Fluff

December 9, 2014

pepparkakscupcakes2

Så här till jul ser jag alltid i sökstatistiken att många hittar hit när de googlar på bakmissar. Det är kola som sockrar sig, chokladtryfflar som skär sig och mintkyssar som inte vill stelna. Ett bakningsproblem många däremot brukar ha året runt är chokladmousse som skär sig. Ett otyg! Men nu har jag hittat ett sätt att ta mig runt problemet!

Ni kanske vet vad fluff är, en sorts topping man kan göra av lite vad som helst i godisväg. Man kokar upp vispgrädde och tillsätter hackat godis, till exempel geléråttor, nougat, Dumle, Kick (se recept på lakritsfluff här), marshmallows, Daim eller nästan vad som helst, och rör tills det smälter. Sedan låter man det stelna i kylen över natten, och nästa dag vispar man upp det med elvisp precis som vanlig grädde till en fluffig topping som kan användas till tårtor, cupcakes och desserter av alla slag. Genialiskt! Proportionerna på grädde och godis varierar förstås beroende på godisets konsistens, så där får man testa sig fram.

Samma sak kan man göra med choklad, och senast testade jag med vit choklad. Det blev toppen! En perfekt genväg om man tycker om vit chokladmousse. Toppingen använde jag till juliga cupcakes dekorerade med polkagriskäppar. Hela receptet kommer i Sju sorters kakor som släpps hösten 2015, men redan nu bjussar jag på en tjuvkik på topping-receptet.

pepparkakscupcakes1

Vit chokladfluff

100 g vit choklad

2 dl vispgrädde

  1. Hacka chokladen ganska fint.
  2. Koka upp vispgrädden och dra kastrullen från plattan. Tillsätt snabbt den vita chokladen och rör tills det hela smält ihop. Häll upp i en bunke, täck med plastfolie och ställ in i kylen i minst tre timmar, men gärna över natten.
  3. Vispa chokladsmeten fluffig med elvisp på samma sätt som man vispar vanlig vispgrädde.
  4. Spritsa eller bred på kakorna och dekorera gärna med små polkagriskäppar.

Samma metod funkar om du vill göra en enkel sorts chokladmousse med mörk choklad eller mjölkchoklad, men minska lite på mängden om du använder mjölkchoklad och ännu lite mer om du använder mörk choklad eftersom den är lite fastare i konsistensen.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s

%d bloggers like this: