du över den ena tredjedelen, och därefter viker du över den andra tredjedelen ovanpå den första.
  6. Skär degen i remsor, knappt 2 cm breda. Tvinna degremsorna och vira ihop dem till enkla knutar. Lägg bullarna i muffinsformar placerade med jämna mellanrum på plåtar. Låt jäsa övertäckt i cirka 40 minuter.
  7. Pensla bullarna med uppvispat ägg, strö över resten av pekannötterna och grädda i mitten av ugnen i 200 grader i cirka 10 minuter.

Charlotte russe

En riktigt tjusig skapelse som inte är så svår att göra som det kanske ser ut. Under de saftiga rulltårtorna döljer sig ett innanmäte av krämig jordgubbsmousse. Bilden har Ulrika Pousette fotat.

Cirka 12 bitar

1 rulltårta

Jordubbsmousse
5 blad gelatin
300 g jordgubbar, färska eller frysta och tinade
1 dl strösocker
1 burk (2 dl) matlagningsyoghurt
4 dl vispgrädde

  1. Klä en bunke som rymmer cirka 2 liter med plastfolie. Skär rulltårtan i drygt centimetertjocka skivor och klä bunkens insida med skivorna.
  2. Jordgubbsmousse: Lägg gelatinbladen i blöt i kallt vatten. Mixa jordgubbarna i matberedare eller med stavmixer.
  3. Värm upp sockret tillsammans med cirka 1 dl av jordgubbspurén i en liten kastrull på spisen tills sockret smält och vätskan känns het. Dra kastrullen från plattan, skaka av vattnet från gelatinbladen och lös upp dem i den varma vätskan. Låt svalna något och blanda sedan med resten av jordgubbspurén.
  4. Rör ner yoghurten i jordgubbsblandningen. Vispa grädden fluffigt men inte för hårt och vänd sedan försiktigt ner den i smeten.
  5. Häll moussen i formen och ställ in i kylen i minst 5 timmar.
  6. Lägg ett vackert fat mot bunkens undersida och stjälp upp moussen. Avlägsna plastfolien.

Rominkokta persikor med vanilj

Härligaste sommarpysslet är att ta tillvara på sommarens frukt och bär. Rominkokta persikor blir en vacker present att ge bort, men spara dem inte alltför länge eftersom inget konserveringsmedel tillsätts. Bilden har Ulrika Pousette fotat.

6 mogna persikor, cirka 600 g
2,5 dl strösocker
3 dl vatten
1 vaniljstång
1,5 dl rom

  1. Skålla persikorna genom att lägga dem i en kastrull med kokhett vatten i 1-2 minuter. Ta upp dem och dra av skalet när de har svalnat så pass mycket att du inte bränner dig.
  2. Blanda socker och vatten i en kastrull. Dela vaniljstången på mitten och skrapa ur fröna. Tillsätt både stången och fröna i kastrullen och koka upp.
  3. Tillsätt persikorna och låt koka 3-4 minuter. Vänd dem eventuellt någon gång om de inte täcks av sockerlagen. Ta upp dem med en hålslev och lägg dem i en väl rengjord glasburk.
  4. Låt sockerlagen koka ytterligare cirka 5 minuter. Låt svalna lite och tillsätt rommen. Häll lagen över persikorna och förslut burken. Förvara i kylen.

Grundrecept vaniljglass

Hemgjord glass är så fantastiskt gott! Gör klassisk vaniljglass, testa några av mina tips på varianter eller hitta på dina egna favoriter. Bilden har Björn Tesch fotat.

Cirka 6 portioner
2,5 dl vispgrädde
2,5 dl mjölk
1 msk honung
1 dl strösocker
En halv vaniljstång
5 äggulor

  1. Mät upp vispgrädde, mjölk, honung och hälften av sockret i en kastrull. Dela vaniljstången och skrapa ner fröna i kastrullen. Lägg även i stången och hetta upp gräddblandningen.
  2. Blanda äggulorna med resten av sockret och rör ner lite av den heta gräddblandningen för att äggulorna inte ska koagulera.
  3. Koka upp gräddblandningen och vispa ner äggulesmeten i kastrullen. Vispa ett ögonblick, dra kastrullen från plattan och låt glassmeten svalna i kallt vattenbad. Låt blandningen stå och ”mogna” i kylskåp, helst till nästa dag.
  4. Fiska upp vaniljstången och frys glassen i en glassmaskin i ca 30 minuter eller tills den fått bra konsistens. Den som inte har glassmaskin kan frysa glassen i en bunke och röra med jämna mellanrum.

Variera!
Kaffeglass – Byt ut vaniljstången mot 3 msk hela kaffebönor och följ i övrigt receptet.
Hallonglass – Uteslut vaniljstången. Byt ut mjölken mot 250 g mixade hallon. Öka sockret och vispgrädden med 0,5 dl och följ i övrigt receptet. Istället för hallon kan du använda till exempel jordgubbar, blåbär eller mango.
Daimglass – Följ receptet men tillsätt 1 dl Daimkulor när glassen fryst klart.
Polkagrisglass – Följ receptet men uteslut vaniljstången. Tillsätt cirka 2 krm pepparmintarom när du kokat glassmeten. Låt stå och mogna i kylen, frys in och tillsätt 1 dl krossade polkagrisar när glassen fryst klart.
Yoghurtglass – Byt ut mjölken mot yoghurt och följ i övrigt receptet.
Lakritsglass – Uteslut vaniljstången. Låt 5-10 krossade Turkisk peppar-karameller smälta i lite av mjölken. Tillsätt resten av mjölken och vispgrädden och följ i övrigt receptet.

Jordgubb- och flädersmulpaj

Den somrigaste av somriga pajer!

6-8 portioner

Smuldeg
2 dl (120 g) vetemjöl
2 dl havregryn
1 krm salt
175 g kylskåpskallt smör
2 dl strösocker

Fyllning
500 g (cirka 1 liter) färska jordgubbar
Cirka 3 klasar fläderblommor
2 tsk potatismjöl

  1. 1. Smuldeg: Mät upp mjöl, havregryn och salt i en bunke och tillsätt det kalla smöret i mindre bitar. Finfördela smöret i mjölet med fingertopparna och nyp ihop till en smulig massa. Arbeta in sockret. Det går också bra att köra ihop degen snabbt i en matberedare.
  2. Fyllning: Rensa jordgubbarna och skär dem i bitar. Blanda med potatismjöl.
  3. Strö ut hälften av smulorna i botten av en pajform. Fördela frukten över pajdegen och strö över fläderblommorna. Avsluta med resten av smulorna.
  4. Grädda i nedre delen av ugnen i 175 grader i drygt 50 minuter eller tills pajsmulorna börjar bli gyllenbruna. Låt svalna lite och servera gärna med vaniljsås.

Fläderchampagne

Att göra egen, bubblande fläderdryck är ett enkelt och trevligt sommarpyssel. Av den jäst som finns i naturen och som sitter på fläderblommorna blir drycken lätt kolsyrad efter några dagar. Om man har tur det vill säga, detta är nämligen ett recept för modiga matlagare. Naturen beter sig ju inte alltid som man vill, ibland tar det längre tid för drycken att jäsa, ibland kortare, så se till att ha is i magen. Med lite tur bildas några procents alkohol i drycken, så se upp med barn och bilkörning. Bilden har Ulrika Pousette fotat.

cirka 2,5 liter dryck

15 klasar nyplockade fläderblommor
2,5 dl strösocker
1 msk vitvinsvinäger
2,25 liter vatten
0,5 citron, gärna ekologisk

  1. Rensa fläderblommorna från eventuella insekter, men skölj dem inte. Blanda socker, vinäger och vatten i en stor bunke. Skölj citronen noggrant och skala av det yttersta gula med en potatisskalare. Pressa ur saften och tillsätt citronskal och -saft i bunken tillsammans med fläderblommorna. Rör om och låt stå övertäckt i rumstemperatur eller något svalare i ett dygn.
  2. Sila saften genom en finmaskig silduk eller kökshanduk och häll upp på väl rengjorda glasflaskor med skruvkork, eller pet-flaskor. Fyll inte flaskorna riktigt ända upp. Låt stå i rumstemperatur eller något svalare i cirka 3 dagar. Kontrollera då en av flaskorna för att se om drycken har blivit kolsyrad. Bubblar den ställer du in flaskorna i kylen, och annars låter du dem stå kvar i rumstemperatur ytterligare några dagar, och kontrollerar sedan kolsyran på nytt. Lätta eventuellt något på locken efter några dagar, för att släppa ut lite kolsyra så att inte flaskorna exploderar av trycket. Skruva sedan åt locken igen.
  3. Servera väl kyld. Förbruka champagnen inom tre veckor från tillverkningsdatumet.

Fläderblomssaft

cirka 2,5 liter saft

40 klasar nyplockade fläderblommor
3 stora citroner, gärna ekologiska
1,5 liter vatten
1,5 kg (17 dl) strösocker
50 g citronsyra

  1. Lägg blomklasarna i en bunke som rymmer minst 4 liter. Tvätta citronerna noggrant och skala av det yttersta gula skalet med hjälp av en potatisskalare. Skiva citronerna tunt och lägg dem i bunken tillsammans med fläderblommorna och citronskalet.
  2. Koka upp vattnet, rör ner strösockret och dra kastrullen från värmen när sockret lösts upp. Rör ner citronsyran och häll den heta sockerlagen över blommorna och citronerna i bunken. Rör om och låt saften stå och dra övertäckt i kylen i 3-4 dagar.
  3. Sila saften genom en silduk eller en tunn kökshandduk. Häll upp på flaskor och förvara kallt. Saften är inte särskilt hållbar, så häll gärna en del av satsen i plastflaskor och frys in.

Müsli med kokos, aprikoser och hasselnötter

Krispigt knaprig hemgjord müsli är både godare och nyttigare än köpt. Den är faktiskt så god att man nästan längtar efter att få gå upp på morgonen och äta frukost.

cirka 12 portioner

4 dl havregryn
2 dl 120 g grahamsmjöl
1 dl kruskakli eller vetekli
2,5 dl kokosflingor
100 g hasselnötter
2 msk matolja
2 msk honung, fast eller flytande
1,5 dl vatten
2 dl torkade aprikoser

  1. Mät upp havregryn, grahamsmjöl, kruskakli och kokosflingor i en stor bunke och blanda om.
  2. Hacka hasselnötterna grovt och rör ner i bunken.
  3. Tillsätt matolja, honung och vatten och rör ihop till en smulig massa. Häll ut blandningen i en stor bakplåtspappersklädd långpanna. Rosta müslin i mitten av ugnen i 225 grader i 20-25 minuter eller tills den fått färg och blivit frasig. Rör runt i blandningen då och då så att den blir jämnt rostad.
  4. Låt svalna, hacka aprikoserna grovt och blanda ner frukten. Låt gärna müslin stå framme och torka över natten. Förvara torrt och njut tillsammans med fil eller yoghurt.

Chokladcheesecake

En underbart krämig cheesecake med ett knaprigt hölje och krämigt inre. Kakan går att göra i god tid och frysa in, men det funkar även bra att förvara den väl inplastad i kylen i 4-5 dagar innan festen.

1 tårta, cirka 12 bitar
Botten
250 g double chocolate chip cookies
75 g rumsvarmt smör

Fyllning
400 g cream cheese (Philadelphia eller liknande färskost)
1 burk (2 dl) crème fraiche, 34 % fett
½ dl starkt, ljummet kaffe
200 g mörk choklad
2 ägg
3/4 dl strösocker

Eventuellt 250 g färska hallon till dekor

1. Klä botten av en form med löstagbar kant, cirka 22 cm i diameter, med bakplåtspapper. Smörj formens kant.
2. Kör kakorna till smulor i en matberedare. Tillsätt smöret och kör snabbt ihop till en deg. Tryck ut smulorna tunt i formen och ordentligt upp på kanterna. Låt stå kallt i kylen medan du förbereder fyllningen.
3. Rör cream cheese och crème fraiche smidigt tillsammans. Rör ner kaffet lite i taget i färskostblandningen.
4. Bryt chokladen i mindre bitar, smält den försiktigt i mikron eller över vattenbad och rör ner i färskostblandningen.
5. Vispa upp äggen lätt tillsammans med sockret och blanda ner lite i taget i smeten. Rör ihop till en jämn smet och häll den i formen. 6. Grädda i nedre delen av ugnen i 175°C i cirka 35 minuter. Cheesecaken ska fortfarande vara lite lös i mitten, men stelnar i kylen. Låt svalna och sedan stå inplastad i kylen. Vill du frysa in tårtan låter du den först stelna i kylen över natten. Lossa därefter formen, plasta in kakan och ställ den i frysen.
7. Dekorera eventuellt tårtan med ett generöst lager hallon.

Chokladtårta och cupcakes med romglasyr

En riktig chokladbomb smaksatt med apelsin, rom och Daim! Gör gärna glasyren dagen innan och låt den tjockna i rumstemperatur. För att göra tårtan ännu saftigare brukar jag fukta bottnarna med rom, men vill du göra den mer barnvänlig kan du byta ut rommen mot saften från apelsinerna.
Att bjuda på både tårta och cupcakes känns extra lyxigt, men vill du bara göra det ena eller det andra kan du helt enkelt halvera receptet. Jag gräddade tårtan på bilden i en liten, hög form, 17 cm i diameter, men det går lika bra att använda en kakform i vanlig storlek, alltså cirka 24 cm i diameter.

1 tårta (cirka 12 bitar) och 20 minicupcakes

Chokladglasyr
600 g mörk choklad
4,5 dl vispgrädde
3 msk honung
75 g rumsvarmt smör
6 msk rom

Kaka och cupcakes
150 g smör
4 dl (240 g) vetemjöl
3 dl (130 g) kakao
1 msk bakpulver
6 ägg
4 dl strösocker
3 dl mjölk
Finrivet skal av 2 apelsiner

smör och ströbröd till formen

Cirka 0,5 dl rom att fukta bottnarna med
2 paket Daim à 56 g
Godisägg till dekor

1. Chokladglasyr: Hacka chokladen till tryffeln ganska fint.
2. Koka upp vispgrädden tillsammans med honungen, dra kastrullen från plattan och tillsätt chokladen. Rör tills chokladen har smält och tillsätt då smöret och därefter rommen. Rör eller mixa med stavmixer tills tryffeln blir blank och jämn och låt den sedan stå och stelna i rumstemperatur till nästa dag. Är du otålig kan du ställa in den i kylen i 1-2 timmar.
3. Kaka och cupcakes: Smörj och bröa en rund form med löstagbar kant och placera ut små muffinsformar på en plåt.
4. Smält smöret. Blanda mjöl, kakao, och bakpulver.
5. Vispa ägg och socker fluffigt med elvisp. Sikta ner mjölblandningen pö om pö samtidigt som du tillsätter smöret och mjölken. Vispa försiktigt ihop till en jämn smet med en handvisp, och tillsätt även apelsinskalet.
6. Häll cirka hälften av smeten i kakformen och fördela resten i muffinsformarna.
7. Grädda först muffinsen i mitten av ugnen i 175 grader i cirka 15 minuter. Grädda sedan den stora kakan i nedre delen av ugnen i drygt 40 minuter (öka gräddningstiden med cirka 20 minuter om du använder en liten, hög form). Kontrollera om den är klar genom att testa med en sticka. Har du varmluftsugn kan du grädda allt samtidigt. Låt svalna.
8. Skär kakan i tre eller fyra bottnar. Stänk lite rom över den första och bre sedan på ett tunt lager av tryffelsmeten. Strö över lite krossad Daim och lägg på nästa botten. Upprepa samma procedur med rom, glasyr och Daim på varje lager, och lägg på sista bottnen.
9. Bred ett lager glasyr runt hela kakan. Dekorera den genom att spritsa glasyren i toppar och strö på godisägg. Vill du förbereda kan kakan förvaras i rumstemperatur i upp till ett dygn, eller i kylen i 3-4 dagar.
10. Stick ner en bit Daim i varje cupcake och dekorera med en glasyrtopp och godisägg.

Brioche

Brioche är ett sorts lyxigt, franskt vetebröd som innehåller mer smör och ägg än våra svenska bullar brukar göra. Detta är min egen ganska enkla variant, en nitisk fransman skulle säkert tycka att det är helgerån.

1 stor limpa eller cirka 20 mindre bullar

25 g jäst
1½ dl mjölk
3 ägg
550 g (knappt 9 dl) vetemjöl
½ dl strösocker
½ tsk salt
200 g rumsvarmt smör

Smör till formarna
Ägg till pensling

1. Smula ner jästen i en degbunke, häll på den kalla mjölken och lös upp jästen.
2. Rör ner äggen, de torra ingredienserna och det mjuka smöret i klickar.
3. Arbeta ihop till en deg och knåda degen ordentligt, gärna 5 minuter i hushållsassistent eller 10 minuter för hand. Låt degen jäsa övertäckt i minst 50 minuter.
4. Briochelimpa: Smörj en limpform som rymmer minst 1½ liter. Forma degen till en limpa och lägg den i formen. Låt jäsa övertäckt i cirka 45 minuter.
5. Portionsbriocher: Smörj små veckade formar med lite smör. Rulla drygt golfbollsstora bitar av degen till runda bullar och lägg dem i formarna. Rulla en liten degkula, (ungefär stor som en spelkula) gör en liten fördjupning i den stora bullen och tryck ner den lilla kulen. Tryck till ordentligt, annars flyger kulan ut. Låt jäsa övertäckta i cirka 45 minuter.
6. Pensla briocherna med lite uppvispat ägg och grädda limpan i nedre delen av ugnen i 200 grader i cirka 40 minuter. Täck över med ett bakplåtspapper om toppen börjar få för mycket färg. Stjälp upp briochen ur formen och låt svalna. De små bullarna gräddar du i 225 grader i 8-10 minuter.

 Cakepops

Cakepops är helt enkelt kakdeg uppträdd på klubbpinnar som därefter har pyntats hämningslöst. Du smular sönder en kaka och blandar med till exempel jordnötssmör för att få en fast deg. Degen kan du sedan forma till kulor, hjärtan eller figurer och doppa i choklad.
Har du inte tid och lust att baka kakan som är grunden till klubborna kan du använda motsvarande mängd (570 gram) köpta chokladmuffins, sockerkaka eller brownies. Pinnar till klubborna kan du köpa i hobbybutiker och genom hemsidor som säljer material för bakning. Receptet har tidigare publicerats i Icakruiren, och fotograf är Ulrika Pousette.

Cirka 30 stycken

Kaka
100 g smör
1 dl (60 g) vetemjöl
1 dl (45 g) kakao
1 tsk vaniljsocker
1 tsk bakpulver
3 ägg
2 dl strösocker
1 dl mjölk
smör och ströbröd till formen

Till klubborna
175 g jordnötsmör
300 g vit choklad till doppning
Strössel och eventuellt hushållsfärg till dekor
Klubbpinnar och oasis eller frigolit

1. Smörj och bröa en limp- eller sockerkaksform som rymmer minst 1½ liter.
2. Smält smöret. Mät upp och blanda mjöl, kakao, vaniljsocker och bakpulver.
3. Vispa ägg och sockret vitt och fluffigt med elvisp.
4. Sikta ner mjölblandningen i äggsmeten pö om pö samtidigt som du tillsätter smör och mjölk. Vispa försiktigt ihop till en slät smet.
5. Häll smeten i formen och grädda i nedre delen av ugnen i 175°C i cirka 35 minuter. Låt svalna ett par minuter och stjälp sedan upp kakan. Låt svalna helt.
6. Mixa kakan till smulor i en matberedare. Tillsätt jordnötsmöret och mixa ihop till en tjock smet.
7. Forma smeten till hjärtan eller runda kulor och stick ner en pinne i varje. För att få pinnen att sitta fast ordentligt kan du fästa den med lite smält choklad. Låt stelna till i kylen i cirka 30 minuter.
8. Smält chokladen till doppningen försiktigt i mikron eller över vattenbad. Doppa varje klubba i ett lager choklad. Låt rinna av lite och strö över strössel. Stick sedan ner klubbpinnen i en bit oasis eller frigolit. Dekorera eventuellt med choklad du har färgat med några droppar karamellfärg. Låt stelna i kylen.

Chokladbollar med jordgubbar

Chokladbollar måste inte alltid smaksättas med kaffe, som variation är det gott med jordgubbar. Försök hitta så smakrika gubbar som möjligt, annars tar chokladen över. Receptet har tidigare publicerats i Allt om Mat, och fotograf är Lina Eriksson.

Cirka 25 små chokladbollar

100 g jordgubbar
100 g rumsvarmt smör
0,5 dl strösocker
1 msk vaniljsocker
4 msk kakao
3 dl havregryn

Strössel eller pärlsocker att rulla bollarna i

1. Mosa jordgubbarna ganska grovt med en gaffel.
2. Arbeta ihop alla ingredienserna i en bunke, gärna med händerna. Smeten blir ganska lös, så ställ den i kylen i minst en halvtimme så tjocknar den och blir lättare att hantera.
3. Forma smeten till bollar och rulla dem i strössel eller pärlsocker. Låt stelna i kylen och förvara dem där fram till serveringen. Chokladbollarna är hållbara i 5-6 dagar.

Lavendelsockerkaka

Från trädgårdskaféet på Sturehofs slott strax söder om Stockholm kommer detta recept. På högsommaren skördas lavendeln som växer kring slottet, torkas och sparas i burkar för att sedan kunna njutas i den här saftiga kakan under hela året. Torkad lavendel brukar finnas att köpa i kryddbutiker och teaffärer. Bilden har Stellan Herner fotat, och receptet är hämtat ur boken Sockerkakor.

Lavendelsockerlag
1 dl strösocker
0,75 dl vatten
2-3 msk torkad lavendel

Sockerkaka
150 g smör
2 dl strösocker
2,5 dl (150 g) vetemjöl
2 tsk bakpulver
2 tsk vaniljsocker
1,5 dl vispgrädde
4 äggvitor

smör och ströbröd till formen
eventuellt färsk lavendel till dekor

Blanda alla ingredienser till lavendelsockerlagen i en liten kastrull. Koka upp och låt sjuda sakta i 3-4 minuter. Låt svalna i minst 30 minuter och sila sedan av lavendeln.
Fortsätt med sockerkakan. Smörj och bröa en rund form med löstagbar kant, cirka 22 cm i diameter. Smält smöret och rör ner sockret och lavendelsockerlagen. Blanda mjöl, bakpulver och vaniljsocker och rör ner i smeten tillsammans med vispgrädden och äggvitorna. Äggvitorna behöver inte vispas. Ibland blir smeten oaptitligt grön på grund av lavendeln, men det är ingen fara, det försvinner när kakan gräddas. Häll smeten i formen och grädda i nedre delen av ugnen i 175 grader i cirka 45 minuter. Låt svalna och lossa kakan ur formen. Dekorera gärna med färsk lavendel.

Brownies

En sagolikt saftig brownie som blir kladdig utan att vara kompakt. Receptet är hämtat ur min bok Fler Kladdkakor och bilden har Stellan Herner fotat.

12 stora bitar

250 g mörk choklad, gärna 70 % kakao
250 g rumsvarmt smör
3 dl råsocker
3 ägg
1 äggula
1 dl (60 g) vetemjöl
Drygt 1 dl (60 g) kakao
0,5 tsk bakpulver
1 krm salt

Klä en ugnsform, cirka 20 x 26 cm, med bakplåtspapper, eller smörj den.
Smält 200 g av chokladen försiktigt över vattenbad eller i mikron och låt den svalna lite. Hacka resten av chokladen grovt.
Vispa smöret och råsockret mjukt och fluffigt med elvisp. Tillsätt äggen ett i taget samt äggulan och vispa ordentligt mellan varje tillsats av ägg. Rör ner den smälta chokladen i smeten. Blanda mjöl, kakao, bakpulver och salt och sikta ner i smeten. Vänd försiktigt ihop till en smet och vänd sist ner den hackade chokladen. Häll smeten i formen och släta ut den. Grädda i mitten av ugnen i 175 grader i knappt 30 minuter. Prova gärna med en sticka, smeten ska ha stannat och inte kännas rinnig, men kakan ska heller inte vara helt genomgräddad.
Låt kakan svalna och skär den sedan i bitar. Kakan är riktigt mäktig, så det skadar inte att skära den i mindre bitar än på bilden.

Jordnötskladdkaka

Många tror att jag som konditor är för snobbig för att äta butikernas utbud av godis, men jag är ett kakmonster, allt går ner! Jag är barnsligt förtjust i köpechoklad, men tycker även om att göra mina egna tolkningar av favoriterna. Här är det Snickers jag försökt efterlikna. Själv använder jag saltade jordnötter eftersom jag gillar när sältan bryter av mot chokladens sötma, men tycker du att det låter konstigt kan du skölja nötterna och låta dem torka, eller använda osaltade nötter. Receptet är hämtat ur min bok Fler Kladdkakor och bilden har Stellan Herner fotat.

Kaka
150 g smör
2 dl strösocker
3 ägg
3,5 dl (210 g) vetemjöl
1 dl kakao
1 förpackning (à 78 g) kolafyllda chokladbitar, till exempel Center

Topping
200 g mörk choklad
2 dl jordnötter

Klä en form med löstagbar kant, cirka 22 cm i diameter. Smält smöret i mikron eller i en kastrull på spisen. Vispa ihop socker och ägg lätt. Mät upp och blanda mjöl och kakao, och vispa ner i äggsmeten tillsammans med smöret. Häll smeten i formen. Tryck ner kolagodiset i smeten och grädda i mitten av ugnen i 200 grader i cirka 10 – 12 minuter. Låt svalna och lossa sedan formens kant.
Smält chokladen till toppingen försiktigt över vattenbad eller i mikron. Rör ner nötterna och bred blandningen över kakan. Låt stelna i kylen.

Hallonmacarons

Att göra macarons är lite tid- och tålamodsprövande, och det kan vara bra att ha en digitalvåg för att resultatet ska bli perfekt. Bäst blir det om du maler mandlarna i en mandelkvarn, men har du ingen sådan kan du mixa mandlarna riktigt fint i en matberedare. I välsorterade matbutiker kan du köpa färdigskalade mandlar om du vill spara tid, och i en del delikatessbutiker och indiska mataffärer brukar man kunna hitta färdigt mandelmjöl. Fler tips om hur du bakar macarons kan du läsa här.


Ger cirka 25-30 dubbla kakor
Kakor
110 g sötmandel
170 g florsocker (knappt 3 dl)
90 g äggvita (cirka 3 st)
2 msk strösocker
Några droppar röd hushållsfärg

Hallonkräm
125 g vit choklad
50 g färska eller frysta och tinade hallon
2 msk vispgrädde
Eventuellt några droppar röd hushållsfärg

1. Börja med kakorna. Häll kokhett vatten över mandlarna och låt dem stå ett par minuter. Häll av vattnet och skala mandlarna genom att klämma på dem tills skalet lossnar. Lägg mandlarna på lite hushållspapper och låt dem torka i cirka 1 timme.
2. Hacka chokladen till hallonkrämen ganska fint. Mixa hallonen med stavmixer eller i matberedare. Det är lite knepigt eftersom mängden hallon är så liten, men gör så gott du kan, och blir purén inte helt slät så är det ingen fara.
3. Koka upp hallonpurén med vispgrädden i en liten kastrull. Dra bort kastrullen från plattan och häll snabbt ner den hackade chokladen. Rör tills chokladen har smält och krämen är jämn. Tillsätt eventuellt några droppar röd hushållsfärg om du vill ha krämen mer färgstark. Låt den stelna i kylen i någon timme, krämen ska bli lagom tjock för att spritsa.
4. Mal mandlarna i en mandelkvarn, blanda med florsockret och sikta genom en sil. Har du ingen mandelkvarn kan du mixa mandlarna riktigt fint i en matberedare. Tillsätt florsockret och mixa lite till.
5. Vispa äggvitan fluffigt i en ren och torr bunke, helst av rostfritt stål. Tillsätt strösockret lite i taget och fortsätt vispa tills äggvitan blivit till ett ganska fast skum.
6. Vänd ner mandel- och florsockerblandningen i äggvitan tillsammans med hushållsfärgen. Blanda tills du har en jämn smet. Känns smeten väldigt fluffig och tjock kan du blanda runt lite till så att den sjunker ihop en aning.
7. Spritsa ut rundlar knappt stora som femkronor på två bakplåtspappersklädda plåtar. Låt kakorna vila på plåten i cirka 1 timme. Då torkar ytan och kakorna blir finare.
8. Sätt ugnen på 125°C. Grädda i omgångar på ugnens nedersta fals i ca 20 minuter. Kakornas överdel ska fortfarande vara ganska blek, men underdelen ska släppa från bakplåtspappret om du provar att lyfta dem. Låt kakorna svalna och lossa dem sedan från pappret. Är de svåra att få loss kan du låta dem torka lite till på plåten, eller lägga in hela pappret i frysen en stund.
9. Spritsa hallonkräm på botten av hälften av macaronerna. Lägg ihop med resten av kakorna. Kakorna håller sig några dagar i rumstemperatur, men går också bra att förvara i kylen i drygt en vecka, eller frysa in.

Kokosbars med lingon

Kolasmakande bars fyllda med syrliga lingon. Frysta lingon finns att köpa i de flesta affärer, och du behöver inte tina dem innan du använder dem i kakan. Receptet har tidigare publicerats i Allt om Mat och bilden har Ulrika Pousette fotat.

Till cirka 15 bars:
75 g smör
3 dl riven kokos
3 dl havregryn
1 dl vispgrädde
1,5 dl (210 g) ljus sirap
0,5 dl strösocker
175 g (cirka 2,5 dl) frysta lingon

1. Smält smöret i en bunke i mikron eller en kastrull på spisen. Rör ner alla ingredienser utom lingonen.
2. Klä en ugnsform, cirka 23 x 23 cm, med bakplåtspapper. Tryck ut två tredjedelar av smeten i formen. Strö lingon över och därefter resten av smeten.
3. Grädda kakan i mitten av ugnen i 175 grader i 45-50 minuter, den ska bli ordentligt gyllenbrun. Låt svalna lite, lossa kakan ur formen och skär den i bitar. Kakan smular sig lite, men det är precis som det ska vara.

Semlerutor

För alla som gillar mycket grädde och mandelmassa i sina semlor är semlerutor den ultimata bakelsen. Massor av underbar fyllning utan trista kanter! Receptet har tidigare publicerats i Allt om Mat och bilden har Ulrika Pousette fotat.
Cirka 24-28 bitar
Deg
75 g smör
2,5 dl mjölk
25 g jäst
0,75 dl strösocker
1 tsk malen eller stött kardemumma
1 krm salt
420 g (7 dl) vetemjöl eller vetemjöl special

Fyllning
300 g mandelmassa
1 dl mjölk
6 dl vispgrädde
florsocker till pudring

Smält smöret, tillsätt mjölken och ljumma upp blandningen. Smula ner jästen i en degbunke, häll över degspadet och rör tills jästen lösts upp. Blanda de torra ingredienserna och häll allt i degbunken. Arbeta ihop till en deg och knåda den ordentligt, antingen cirka 5 minuter i en köksassistent eller 10 minuter för hand. Låt degen jäsa övertäckt i minst 40 minuter.

Kavla ut degen till en rektangel, cirka 30 x 35 cm och knappt 2 cm tjock, och låt jäsa i cirka 40 minuter. Grädda i mitten av ugnen i 200 grader i 15-20 minuter tills brödet har blivit gyllenbrunt. Låt svalna.

Skär ett tunt lock av hela jättesemlan. Gröp ur det mesta av innanmätet och riv sönder det grovt. Riv mandelmassan grovt på ett rivjärn och blanda med det urgröpta innanmätet i en bunke. Rör ner mjölken och arbeta ihop till en tjock massan. Klicka ut fyllningen i den urgröpta jättesemlan. Vispa grädden fluffigt, men inte för hårt, och bred den över fyllningen i semlan. Lägg tillbaka locket och skär eventuellt bort kanterna. Skär semlan i rutor och pudra med florsocker.

Glöggtryfflar med konfektrussin

0,5 – 1 dl konfektrussin
250 g mörk choklad
1,5 dl vispgrädde
50 g smör
1 tsk honung
1,5 msk glögg

Kakao till doppning

1. Klä en form, cirka 20×20 cm, med plastfolie. Hacka russinen och chokladen ganska fint.
2. Koka upp vispgrädden med smör och honung, dra kastrullen från plattan och tillsätt snabbt chokladen. Rör tills all choklad har smält och blanda sedan ner glöggen och russinen. Häll tryffelsmeten i formen och låt stelna i kylskåp i ett par timmar.
3. Lossa tryffeln ur formen och skär den i mindre bitar. För att slippa att den kladdar fast på kniven kan man skölja kniven med hett vatten och torka av mellan varje knivtag. Låt stelna i kylen i cirka 10 minuter.
4. Doppa tryfflarna i kakao och förvara i kylen fram till serveringen.

Choklad- och apelsinbullar

Inget får köket att dofta så gott som kanelbullar, särskilt inte när de är fyllda med choklad och apelsin!

Foto: Ulrika Pousette

Foto: Ulrika Pousette

Cirka 36 bullar
Tid: 35 minuter + tid för jäsning och i ugn

Deg
150 g smör
5 dl mjölk
50 g jäst
1,5 dl strösocker
2 tsk malen eller stött kardemumma
0,5 tsk salt
840 g (14 dl) vetemjöl eller vetemjöl special

Fyllning
100 g rumsvarmt smör
1 dl brun farin
1-2 tsk malen kanel
Finivet skal av 2 apelsiner, gärna ekologiska
125 g mörk choklad

1 ägg till pensling
Pärlsocker att strö över

1. Smält smöret, tillsätt mjölken och ljumma upp blandningen. Smula ner jästen i en degbunke, häll över degspadet och rör så att jästen löses upp lite. Blanda de torra ingredienserna och häll allt i degbunken. Arbeta ihop till en deg och knåda den ordentligt, antingen cirka 5 minuter i en köksassistent eller 10 minuter för hand. Låt degen jäsa övertäckt i minst 40 minuter.
2. Rör under tiden ihop smör och brun farin till fyllningen. Rör även ner kanel och rivet apelsinskal. Hacka chokladen ganska fint.
3. Kavla ut degen till en ganska långsmal rektangel, cirka 1 cm tjock. Bred på fyllningen och strö över chokladen. Vik ihop degen i ett så kallat treslag på längden. Först viker du över den ena tredjedelen, och därefter viker du över den andra tredjedelen ovanpå den första. Skär degen i remsor, knappt 2 cm breda. Vira ihop degremsorna till knutar och lägg bullarna med jämna mellanrum på bakplåtspappersklädda plåtar. Låt jäsa övertäckt i cirka 40 minuter.
4. Pensla bullarna med uppvispat ägg, strö över pärlsocker och grädda i mitten av ugnen i 250 grader i cirka 8 minuter. Använder du varmluftsugn kan du grädda i 225 grader och sätta in två plåtar på samma gång.

Chokladfyllda mandelinbakade plommon

Ta tillvara på trädgårdens eller grönsaksståndets vackert svällande plommon i denna dessert där frukten fylls med choklad och slås in ett ett knaprigt mandelskal.

Foto: Ulrika Pousette

Foto: Ulrika Pousette

8 mindre portioner

8 mogna plommon, cirka 450 g
knappt 50 g mörk choklad
300 g mandelmassa

smör att smörja formen med
vaniljglass till servering

1. Smörj åtta små ugnsfasta formar eller en större form.
2. Snitta upp plommonen längs den lilla fördjupningen som går längs med frukten och pilla ut kärnan. Fyll tomrummet efter kärnan med en liten bit mörk choklad.
3. Skär mandelmassan i åtta skivor och platta ut skivorna till tunna rundlar. Fuktar man händerna med vatten emellanåt så går det lättare att hantera mandelmassan. Slå rundlarna runt plommonen, jämna till skarven och lägg bakelserna med skarven neråt i formarna.
4. Grädda i mitten av ugnen i 200 grader i cirka 20 minuter tills mandelmassan har fått fin färg. Låt svalna några minuter och servera sedan med massor av vaniljglass.

Nektarinbruschetta

Svenska bär i all ära, men att frossa i solmogna nektariner är bland det bästa med sommaren.
Bruschetta är mest känd som en italiensk förrätt där grillat surdegsbröd toppas med tomater, men den här söta varianten är minst lika god. Rostade sockerkaksskivor toppas med nektariner och fluffig hallongrädde och blir en underbart somrig dessert, och ett bra sätt att ta tillvara på överbliven sockerkaka. Hallonlikören kan ersättas med annan fruktlikör, hallonsaft eller sött vin. Receptet är ett smakprov ur boken Sockerkakor.

Foto: Stellan Herner

Foto: Stellan Herner

4 portioner

6-8 skivor sockerkaka
4-6 st nektariner

Hallongrädde
1,5 dl vispgrädde
1-2 msk hallonlikör

Skär kakan i skivor och beräkna 1-2 skivor per portion.
Dela nektarinerna på mitten, ta bort kärnan och skär frukten i klyftor. Vispa grädden fluffigt och vänd ner hallonlikören.
Rosta kaksskivorna högt upp i ugnen i 225 grader i cirka 8 minuter, vänd efter halva tiden och passa noga så att de inte bränns.
Toppa de rostade kaksskivorna med nektarinklyftorna. Servera direkt tillsammans med hallongrädden.

Chokladkaffekaka med fudgeglasyr

En helt oemotståndlig kaka för alla chokladfantaster! Receptet är ett smakprov ur boken Sockerkakor.

Foto: Stellan Herner

Foto: Stellan Herner

Kaka
100 g smör
2 dl (120 g) vetemjöl
½ dl kakao 1 tsk vaniljsocker
1 tsk bakpulver
3 ägg
2 dl råsocker
1 dl starkt, avsvalnat kaffe
Fudgeglasyr
100 g mörk choklad
25 g smör
2 msk ljus sirap
¾ dl vispgrädde
smör och ströbröd till formen

Smörj och bröa en sockerkaksform som rymmer minst 1,5 liter. Smält smöret. Mät upp och blanda mjöl, kakao, vaniljsocker och bakpulver. Vispa äggen fluffigt med elvisp och tillsätt råsockret mot slutet. Sikta ner mjölblandningen i äggsmeten tillsammans med smör och kaffe. Vispa försiktigt ihop till en slät smet. Häll smeten i formen och grädda i nedre delen av ugnen i 175 grader i 35–40 minuter. Låt svalna ett par minuter och stjälp sedan upp kakan.
Hacka chokladen till glasyren grovt. Mät upp smör, sirap och grädde i en liten kastrull och koka upp. Dra kastrullen från plattan och rör ner den hackade chokladen. Rör tills chokladen har smält och låt glasyren svalna. När den börjar tjockna (det tar cirka 30 minuter) breder du glasyren över kakan.

Nötkolarutor

Ett smakprov från min bok Mitt eget kafé. Jag får nästan andnöd när jag tänker på hur kolakladdigt gudomligt goda de här rutorna är. In i köket och baka dem omedelbums.

Foto: Anna Kern

Foto: Anna Kern

cirka 16 st

Botten
100 g smör
2 ägg
2 dl strösocker
1,5 dl (90 g) vetemjöl
4 msk kakao
1 krm salt

Kolafyllning
150 g (cirka 2,5 dl) hasselnötter (variera med jordnötter, pekannötter eller liknande)
2 burkar (à 395 g) kondenserad sötad mjölk
50 g smör
2 msk ljus sirap

Topping
200 g mörk choklad

Börja med bottnen. Smält smöret och låt det svalna lite. Vispa upp ägg och socker lätt och rör ner smöret. Blanda mjöl, kakao och salt och rör ner i äggsmeten. Klä en ugnsform, cirka 20×30 cm, med bakplåtspapper. Bred ut smeten i formen och grädda i nedre delen av ugnen i 200 grader i 8-10 minuter. Botten ska fortfarande vara lite kladdig. Låt svalna.
Sprid ut nötterna i en ugnsform och rosta dem i mitten av ugnen i 225 grader tills de blivit gyllenbruna. Det tar knappt 10 minuter. Låt svalna och gnugga bort skalen.
Mät upp kondenserad mjölk, smör och sirap till fyllningen i en vid, tjockbottnad kastrull. Låt koka upp och puttra på ganska svag värme i drygt 20 minuter tills krämen börjar tjockna, bli gyllenbrun och släppa kastrullens botten. Rör hela tiden, men gör gärna något roligt samtidigt, prata i telefon eller lyssna på en ljudbok, så blir det inte så trist. Skulle smeten trots allt bli lite bränd är det ingen fara. Blanda ner nötterna och bred ut fyllningen i formen i ett jämnt lager. Akta tassarna – det är riktigt varmt! Låt svalna.
Smält chokladen till toppingen försiktigt i mikron eller över vattenbad. Bred ut den över kolafyllningen i formen. Låt stelna i kylen. Lossa kakan ur formen och skär den i rutor. Rutorna på bilden är väldigt stora, det skadar inte att skära kakan i mindre bitar för att undvika nötkola-koma… Förvara i kylskåp.