Fikasommar

July 23, 2015

IMG_6024

För mig är semester att hinna fika så mycket som möjligt, och en sådan här ostadig sommar är just kafébesök en utmärkt aktivitet, det går ju att göra oavsett väder. Här är några ställen vi har hunnit med i sommar:

ÄPPELFABRIKEN

IMG_6027

Mitt ut i ingenstans på Färingsö alldeles i närheten av där jag är uppvuxen ligger fina Äppelfabriken med fokus just på äpplen. Mycket gott hembakat och även matigare rätter. Sitt och njut under finonträdet i växthuset, på gräsmattan, i det hemliga lilla rummet i paviljongen eller någon av de otaliga små tillhåll som finns i trädgården. Här finns även höns, en liten presentbutik och studsmatta för hoppiga barn.

IMG_6026

Äppelfabrikens chokladkaka med färska, hemodlade fikon.

 

KAFÉ SJÖSTUGAN

IMG_6215

Intill Brunnsviken i Bergshamra ligger charmiga, lite kantstötta Kafé Sjöstugan. Här är nästan allt ekologiskt, hembakat och hemlagat, och varma dagar kan man bada från bryggan, vid en pytteliten strand eller fina klippor.

 

ÅVINGE KVARN TRÄDGÅRD OCH CAFÉ

IMG_6466

På väg till Torö valde vi att köra väg 225 istället för stora 73:an i hopp om att hitta loppisar eller kaféer. Bingo! I Grödinge strax efter Tumba snubblade vi över fina lilla Åvinge Kvarn Trädgård och Café som drivs hemma hos ett par. Här finns ostsmörgåsar, kaffe och en handfull hembakade kakor. Vi åt vinbärskaka bakad på gårdens ägg och bär inne i orangeriet. Vid vackert väder kan man sitta i trädgården vid den lilla ån, och här finns även en snäll hund, höns och en egen liten trädgård för barn med smultron och leksaker.

IMG_6465

 

CAFÉ NOTHOLMEN

IMG_6542

På en liten ö vid Tyresö Slott ligger Café Notholmen. Här är inget hembakat eller hemlagat eftersom de saknar tillstånd för det, men vill man ta en kaffe och en glass med närhet till badklippor är det ändå ett trevligt ställe. Det ryktas att slottskaféet har goda kakor, men där har jag själv inte varit.

 

STORA HENRIKSVIK

IMG_6166

Alldeles intill stranden på Långholmen ligger Stora Henriksvik och Bellmanmuséet i ett vackert trähus med snickarglädje. Här kan man fika ute på verandan med utsikt över trädgården, på bänkar under päronträden eller i solstolar på gräset. Hembakat blandat med köpebröd och lättare luncher. Under sommaren går båtlinjen Prisonline hit från bland annat Riddarholmen och Norr Mälarstrand.

IMG_6167

 

SOPHIES CANELÉ

IMG_6262

Stockholm har fått ett nytt ambitiöst franskt bageri! Canelédrottningen Sophie Maillard har öppnat eget vid St Eriksplan, och förutom caneléer finns här på Sophies Canelé bland annat croissanter, pain aux raisins och matiga bakverk som fylld fougasse.

IMG_6263

Idag sprang jag dessutom på ett par ställen på Kungsholmen som öppnar i början av augusti: Greenpeas: vegetariskt och ekologiskt vid Fridhemsplan och Workshop: ekologiskt i jobbvänlig dinermiljö vid passexpeditionen på Polishuset .

 

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: