Bullfest!

October 2, 2014

_6287_1

Imorgon smäller det, kanelbullens dag! Här kommer mina bästa tips om du vill baka hemma:

 • För att få saftiga bullar är det viktigt att inte tillsätta för mycket mjöl i degen, låt den gärna vara lite kletig. Använd rumstempererat smör istället för smält smör så får degen lite fastare och finare konsistens.
 • Stöt gärna kardemummakärnor i en mortel istället för att använda färdigmalen kardemumma.
 • Knåda degen ordentligt, gärna 5-10 minuter för hand eller i matberedare. Den ska vara smidig och gärna lite glansig.
 • Låt degen jäsa minst 40 minuter, men gärna längre. Om du vill kan du minska lite på jästen, använda kall mjölk och låta degen jäsa ett par timmar i rumstemperatur eller i kylen över natten för att göra bullarna mer smakrika.
 • Om man vill ha höga, luftiga bullar kan man använda vetemjöl special till degen och grädda bullarna i varmluftsugn, men själv föredrar jag saftiga bullar och använder vanligt vetemjöl och vanlig ugn med över- och undervärme.

Receptet bak på mjölpaketet funkar utmärkt! Under receptfliken finns mitt recept på kardemummabullar, och det går självklart att göra med kanelfyllning istället.

Vill du baka glutenfria kanelbullar så har Maria Blohm och Jessica Frej lagt upp det utmärkta receptet ur sin nya bok Nytt fikabröd här.

Är du inte sugen på att baka själv och bor i Stockholm så finns det numera en sajt som heter Bullpatrullen som håller koll på var du köper bäst kanelbullar. Själv är jag tokig i kardemummabullar och mina favoriter finns på Bulleboden på Parmmätargatan på Kungsholmen. Även Dessert och choklad Stockholm, Kafé Sjöstugan i Bergshamra och Fabrique bakar utmärkta bullar. Det gör säkert även till exempel Bageri Petrus, Lundbergs konditori, Haga Bageri, Valhallabageriet, Gamla Enskede Bageri och Wienercaféet, men de har jag inte testat personligen, så vågar inte helt gå i god för dem.

Ytterligare ett tips inför Stockholmshelgen är att Bak- och Choklafestivalen går av stapeln på Stockholmsmässan i Älvsjö. Det är Chokladfestivalen som fått tillökning, och det verkar vara  ett riktigt roligt utbud av aktiviteter och utställare.

Bilden har ingen mindre än Ulrika Pousette plåtat! Och ska jag vara ärlig föreställer den egentligen kolabullar med pekannötter.

4 Responses to “Bullfest!”

 1. Båthuspernilla said

  Ett tips är att dedicera en pepparkvarn till kardemummakärnor. Då kan man snabbt och enkelt få nymalen kardemumma till bulldegar, frukostfilen och annat. 🙂

  • miaohrn said

   Ja, det är grymt att ha! Saknar ännu den vi hade på jobbet men som flyttade ut med sin ägare. Måste fixa en ny!

 2. jojjesite said

  Såg dig i lekparken idag, min som (svart mössa, grön jacka) var på väg fram för att sno bilarna. Varje gång jag har sett dig, gått förbi eller liknande, så strålar du av glädje! Underbart att se 🙂 önskar att jag också kunde göra det. Ser framemot nya sju sorter!

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: