Ewas äppelpaj
September 22, 2014
Här kommer receptet på vinnarpajen, skapad av Ewa Björnsdotter!
Mördegsbotten:
150 g smör
3,5 dl vetemjöl
75 g ekologiskt florsocker
2 äggulor
Fyllning 1:
110 g smör
250 mandelmassa
1 tsk kardemumma
1 ägg
3 äggulor
Fyllning 2:
5-6 äpplen
2 msk smör
Ca: 0,5 dl råsocker
1 msk honung
2 tsk kanel
2 tsk kardemummakärnor (mortlade)
Crumble:
1⁄2 dl råsocker
1⁄2 dl havregryn
1⁄2 dl kokos
1 dl vetemjöl
50 g smör
Sirap efter behag
Så här gör du:
Sätt ugnen på 180 grader.
Börja med mördegen.
Blanda alla ingredienser och nyp ihop till en deg. Kavla ut degen till ca 1 cm tjockt lager och
rulla ut över pajformen. Låt stå i kylen och vila medan du gör resterande delar.
Fyllning 1:
Blanda riven mandelmassa med smör i en bunke. Tillsätt lite smör i taget. Mortla
kardemummakärnor och tillsätt i smeten. Blanda i omgångar ner ägg och äggula tills det blir
en slät massa. Bred ut ett lager
över mördegen i pajformen.
Fyllning 2:
Skala och klyfta äpplen. Stek dem i smöret i en stekpanna
och rör ner socker, kanel och kardemumma. Avsluta med att
lägga i en klick honung. Lägg sedan äpplena i pajformen
ovanpå mandelmassefyllningen.
Crumble:
Blanda alla ingredienser och nyp ihop till en smuldeg. Lägg över smulorna uppe på pajen.
Sätt in i mitten av ugnen på 180 grader i ca 25-30 min
Njut tillsammans med en hemmagjord vaniljsås
Recept och foto av Ewa Björnsdotter!
Det där låter ju läskigt gott… jag ÄLSKAR mandelmassa! Tur att vi ska ha fikabesök till helgen, blir nog att testa denna. Och de där äppelrosorna var ju för fina. Oj vad baksugen jag blir!
undrar om du lägger ut recept på dem som kom på annan och tredje plats? kunna vara trevligt:)
Tyvärr samlade jag inte på mig fler recept, och ingen andra- eller tredjepristagare utsågs. Synd!