5 bakverk att hålla utkik efter

February 2, 2015

IMG_7573

Jag har gjort ett gästblogginlägg hos Robbans Bästa. Jag har ju tidigare tipsat om hans blogg, missa för allt i värden inte den! Han bloggar energiskt som en iller om allt som har med bakverk, kaféer och fika att göra. Men skulle ni inte orka klicka er vidare just nu kan ni läsa mitt inlägg även här:

Trendspaning är bland det svåraste som finns, särskilt bland ängsliga foodies. Hur man än slår knut på sig själv är det alltid någon som utbrister “men vadå, det är ju så passé, det bakade jag för fem år sedan!” Här kommer åtminstone ett försök att göra en lista över några nya och nygamla bakverk som jag tycker börjar synas mer på landets (med fokus på Stockholms) kaféer, konditorier och bagerier.

Kouign-amann – smörigt, sockrigt och frasigt bakverk från Bretagne. Jag stötte på det för några år sedan hemma hos min kompis Lars som alltid är först med att baka det senaste. I november var det månadens bakverk på Gateau, och det dyker upp titt som tätt upp på fredagarna på fantastiska Bageri Petrus.

Rulltårta – Denna klassiker börjar dyka upp i lite mer elegant format, bland annat på Wienercaféet (bilden) och Café Pascal.

Semlor i nytt format – efter att ha sett likadana ut i många, många år, följdes plötsligt Tösses semmelwrapsuccé av en kavalkad av nyskapande semlor. Semmeleclairer från Brot (goda!), Hemlor på Wienercaféet, hamburgersemlor från Magnus Johansson, korv-med-bröd-semla på Ekmans i Trollhättan och så vidare.

Saffranscroissanter – Förra julen kunde oerhört dekadenta och goda saffranscroissanter fyllda med mandelmassa intas på Valhallabageriet, och i julas dök de upp även på Fabrique och Bageri Petrus.

Raw food och glutenfritt – trenden med raw food och glutenfritt har ju varit stor i flera år, men nu dyker det till mångas glädje till slut upp ställen med raw food-bakverk, till exempel Raw STHLM och Koloni på Biblioteksgatan.

One Response to “5 bakverk att hålla utkik efter”

  1. Annika said

    Jag väntar fortfarande på att sockerkaka i diverse former ska få sig en liten nytändning. Inte för att jag bakar mycket sockerkaka alls (men gjorde det under tonåren – minst en i veckan), men det känns som ett perfekt bakverk att servera på caféer OCH variera. Allra allra godast är ju mjuk pepparkaka, speciellt när den är riktigt mörk och kryddstinn. Dessutom finns det ju massor av vackra formar att baka i, så kakan i sig kan bli vacker utan särskilt mycket extrapill. Häromåret fick jag sockerkaka/mjuk pepparkaka som mötesfika vid två tillfällen och tänkte “hurra!” – men det var ungefär allt jag såg till. Lite för lite för att kalla trend.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: