Clotted cream

September 8, 2015

 

clottedcream

Den här tiden på året är så otroligt fin, men jag får lite panik när jag tänker på vad som kommer efter. Dagishämtning i mörker, förkylningar och maginfluensor, ännu mera mörker och om man som jag gillar att liksom springa runt på stan och fika och åka på utflykter så är det två ungar som ska byltas på och av med overaller och kängor och mössor och en snömoddig vagn om man ska lyckas ta sig in på ett kafé. Men då gäller det att påminna sig själv om det som är bra med höst och vinter, och upprepa det som ett mantra. Ni vet, varm choklad, rödvin, långkok, fina halsdukar och så scones förstås. Bara stänga in sig och äta scones.

Jag skulle på afternoon tea i helgen och köpte med mig clotted cream från Taylors and Jones (en brittisk köttbutik på Hantverkargatan). Killen i kassan blev lättad att det var en så enkel expediering, han verkade lite trött på att hantera stora köttstycken. Så frågade han mig om jag testat att göra egen clotted cream, och jag blev lite ställd och kunde inte riktigt minnas. Men sedan gick jag hem och sökte bland mina recept, och då hittade jag faktiskt att jag har gjort clotted cream. Tydligen var det lite av ett bestyr och krävde många försök innan det blev rätt, men det här bör vara en bra variant om du vill testa. Och jo, om du undrar vad clotted cream är, är det tjock och go grädde som britterna brer på sina scones. Men verkar det omständligt går det förstås minst lika bra att använda smör eller vispad grädde eller bara sylt.

Så fort jag hinner ska jag lägga upp mitt bästa scones-recept också, men håll till godo med clotted cream till att börja med!

CLOTTED CREAM

Gör gärna clotted cream ett par dagar i förväg, så slipper du stressa med den i sista stund. Det går åt en hel del vispgrädde, 8 deciliter, för att få ihop till en liten burk.

8 dl vispgrädde

  • Häll upp vispgrädden i en vid, värmetålig bunke och sätt bunken över en kastrull med ett grunt lager knappt sjudande, vatten. Bunken ska inte nudda vattnet och vattnet får inte koka.
  • Värm vispgrädden i det varma vattenbadet i 1,5 timme tills ett gulaktigt lager bildats på ytan. Vattnet i kastrullen får inte koka. Låt grädden svalna i bunken och sätt sedan in den i kylen över natten.
  • Skilj av det tjocka lagret clotted cream dagen efter. Är den fortfarande lite lös kan du låta den rinna av i ett kaffefilter tills den får en tjock och krämig konsistens. Förvara kallt och servera tillsammans med nygräddade scones.

När man har gjort clotted cream blir det massor av avrunnen grädde kvar. Använd den till exempel för att göra pannacotta. Eller gör glass genom att blanda med 1 burk (395 g) sötad kondenserad mjölk och 2 dl matlagningsyoghurt. Frys in i en glassmaskin. Har du ingen glassmaskin häller du smeten i en bunke och ställer in i frysen. Rör om med jämna mellanrum tills smeten är tjock, krämig och genomfryst. Smaksätt precis som du vill. Okej, de här tipsen var det lääänge sedan jag skrev, så jag vågar inte stå för om det verkligen blir god pannacotta eller glass…

5 Responses to “Clotted cream”

  1. Annika said

    Älskar clotted cream, och hade ingen aning om att det finns att köpa. Måste genast bege mig till Taylor & Jones!

    På tal om glasstipset så tror jag att om man vispar grädden så funkar det att frysa in utan glassmaskin och utan att ta ut och vispa under infrysningen. Fast nu blir jag ju osäker på om det är tillräckligt mycket fett kvar i grädden för att få den vispbar? För annars är ju bästa enklaste glassen 5 dl vispgrädde som vispas och sen blandas med sötad kondenserad mjölk (vispa lite till) och smaksätts på valfritt sätt – t.ex vaniljstång, romrussin, lakritspulver. Fryses in i stor burk – ingen omrörning behövs och inte glassmaskin heller. Så jag tänker att den avrunna grädden borde ju kunna funka på samma sätt.

  2. Sanna E said

    Tips som jag kom när jag hade mascarpone över att ha det på scones för att det smakar väldigt likt cotted Cream 😃

  3. Maria said

    Att göra clotted cream i ugnen är mycket lättare. Häll 3-4 cm grädde i en ugnsform och sätt in i 80 graders ugn ca 12 timmar. Rör inte i den! Ta ut och låt svalna, ställ in i kylen några timmar. Lyft bort det övre tjocka lagret, lägg i en skål och rör jämn. Förvara i kyl.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: