Bakverk på intåg

February 25, 2015

20150225-120208-43328832.jpg

När det gäller nya mat- och baktrender gäller det ju att vara först, men ännu hellre att sluta med något innan de flesta ens vet vad det är. Därför ligger nu recept på kouign-amann uppe under receptfliken. Jag vill ju inte att ni ska stå frågande om någon börjar slänga sig med att de har bakat just detta.

Kouign-amann härstammar från Bretagne, och förklaringen till det lite märkliga namnet är att kouign (är lite dålig på fonetisk skrift, men kouign uttalas på samma sätt som Dr Quinn, Medicine Woman i den sliskiga 90-tals-västern-dramaserien) betyder kaka och amann smör på det lokala språket. Smörkaka alltså. Smör och socker kavlas in i degen på liknande sätt som till smördeg, men det är inte riktigt lika besvärligt och tidskrävande.

Hos David Lebovitz kan ni se steg-för-steg-bilder och läsa lite mer om kouign-amann.

Orkar man inte baka själv kan man som boende i Stockholm smaka kouign-amann som dessert på nyöppnade Babette eller köpa det på Bageri Petrus vissa fredagar.

Recept och bild (fotad av Ulrika Ekblom) är hämtad ur min bok Franska bakverk.

5 Responses to “Bakverk på intåg”

  1. Annika said

    Smör och kaka. Vad kan bli fel, liksom?

  2. Chatrin said

    Jag funderar på att göra denna inför helgen när jag fyller år och ska ha någon slags kakbuffé, tror du att den går att frysa in?

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: