Fika mera!

November 10, 2014

KONICA MINOLTA DIGITAL CAMERA

Det har kommit ett nytt grymt nummer av tidningen Baka! För alla som inte kan hålla sig till tåls tills ni lägger vantarna på en papperstidningen kan ni redan här läsa min krönika från det senaste numret:

Fika är en fantastisk företeelse på alla sätt och vis. Själv gillar jag det för att jag är trött småbarnsförälder som sällan orkar bjuda släkt och vänner på middag med allt vad det innebär. Dessutom bor vi så litet att vi knappt har plats för stolar. Vi äger tre stolar så när vi har middagsgäster får jag sitta på köksstegen och min man sitter på sitsen till sin herrbetjänt och så springer vi runt och passar upp på gäster och gnällig unge. Så mycket skönare att bjuda in till fika istället. Bara sätta på kaffe och duka fram kakor (som jag oftast har i överflöd ändå) och slå sig ner i soffan där alla får plats. Numera finns det knappt några etikettsregler kring fikastunden heller, det är bara att luta sig tillbaka och njuta.

Även historiskt sett har fikat varit positivt och viktigt. Konditorierna var de första samlingslokalerna i landet utöver kyrkan där både män, kvinnor, arbetare och välbärgade kunde träffas och umgås utanför hemmet. Kaféerna har i olika perioder varit samlingsplats för filosofer, författare, konstnärer och intellektuella med tidningsläsande och upplysta diskussioner som följd. I början av 1900-talet blev konditorierna en mötesplats för kvinnor. Det ansågs inte vara passande för dem att gå på restaurang utan herrsällskap, men konditorierna blev en tillåten frizon där kvinnor kunde fika på egen hand eller tillsammans med väninnor utan att anses var frisläppta och omoraliska.

På många av dagens arbetsplatser är fikastunden en viktig del av dagen där man lär känna varandra bättre och får tillfälle att vila och diskutera både arbete och privatliv på ett avslappnat sätt. Birgit Nilsson Bergström på Hembakningsrådet instämmer:

– Att alla samlas är en viktig del av vår demokrati. Gemensamt fika på jobbet passar våra platta organisationer och är en väldigt viktig del av vår kultur.

För frilansare och andra hemmajobbare kan fika och jobb på kafé vara det som gör skillnaden mellan att bli galen hemma eller behålla förståndet och arbetsmoralen.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s

%d bloggers like this: