Du kan själv!

September 17, 2014

våfflor

 

Jag har inget emot bakmixer så länge de fyller en funktion. Allt som förenklar livet är positivt. Men oftast gör de inte det. Några år in i macarontrenden insåg en av landets matkedjor att det verkade finnas pengar att tjäna på alla misslyckade macaronbak och lanserade sin egen macaronmix. Bra där, allt som kan avhjälpa macaron-sammanbrott är positivt, och förpackningen är snygg och allt. Men det fåniga är att för att baka macarons från grunden så krävs bara en handfull ingredienser, men till mixen krävs att man tillsätter smör, ägg och mjölk. Då kan man ju lika bra baka från grunden. Dessutom ser kakorna på steg-för-steg-bilderna på förpackningen fatalt misslyckade ut, vilket får mig att bli lite tveksam.

Går man in i en av Panduros butiker hittar man numera massor av roliga prylar till baket, men här finns även alla upptänkliga mixer. Eclairs, macarons, cupcakes och whoopies, och när de står hylla vid hylla med tvåltillverkning och limpistoler blir jag liksom inte så sugen. Panduros i särklass fånigaste mix är deras mördegsmix för att baka småkakor. För att göra mördeg från grunden behöver man socker, mjöl och smör, och om man vill ägg. Panduros mix innehåller mjöl, socker och invertsocker och själv måste man tillsätta smör och ägg. Det enda man slipper göra är alltså att blanda mjöl och socker.

En klassisk mix är den märkliga kombinationen scones och pizza-mix. Vadå scones OCH pizza? Det är ju två helt skilda degar. Den första kort och smulig med bakpulver och mycket smör, den andra en elastisk och välknådad jäsdeg.

Jag har inget emot mixerna i sig, men när livsmedelsföretag försöker inbilla sina kunder att de behöver en mix för att kunna baka blir jag irriterad. Är det känslan av att ha bakat något man är ute efter finns det massor av korta, enkla recept att ta till med färre ingredienser än vad som behövs tillsättas till en mix, och vill man ha något nybakat är det bättre att stödja sitt lokala bageri. Om man nu har lyxen att det finns ett sådant i närheten.

En mix som riktigt har nästlat in sig i folksjälen är våffelmixen. Den är så pass etablerad att många inte ens vet att det går att göra våfflor från grunden. Men det gör det ju, och det är inte svårt. Här kommer ett pålitligt recept.

Våfflor

Frasiga och goda våfflor där vispad grädde vänds ner i smeten.

Till 10-12 våfflor

4 dl (240 g) vetemjöl

3 dl vatten

1 krm salt

4 dl vispgrädde

cirka 25 g smör till gräddningen

 1. Vispa ihop mjöl, vatten och salt till en jämn smet. Låt stå och svälla i rumstemperatur i cirka 1 timme, men du kan även förbereda längre i förväg om du vill.
 2. Vispa grädden ganska fast och blanda ner den i smeten.
 3. Hetta upp våffeljärnet och smörj det med en klick smör inför de första omgångarna.
 4. Häll lite smet i våffeljärnet, stäng locket och grädda våfflan tills den fått fin färg. Servera gärna omedelbart med lättvispad grädde och sylt eller låt våfflan ligga på galler medan du gräddar resten av smeten.

Det här är min krönika från senaste numret av tidningen Baka. Köp gärna hela tidningen så att du kan läsa om allt möjligt roligt och bakningsrelaterat och få massor av nya recept med choklad, nypon, äpplen och rotsaker.

20140917-134743-49663084.jpg

7 Responses to “Du kan själv!”

 1. Åsa K said

  Det där med våfflor är intressant! Jag kommer från en familj där mamma lagade allt från grunden, bakade och fixade. Det hängde knäckebröd på tork i köket och i skafferiet fanns paprikainläggningar och vinbärssaft. Ja du hajar stilen liksom.

  MEN när det kom till våfflor hade vi mix!!! Det ska iofs för mammas skull sägas att hon aldrig serverade våfflor utan det var pappas paradgren. Och han använde mix.

  När jag träffade maken och han föreslog våfflor till middag (!?) blev jag helt paff. Detta främst eftersom han verkade leta i skafferiet efter ingredienser och lyfte fram mjöl och sånt. Jag – som ärvt min mammas matlagningsintresse hade faktiskt inte ens reflekterat över att man kunde göra våfflor från grunden. Otroligt märkligt!

  Nu kan jag inte förstå hur man ens kan överväga mix till våfflor, det är ju precis lika enkelt att göra själv. Eller enklare för man slipper åka till affären!

 2. Mia said

  Min mamma hade kolsyrat vatten i våffelsmeten. Varför vet jag inte, men det har jag fortsatt med och våfflorna blir väldigt goda!

  • miaohrn said

   Vad kul! Det sägs att våfflorna blir frasigare av kolsyrat vatten. I gamla recept ryktas det att man använde snö, kanske av samma anledning.

 3. AnnaCarin said

  haha känner så igen mig i kommentaren ovan. Allt från grunden och så på det våffelmix. Helt bananas. Jag lagar alltid egen smet.

 4. Du är helt inne på min bana. Gör från grunden så vet du vad som finns i dina bakverk. Bra att du skriver om detta.

 5. Cecilia said

  Den läskigaste och fånigaste jag vet av alla pulvermixer, det är “raggmunkar”. Jag tror att den kommer från kungsörnen. Min man köpte den en gång när han var student, och inte förstod att raggmunkar bara innehåller potatis, mjöl, vatten, salt och eventuellt ett ägg… Således: Inköpt mix. Smeten blev grå, smaken var som rutten pappkartong och det fanns inte tillstymmelse till märkbara potatispartiklar i den^^

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: