Kalas!

November 17, 2014

20141117-211835-76715901.jpg

I helgen var det födelsedagskalas i parti och minut. Min son Nisse fyller 3 år i veckan och vi tjuvstartade firandet tillsammans med hans kusin Hugo som just fyllt 4. Jag har varit lite av en barnkalas-bridezilla och planerat dukning och tårta och godispåsar i veckor. Det började med att jag upptäckte nätbutiken Theo & jag som är fylld med löjligt fina kalasprylar. Därifrån kommer papptallrikarna, muggarna och godispåsarna ovan. Sjukt snygga tycker jag! Pompomarna kommer från Miss Etoile, servetterna från Lagerhaus och sugrören från lite här och var.

Kalasdagens morgon började sådär. Nisse hade plötsligt ändrat sig och ville inte längre ha en tårta formad som ett tåg, utan en tårta dekorerad med samma skruttiga tågljus som han hade när han fyllde 2. Sedan kallade han mig för bajskorv och jag började gråta eftersom jag hade förberett tårtan i evigheter och tyckte att han var jordens otacksammaste unge. Men efter det tog vi oss samman och dagen artade sig på bästa sätt.

20141117-211832-76712477.jpg

Dagen innan förberedde jag själva tårtan. Jag la ihop tre rulltårtebottnar till en långpannestor tårta med mosade hallon och jordgubbar mellan, samt fläderkräm och chokladmousse. Chokladmoussen gjorde jag som “fluff” genom att koka upp 1 liter vispgrädde och mixa ner 350 gram blandad mörk choklad och mjölkchoklad med stavmixer. Bottnarna fuktade jag med outspädd jordgubbssaft. Sedan fick det stå i kylen över natten. Dagen efter vispade jag det lite fluffigare med elvisp. Supergott och superenkelt!

Sedan skar jag tårtan i sex bitar. Fyra lika stora vagnbitar och en större bit till lok och en mindre bit till lokets tak. Jag bredde chokladmoussen/ fluffet/ krämen runt alla bitar som frosting. Sedan fick det stå och safta sig i kylen över natten. OBS! Tar mycket plats! Så här års kan tårtan även förvaras utomhus på säkert fågel- och kattavstånd om man inte har plats i kylen.

20141117-211833-76713154.jpg

Eftersom tårtan blev mer än 1 meter lång skar jag till två vita, tjocka pappskivor som jag klädde med tårtpapper att lägga tårtan på istället för att dela upp den på ett mishmash av brickor och fat. Men det går säkert bra med en planka eller liknande också.

20141117-211834-76714032.jpg

På kalasdagen la jag upp tårtan och dekorerade den med hjul av Singoallakakor, räcken till tågvagnarna och tak till loket av rån och framljus av gula geléhallon. Vagnarna fylldes sedan med godis, strössel och Kinderägg.

20141117-211834-76714755.jpg

Nisses och Hugos namn och åldrar hade jag gjort av mördegskakor uppträdda på tandpetare dekorerade med sugarpaste. Ganska sött och sliskigt tycker jag, men det som barnen verkade tycka var godast och roligast på tårtan. Bokstavskakformarna kommer från Granit, men siffrorna fick jag skära ut för hand, vilket ledde till att trean råkade bli spegelvänd från början.

20141117-211829-76709971.jpg

Nisse och Hugo håller koll på dekoreringen.

Jag hade tänkt göra räls av fingerkakor (Cadburys Fingers, inte savoiardi-kex) men kom inte på någon bra lösning för det, så de fick istället bli koppling mellan vagnarna.

Tårtan blev en riktig hit till min stora lättnad, men som väntat kom barnen knappt ner till själva tårtbottnen med tanke på allt godis som dekor. Förutom Nisse som är så pass kakindoktrinerad att han alltid sitter kvar längst vid bordet på barnkalas, och passade på att äta upp de andra barnens tårtbitar också.

Vi var drygt 20 personer på kalaset, och bara en bråkdel av tårtan gick åt, men det kändes som att det var lika bra att göra en stor tårta när jag ändå var i farten. Plus att det blev som en effektfull centerpiece till bordet eftersom det tog upp en stor del av det.

“Jösses, vilken dag vi har haft!” sammanfattade Nisse det hela och pussade på sina nya leksaker.

Igår var det dags för nästa firande av min syrra som fyller 40. Hon hade önskat sig en schwarzwaldtårta, så det fick det bli på klassiskt manér med tre tunna nötmarängbottnar med vispad grädde mellan och chokladplattor och grädde som dekor.

20141117-211830-76710827.jpg

Jag lade även till stora majschokladkulor som dekor, och eftersom min syrras favoritfärg är lila blev det lite lila strössel och lila tårtljus i en tårtkandelaber. Kandelabern köpte jag på prylaffären TGR.

20141117-211831-76711739.jpg

9 Responses to “Kalas!”

 1. Ia said

  Superfin tågtårta! Själv ska jag försöka få till något med Pokémon-tema till 9-åringens födelsdag, får nog googla lite idéer… tårtor är inte min starka sida, föredrar matbröd och småkakor!

 2. Johanna said

  Åh kul att fler än jag har snöat in på tågtårtor 🙂

 3. VisaLiza said

  Vilken tårta! Tur att han trots allt accepterade tågtårtan istället för tågljuset. Liza

 4. Annika said

  På min tid, alltså när jag var lite, var högsta lycka tågtårta gjord av halvliters glassblock, helst tresmak. Ballerinakex som hjul om man hade tur (annars gamla trista mariekex). Och så lite strössel på toppen. Kanske en maräng som rök ur ev skorsten på loket. Roligare än så hade vi inte på 70-talet. 😉
  Din tårta är ju verkligen heeelt fantastisk. Typiskt småbarn att inte på allvar uppskatta den, va? De hade säkert lika gärna ätit en glasspinne. Jag har gjort tårta med kaniner i sugarpaste, glasstårta som en spindel (mardröm när den börjar smälta innan man fått på all dekor – och innan barnen äter…), tårta som såg ut som en walkman och säkert några andra piffiga som jag förträngt. Man får inse att sånt är mest för egen skull, och kanske ev andra föräldrar som kan uppskatta och beundra. Även om barnet önskat, så kan de liksom inte fatta hur SVÅRT det är.

  Schwartzwaldstårtan ser galet god ut också. Om det är samma syrra som jag känner så GRATTIS från mig också. 🙂

  • miaohrn said

   Tycker ändå att glassvarianten av tågtårta också verkar väldigt smart och rolig! Om än stressigt att hinna dekorera och bära fram den till bordet och få alla ungar att sätta sig innan den smälter. Och håller med, det här med avancerade tårtor till barn är otacksamt!

 5. gammelfasteriusa said

  Oj Mia, vilken tågtårta! Och vad stora Hugo och Nisse har blivit!
  Det finns faktiskt småflickor som gillar det med… När Isabel (din nästan kusin) fyllde sex ville hon ha en tågtårta också, men det blev ett pyttelitet leksakståg (h-track?) som kunde köra runt i ett tårta-med-godis-landskap med tunnlar, berg, träd, djur etc. Hon fick välja godiset själv och hjälpte till med de färgade marzipandjuren. Fast det var så länge sedan, jag undrar vad hon minns … Jag ska fråga henne när hon kommer–vi ska fira Thanksgiving tillsammans med Nuria här i Arizona. Det blir kalkon förstås(tråkigt tycker jag) fast jag häller rom i såsen och i vår pumpkin pie (hopplös efterrätt) så det smakar litet bättre. Nantucket Pie med cranberries och pecans är mycket roligare. Och färggladare! Tack för din fina blog, jag läser den då och då, och jag blir alltid lika glad–och sugen!

  • miaohrn said

   Vad kul att höra från dig Benita, och vad roligt att Isabel också ville ha tågtårta! Vad fin den låter! Hoppas ni fick/ får en riktigt bra Thanksgiving. Hälsa Nuria och Isabel från oss! Nantucket Pie verkar inte dumt, det borde ju funka med lingon också.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: