Bullfest

September 29, 2015

bullar

Nu närmar sig en av årets trevligaste högtider med stormsteg! Visst ligger det kommersiella drivkrafter bakom, men Kanelbullens dag på söndag 4 oktober är ju ändå en utmärkt anledning att fira lite. Här kommer mina bästa tips när det gäller bullbakning!

  • För att få saftiga bullar är det viktigt att inte tillsätta för mycket mjöl i degen. Väg mjölet och låt gärna degen vara lite kletig.
  • Om du är otålig kan du använda ljummen mjölk, men om du har gott om tid på dig kan du använda kall mjölk och låta degen jäsa 2-3 timmar. Då hinner aromerna utvecklas mer. Du kan även minska lite på jästen om du vill, recepten i denna bok har genomgående en generös mängd jäst.
  • Använd rumstempererat smör istället för smält smör så får degen lite fastare och finare konsistens. Har du inte hunnit ta ut smöret ur kylen i tid kan du mjuka upp det några sekunder i mikron.
  • Stöt gärna kardemummakärnor i en mortel istället för att använda färdigmalen kardemumma.
  • Knåda degen ordentligt, gärna 5-10 minuter för hand eller i matberedare. Den ska vara smidig och gärna lite glansig.
  • Låt degen jäsa övertäckt med en kökshandduk eller plastfolie i minst 40 minuter, men gärna längre.
  • Efter utbakningen lägger du bullarna med jämna mellanrum på plåtar klädda med bakplåtspapper eller i pappersformar. Täck över med en kökshandduk eller plastfolie så att bullarnas yta inte torkar ut under jäsningen.
  • Om man vill ha höga, luftiga bullar kan man använda vetemjöl special till degen och grädda bullarna i varmluftsugn, men bullarna blir minst lika saftiga och goda med vanligt vetemjöl och vanlig ugn med över- och undervärme.
  • Bullar är godast att äta samma dag som de bakas, men går bra att frysa in. Extra goda blir dem om man värmer dem några sekunder i mikron eller ett par minuter i ugnen efter upptiningen. Vill du förbereda bullarna dagen innan men ändå äta dem nygräddade kan du lägga de hoprullade, ojästa degbullarna på brickor klädda med bakplåtspapper, plasta in dem och ställa dem i kylen över natten. Nästa dag drar du över bullarna till plåtar och låter dem jäsa övertäckta i rumstemperatur i ett par timmar. Pensla och grädda dem sedan enligt receptet.
  • Pensla bullarna tunt med lätt uppvispat ägg innan gräddningen. Om du vill kan du istället pensla dem med sockerlag direkt efter gräddningen. Detta ger dem fin glans och sötma.

MYT! Det är ingen fara med lite drag från ett öppet fönster när du bakar bullar. Det tar eventuellt bara lite längre tid för degen att jäsa. Men det kan å andra sidan vara positivt för smaken.

Under receptfliken hittar du mitt recept på kanongoda kardemummabullar, men fyllningen kan förstås med lätthet bytas ut mot kanel. Jag är ingen mästare på att snurra bullar snyggt, jag nystar liksom ihop dem hipp som happ och är nöjd med det, men vill du öva på perfekta bullsnurror finns det många filmer här på Youtube.

Bilden är fotad av Ulrika Pousette och hämtad ur nya upplagan av Sju sorters kakor som vi gjort tillsammans.

2 Responses to “Bullfest”

  1. Jag håller helt med om det där med drag och jäsning. Jag har aldrig märkt att det skulle ha någon betydelse. Det finns så mycket myter om jäst som bara gör folk rädda för att baka tror jag .

  2. Therese said

    Jag bakade en hel del bullar i vårat förra hus (tätt radhus med normal/hög rumsvärme), men i nyvarande huset (äldre, lite dragigt hus), så går det knappt att få degen att jäsa på vintern även om man väntar i timtal! :O

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: