Premiärräven

February 11, 2015

image

Ett nytt prima nummer av tidningen Baka har nått tidningshyllorna! Förutom semmelrecept och femårsjubileumstårta signerad Sanna Lithberg och massor av gott med clementiner och annan intressant läsning innehåller den även min krönika. För er som inte kan håller er kan den även läsas här:

Jag älskar nyöppnade kaféer, konditorier och bagerier. Så fort jag hör talas om att något nytt har öppnat stiger pulsen och jag blir alldeles varm i hjärtat. Sedan får jag liksom ingen rast och ro förrän jag har varit där, testat, tittat och tipsat så många som möjligt i alla tillgängliga forum. Jag kan bli helt nipprig när jag går förbi en lokal som har brunt papper för fönstret med texten ”Här öppnar snart ett nytt kafé!”

Baksidan av det hela är att jag aldrig blir stammis på något etablerat ställe, och sällan hinner besöka gamla favoriter när jag ständigt är på jakt efter nya pärlor. Inget kafébiträde vet att jag alltid vill ha en dubbel espresso i min cappuccino och jag har inget insuttet hörn dit jag kommer varje onsdagsförmiddag för att äta en ostgiffel, eftersom jag alltid hetsar iväg efter nya kickar.

Sedan finns det förstås olika sorters nyöppningar. Ganska vanligt är att ett mediokert kafé ersätts av ytterligare ett mediokert kafé i en lokal som ständigt byter ägare, och sådant gör ju ingen glad. Sedan finns det varianten där en eldsjäl byggt upp en framgångsrikt och omtyckt kafé som sedan säljs efter fyra-fem år till en mer pengalysten ägare som saknar känsla för ställets själ. Det brukar märkas lite smygande genom att de charmiga möblerna byts ut mot massproducerat från det stora varuhuset, de hembakade kakorna är identiska med de man hittar plastinpackade i en automat, och griffeltavlornas käcka tilltal blir mer och mer suddigt och fuktskadat.

Desto roligare är det när ett klassiskt och charmigt men bedagat kafé köps upp av ambitiösa och kunniga personer, till exempel Lundbergs Konditori i Gröndal i Stockholm eller Wienercaféet på Östermalm i Stockholm. Minst lika roligt är det när en helt ny kafélokal skapas där det tidigare bara var en källare, till exempel Haga Bageri i Vasastan i Stockholm där ägarna tillsammans med fastighetsägaren har byggt upp ett roligt och personligt kafé med hög kvalitet och omsorg om alla detaljer.

Det som däremot gör mig beklämd är att även kafékedjor ständigt öppnar nya filialer. På väg in till stan för ett par veckor sedan räknade jag till inte mindre än fyra nyöppnade och fullsatta kedjekaféer. Inget ont om kedjorna i sig, men jag är alltid orolig att de ska slå ut alla fina och unika kaféer som faktiskt finns i Sverige. I många länder har utbredningen gått så långt att det knappt går att hitta fristående kaféer som drivs med kärlek av eldsjälar. Jag gissar att många besöker kedjorna av slentrian och för att de vet vad de får och inte orkar leta upp något bättre. Sluta upp med det! Gå några steg extra för att stödja entreprenörer på din ort som brinner för det de gör.

Nyöppnade ställen som jag till mitt stora förtret inte hunnit förbi än:

Levantine Bakery, Tredje Långgatan 9, Göteborg.
Lindeberg Bageri och Konditori, Orminge Centrum, Stockholm.
Enskedeparkens Bageri, Enskede Gårdsväg 19, Stockholm.
Kafé Orion, Norrtullsgatan 10, Stockholm. Kafé Esaias nya systerkafé.
Sthlm Raw, Långholmsgatan 1, Stockholm.
Tous les jours, Tegnérgatan 7 i Stockholm.

Har dock äntligen hunnit förbi Green Rabbit på Tegnérgatan 17! Jättefint och gott! Missa för allt i världen inte deras rågcookies med flingsalt. Men obs, lokalen är väldigt liten, så räkna inte med stor långfika med hela släkten eller föräldragruppen eller kompisgänget eller annan konstellation. Har också hunnit förbi tidigare lite småtrista Pipersbageriet på Kungsholmen som nu har tagits över av helekologiska Konditori Genuin som tidigare låg i Järna. Också väldigt litet, men ser lovande ut.

 

3 Responses to “Premiärräven”

  1. Erika said

    Som på Södra Förstadsgatan i Malmö där det länge låg två Espresso House precis jämte varandra (en på vardera sida gågatan)…vansinne…

  2. Elin said

    Hej!

    Häromveckan lånade jag din bok “Macarons, cupcakes, cakepops och andra söta bakverk” på biblioteket. Vilken fin bok! Underbara illiustrationer, toppenbra “macaron-guide”, vackra bilder och tydliga recept!

    Förra året på Bokmässan kikade jag också på “Franska bakverk” och även den var jättevacker på alla vis! Jag blev inspirerad bara av att titta i böckerna. Nu har jag något att önska mig i födelsedagspresent.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: