Glad lucia!

December 12, 2014

marsipanfigurer1

Till senaste numret av tidningen Mitt Kök har jag gjort marsipanfigurer. Det är lite pilligt och tidskrävande, men väldigt roligt när de tar form som små karaktärer. Stoppa i en ask eller slå in i cellofan och ge bort som present, eller pynta jultårtan med dem. Eller ät upp dem själv rakt av, men det är sällan man har hjärta till.

Här kommer lite tips om du vill göra marsipanfigurer:

  • Vanliga hushållsfärger från matbutiker funkar oftast bra att jobba med, men de kan ibland kännas lite blaskiga och odryga i färgen. Vill man göra det riktigt proffsigt kan man beställa pastafärger i nätbutiker med bakningsinriktning. Ta lite färg på en tandpetare och dosera tills du är nöjd med tonen. För att färgen ska hålla längre är det viktigt att inte ta ur burken med samma tandpetare igen. I välsorterade mataffärer kan du köpa marsipan som redan är färgad.
  • Pennor med ätbar färg till figurernas ögon finns att köpa i hobbyaffärer och nätbutiker med bakningsinriktning, men det går även bra att använda smält mörk choklad som du målar på med en tandpetare. Man kan även röra ut kakao med någon droppe vatten för att få brun färg att måla med, eller använda lakritsströssel.
  • Om du smörjer in händerna med lite matolja är det lättare att jobba med marsipanen, och figurerna får en blank och fin yta.
  • För det mesta fäster kroppsdelarna lätt av sig själva, men vill du vara säker kan du använda lite äggvita för att fästa dem hårdare.
  • Vill du göra riktigt goda figurer passar det bättre att använda mandelmassa än marsipan eftersom mandelmassan innehåller mer mandel och mindre socker, men den är inte lika smidig och lätt att arbeta med. Snögubben är gjord av sugarpaste för att bli riktigt vit, men det är mer snyggt än gott att äta.
  • Marsipanens yta torkar ganska snabbt, så slå gärna in de bitar du inte använder för tillfället i plastfolie medan du arbetar.
  • Det finns särskilda verktyg för att göra marsipanfigurer, men oftast räcker det bra med det som finns hemma. En liten kniv, tandpetare och en potatisskalare (spetsen är bra för att göra glada munnar).

marsipanfigurer2

Foto: Ingen mindre än Björn Tesch!

Min mest absurda marsipangrishistoria är förresten den här. För några år sedan var jag med i Nyhetsmorgon och visade hur man gör marsipanfigurer. Kristin Kaspersen var programledare den dagen, och efter sändningen skulle hon på Ulf Larssons begravning. Han hade tydligen varit väldigt förtjust i grisar, så hon frågade om hon fick ta med en av mina marsipangrisar och lägga på hans kista. Det fick hon, så nu ligger den kanske begravd där med självaste Uffe Larsson, skådespelare, komiker och programledare.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: