CV
March 17, 2021
Här är ett urval av några av de uppdrag jag gjort de senaste åren. Ett slags informellt CV för dig som är nyfiken på vad jag brukar jobba med för slags projekt. Jag har full förståelse om du inte orkar läsa hela, det är löjligt långt och spretigt och mest ett sätt för mig själv att minnas alla roliga och udda uppdrag.
Ett av mina mest omfattande uppdrag har varit att skapa chokladhus till Marabous julkampanjer varje år sedan 2014. Dels till affischer på stan, men också recept, filmer och events kring detta. Jag har också byggt och stylat chokladhus till reklamfilmer för bland annat Ica och Idol.
Stolt husbyggare framför sina alster i tunnelbanan.
Jag skriver receptböcker för bland annat Bonnier Fakta, Natur och Kultur och Norstedts. Min senaste bok heter Baka Kakor och kom ut hösten 2020 på LL-Förlaget. Det är en bok med pedagogiska recept som främst vänder sig till personer med intellektuell funktionsnedsättning, men som passar alla som vill ha extra guidning i köket.
Innan dess kom boken Chokladbollar på Bonnier Fakta. Den tilldelades Måltidsakademiens pris för årets bästa bok 2017 i kategorin choklad.
Foto ur boken: Ulrika Pousette, form: Jonna Olsson
Jag skriver varje vecka om krognyheter för White Guide, till exempel denna. Jag skriver även om cafétrender för White Guide, till exempel denna artikel om dryckestrender och denna om bakverkstrender. 2013 och 2014 var jag konferencier för White Guide Café-galan på Operakällaren och jag skrev tidigare artiklar för den numera insomnade tidningen White Paper.
Jag håller regelbundet kurser i min matstudio i Hornstull och lär ut hur man bakar tårtor, småkakor, franska bakverk, praliner och julgodis. På grund av pandemin håller jag allt oftare kurser digital istället, främst för företag där några av kunderna har varit King, Skanska, KPMG och IBM.
Ibland gör jag udda matstylistuppdrag. Som hösten 2020 när jag gjorde aladåber och jello för Jotex, eller våren 2021 när jag skapade Silvana Imams låttexter av mat och kakor för samma företag.
Jag har jobbat med att skapa filmer och recept för Mondelez och deras varumärken Philadelphia, Oreo och Marabou. Jag har även tidigare jobbat med olika projekt kring bakning för Svensk Mjölk, Dansukker, Skansen, Visit Sweden och Fazer.
Chokladägg för Mondelez/ Oreo. Foto: Ulrika Pousette.
Jag älskar att göra receptjobb för tidningar. Extra kul är det när det blir omslag, som på de här julnumren från 2017, 2018 och 2019. Jag har många hyllmeter rekvisita och stylar och bygger upp en miljö tillsammans med fotografen.
Fotograf Stefan Wettainen.
Semmelglass till Allt om Mat februari 2018:
Fotograf: Stefan Wettainen.
Ett receptjobb från sommaren 2017 för Allt om Mat med tema frukost på balkongen:
Fotograf Ulrika Pousette.
Under den stora receptfilmtrenden 2016-2017 gjorde jag många bakfilmer för Kit Mat tillsammans med filmaren Mikael Göransson. Vår gigantiska Snickers hade hundratusentals visningar.
Ett av mina specialområden är att bygga pepparkakshus. Jag har bland annat gjort hus till Junkplaneten på SVT, reklambyrån M&C Saatchi och tidningen Hus & Hem.
Jag brinner för kafékultur och fika och 2016 skapade jag fikaturer i Stockholms innerstad där jag guidar runt grupper till mina favoritkaféer. 2017 utökade jag med en tur även i Vasastan.
Åren 2010- 2014 skrev jag krönikor till varje nummer av tidningen Baka.
2014 fick det prestigefyllda uppdraget att redigera den senaste upplagan av Sju sorters kakor. Första upplagan kom ut 1945 och sedan dess har boken sålt 3,8 miljoner ex. Jag anpassade med varsam hand boken till 2000-talet och skapade en bok som hyllar vårt kakarv och samtidigt inkluderar moderna favoriter.
Jag har tidigare skrivit en lång rad böcker: Kakburken, 2019, Franska Bakverk, 2013, Macarons, cupcakes, cakepops och andra söta bakverk, 2011, Julens godsaker, 2011, Fler Kladdkakor, 2010, Sockerkakor, 2009, Mitt eget kafé, 2007, Klassiska kakor på nytt vis, 2007, Svenska ostar, 2007, Livsnjutarens guide till Stockholm, 2006 och 2007, Semlor, 2006, Smulpajer, 2006, Tårtor, 2006, Min första bakbok, 2006, Godis, 2005, Min första kokbok, 2005, Guide till Stockholms sommarkaféer, 2004, 2005, 2006 och 2008 och Kladdkakor, 2003.
Jag medverkar med jämna mellanrum i radio och TV, bland annat Morgonstudion i SVT, Nyhetsmorgon och Rix FM. Hösten 2006 hade jag ett eget programinslag varje vecka i Studio Virtanen på Kanal 5. Bland de mest udda inhoppen kan nämnas Bolibompa på SVT och frågesporterna Duellen och Big Words på Kunskapskanalen. Jag är van att baka på mässor och events, till exempel bokmässan, Stockholm Food and Wine och Chokladfestivalen.
Under våren 2014 jobbade jag med ett projekt kring Nya Zeeländska viner tillsammans med PR-byrån Prat, där jag var värdinna för pop up-middagar tillsammans med Adam & Albin och sommelieren Lars Trogen.
Under åren 2006 till 2014 drev jag bokförlaget Parasoll tillsammans med Henrik Francke där vi gav ut egna och andras böcker inom mat och livsstil.
2010 arbetade jag deltid som lärare inom choklad på yrkesskolan Culinars konditorutbildning. 2006 – 2011 jobbade jag som kursledare på Medborgarskolan och höll helgkurser i bland annat pralintillverkning, macarons, tårtor och desserter.
Sedan 2009 driver jag Matlabbet som är ett frilanskontor, köksstudio och kurslokal i Hornstull. Här ordnar jag kurser för privatpersoner och företag och hyr ut till olika events och fotograferingar.
Jag har under åren gjort ett stort antal receptjobb för bland annat Allt om Mat, Gourmet, Ica Kuriren, Mitt Kök, Buffé, Elle Mat & Vin, DN, Amelia Jul, Mer Smak, Lantliv, Aftonbladet Härligt Hemma, Hembakat, Damernas Värld och Må Bra. Jag samarbetar med flera duktiga fotografer, bland annat Ulrika Pousette, Stefan Wettainen, Björn Tesch, Ulrika Ekblom, Sara Danielsson och Helen Pe.
Foto 1 och 2: Ulrika Pousette för Mitt Kök
Foto 1: Stefan Wettainen för Amelia. Foto 2: Björn Tesch för Icakuriren.
Foto 1: Björn Tesch för Icakuriren. Foto 2: Ulrika Pousette för Mer Smak.
Foto 1 och 2: Björn Tesch för Mitt Kök.
År 2000 – 2001 pluggade jag till bagare på Burgårdens utbildningscentrum i Göteborg. Efter utbildningen fick jag jobb som konditor på Grand Hôtel i Stockholm. Jag arbetade där fram till 2004, och därefter följde ett kort inhopp på Betsy Sandbergs Choklad innan jag startade mitt företag och började frilansa.
Som kuriosa kan nämnas att jag redan som tonåring hade en smärre besatthet av att jobba. Mitt första sommarjobb som fjortonåring var på ett tröjtryckeri, och sedan hann jag med både fängelseköket på Svartsjöanstalten, hjärtintensiven och BB på Karolinska Sjukhuset (sommarjobb anordnat av Stockholms Stad för ungdomar), telefonförsäljning för Röda Korset, marknadsundersökningar, slottskafé och inhopp som lärarvikarie i en mängd skolor innan jag fyllde 21.