Gott till glassen

January 27, 2015

glass_topping5

Dagens väder här i Stockholm med 1 plusgrad och lite snöblandat regn kanske inte är det allra glassigaste, men vad fasen! Glass är alltid gott. För 1,5 år sedan gjorde jag och fotograf Ulrika Pousette ett jobb med recept på tillbehör till glass för tidningen Mitt Kök tänkt att publiceras i somras, men det dök upp först nu i januarinumret. Så kan det gå ibland i den här branschen, den som väntar på något gott och så vidare.

glass_topping2glass_topping3glass_topping4Bland recepten i tidningen finns allt möjligt gott som saltkolasås, jordgubbssylt och knaprig smultopping, men allra roligast var att göra eget strössel. Eget strössel liksom, sådan överkurs! Det blir kanske inte någon extrem smaksensation, men känslan av att det går att göra själv är rolig. Och så kan man smak- och färgsätta lite som man vill. Här kommer receptet!

glass_topping1

Hemgjort strössel

Receptet ger cirka 1 dl färdigt strössel

1 äggvita
Cirka 175 g (3 dl) florsocker
2 krm ättiksprit
1 krm pepparmintarom
Hushållsfärg, till exempel lila, rosa och mintgrön

  1. Mät upp äggvitan till kristyren i en ren och torr bunke, gärna av rostfritt stål. Vispa till hårt skum med elvisp.
  2. Sikta ner det mesta av florsockret i äggvitan och tillsätt ättikspriten och pepparmintaromen. Fortsätt vispa tills kristyren är tjock, fluffig och glansig. Tillsätt eventuellt mer florsocker tills det bildas mjuka toppar när du vispar. Kristyren ska inte kännas rinnig.
  3. Dela upp kristyren i flera skålar om du vill ha olika färger. Rör ner några droppar grön färg i den ena, rosa i den andra och lila i den tredje. Har du ingen lila färg kan du blanda blå och röd färg om du har det.
  4. Vik små spritspåsar av bakplåtspapper och fyll kristyren i dem. Eller använd engångsspritspåsar.
  5. Klä tre brickor eller skärbrädor med bakplåts- eller smörgåspapper. Spritsa kristyren på pappret i långa, tunna strängar. Låt torka i minst fyra timmar.
  6. Skär eller bryt kristyrsträngarna i små bitar. Förvara torrt.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: