Äppeldags

August 21, 2013

048

Vet ni, nu är det nästan äppelsäsong! Överst på listan att göra med äpplen står för min del alltid smulpaj eller någon slags äppelkaka, men en väldigt, väldigt god grej är också tarte tatin. Det är en fransk äppelpaj där äpplen får puttra i en karamellsås i en stekpanna. Sedan täcker man äpplena med mördeg, ställer in hela paketet i ugnen och gräddar. Sedan stjälps pajen upp på ett fat. En uppochner-paj alltså. Det är inte svårt att göra, men senast jag bakade tarte tatin passade jag på att ta lite steg-för-steg-bilder för att göra det hela extra tydligt.

Använd gärna fasta och lite syrliga äpplen, till exempel Ingrid Marie, Aroma eller Katja. Du behöver en stekpanna som är cirka 22 cm i diameter, och den bör inte ha ett plasthandtag eftersom den ska sättas in i ugnen.

Tarte tatin

Cirka 6 portioner

Deg
2,5 dl (150 g) vetemjöl
100 g kylskåpskallt smör
2 msk strösocker
2 äggulor

Fyllning
1,25 dl råsocker
50 gram smör
4 medelstora äpplen
Vaniljglass till servering

Deg: Mät upp mjölet till pajdegen direkt på bordet eller i en bunke. Tillsätt det kalla smöret i små bitar och finfördela det i mjölet med fingertopparna. Tillsätt socker och äggulor och arbeta ihop till en smidig deg. Det går även bra att köra ihop alla ingredienser i en matberedare. Platta ut degen lite, slå in den i plastfolie och låt den vila i kylen i cirka 30 minuter.

015

Fyllning: Skala äpplena, kärna ur dem och skär dem i tjocka klyftor.

020

Låt socker och smör till fyllningen smälta ihop i en ugnsfast stekpanna.

025

Tillsätt äppelklyftorna till sockerblandningen i stekpannan och låt puttra på medelvärme i cirka 15 minuter. Rör om då och då.

018

Kavla ut pajdegen på lätt mjölat bakbord till en rundel något större än stekpannan. Kavla mellan plastfolie om du vill göra det lite enkelt för dig själv.

026

Arrangera äpplena i pannan i ett mönster i stekpannan. De ska egentligen få lite mer färg än på bilden, jag var feg den här gången och det straffade sig.

031

Täck äppelklyftorna med pajdegen. Tryck försiktigt in degen längs kanterna. Akta fingrarna så att du inte bränner dig! Ställ in stekpannan i nedre delen av ugnen och grädda i 175 grader i cirka 30 minuter tills pajdegen fått lite färg.

036

Låt kakan svalna ett par minuter.

040

Lägg ett uppochnervänt fat ovanpå och stjälp upp det hela så att äpplena hamnar överst. Var försiktig, karamellsåsen är riktigt het. Låt svalna lite och servera sedan gärna pajen tillsammans med vaniljglass.

055

Receptet är hämtat ur min kommande bok Franska bakverk.

 

2 Responses to “Äppeldags”

  1. Annicka said

    Ser ljuvlig ut! Denna ska jag testa i helgen 🙂 Och jag ser fram emot att boken kommer ut!

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: