En jultrevare

November 14, 2014

julfrimarken1

Många tycker säkert att det är lite väl tidigt att börja tänka på julen, men för alla er som är sugna på att börja julbaka och pyssla kommer här lite tips.

Först ut är Postens julfrimärken som släpptes igår. De föreställer något så fint som lussebullar, pepparkakshus, knäckäpple, marsipangris och nejlikeapelsin! Det finns också en variant på rulle med glöggmuggar, och missa inte att man kan köpa de fina småkakefrimärkena som släpptes för några år sedan i Postens nätbutik. Och i fysiska butiker när man har tur.

030

Jag vill även påminna om att sådana här utstickare till ett helt (nja, halvt) pepparkakshus inte är så dumma. Finns i mataffärer, ibland på Åhléns och på till exempel Klaraform.se och Lyckasmedmat.se. Förrförra julen gjorde jag huset ovan med hjälp av en sådan utstickare.

022

Taket är inte så svårt att lyckas med som det kanske ser ut. Bara att bre på tjockt med kristyr i en färg, spritsa på kristyrränder i en annan färg och sedan dra fram och tillbaka med en tandpetare. Gärna innan du monterar taket. Ett superbra kristyrrecept finns i det här tidigare inlägget.

_MG_0128

En annan bakpryl jag tycker mycket om och har haft nytta av är sådana här utstickare eller så kallade plungers för att göra snöflingor av sugarpaste. De är lätta att använda och snöflingorna blir jättefina och passar att dekorera allt möjligt med, till exempel tårtor, cupcakes och pepparkakshus. Finns att köpa bland annat hos Baka och Dekorera och Tant Fondant. Tveka förresten inte att beställa bakningsprylar på nätet. Det är rasande snabb och bra service, och många nätbutiker har ett så roligt utbud. OBS! Jag är inte mutad av någon nätbutik! Bara nöjd.

_MG_0135

Petra Villani tipsar på sin grymma bakningsblogg 175 grader att det är dags att lägga saffran i blöt i konjak om man ska få den att smaka extra mycket. Om det stämmer eller inte vågar jag inte svära på, men det är ju alltid trevligt att ha en ursäkt att plocka fram sponken.

 

3 Responses to “En jultrevare”

  1. Annika said

    Hahaha, dina avslutningsord fick mig att skratta så högt att maken kom rusande och undrade vad som hade hänt.

    Han höll för övrigt med, men tyckte saffran var en onödig omväg.

  2. Petra said

    Tack för bra tips och fina ord! Haha, jag har inte något vetenskapligt bevis för att saffran+spånk blir bättre, men tycker att det gör STOR skillnad. Att använda sprit för att dra ut smakämnen är ett trix som använts sedan medeltiden. Lisa Förare Winbladh tipsar om att låta glöggkryddor dra i starksprit innan man spär med vin här: http://matmolekyler.taffel.se/2009/08/16/alkohol-i-maten/. Det ska jag testa i år!

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: