Bryderier

August 21, 2014

Smulpajer av Mia …hrn

Förlåt att jag tjatar om det här med Sju sorters kakor, men det är det enda jag tänker på nu för tiden. Här kommer några fler funderingar jag skulle bli så glad om ni kunde hjälpa mig med:

Är det någon som har gjort smördeg ur boken och använt sig av tipsen och steg-för-steg-bilderna? Sidan 137 i 1995 och 2005 års upplaga. Kändes det tydligt och bra? Jag själv har lite svårt att hänga med i beskrivningen.

20140821-164221-60141182.jpg

Sedan undrar jag om ni någonsin har läst igenom det pedagogiska uppslaget om köksmaskiner på sidan 12-13? Det är en genomgång av hur man använder elvisp, matberedare och så vidare, men ingen av dessa apparater är ju direkt nymodigheter i köken. Skulle jag kunna vara så vågad att jag stryker detta uppslag, eller tror ni att läsarna kommer att stå handfallna i sin maskinpark? Som kuriosa kan jag nämna att inget av detta finns med i min upplaga från 1947, och i mormors gamla upplaga från 1975 handlar det främst om att välja “en stor träsked, som man kan få ett stadigt grepp om” för att arbeta tunga och stora jäsdegar. Elvisp tipsar de också om ska jag medge, men timer kallas charmigt nog för “signalur”.

Det sista kapitlet i boken kallas “Baka utan ugn” och innefattar friterade bakverk, chokladbollar och rån. Men är det inte ett lite förlegat begrepp? De flesta har ju ugn hemma nuförtiden, och det är sällan man ställer sig frågan om man ska baka med eller utan ugn.

Det slog mig också att det inte finns scones med i boken. Skandalöst! Det ska jag ändra på. Det finns dock med i upplagan från 1947. Det finns heller ingen smulpaj med (eller hallongrottor, kladdkaka eller kolakakor, men det har vi ju diskuterat tidigare). Borde man ha med smulpaj, eller är det mer en dessert än en kaka? Men det är ju så gott! Hur är det med cheesecake, borde inte det kunna smyga in i boken som en tårta?

20140821-164229-60149091.jpg

Det finns en utförlig beskrivning på en helsida om hur man gör skorpor. Jag är lite sugen på att stryka den. Främst för att det känns lite oskäligt att lämna så mycket plats åt hur man bakar något så pass ovanligt när det inte beskrivs noggrant hur man bakar till exempel maränger eller biskvier. Vad tycker ni?

Bilden på smulpaj har ingen mindre än Ulrika Pousette fotat!

23 Responses to “Bryderier”

 1. Mia said

  Cheesecake passar absolut under tårtor, det är väl en av de vanligaste bjudtårtorna nu för tiden, tänker jag. Smulpaj däremot vet jag inte helt, mer “efterrätt” om du frågar mig (och det gör du ju 🙂 Gamla hederliga skorpor vore väl jättesynd att stryka, det är ju så gott! Synd bara att man inte gör dem lite oftare.

 2. lvlnd said

  Baka utan ugn kanske är förlegat, men en samling av sånt som går snabbt och är enkelt, antingen för akutsug eller när man är i sommarstugan eller så. Chokladbollar är väl givet, men kanske också nån enklare raw-grej, kanske radiokaka (om nån äter det nuförtiden?), koppkaka eller annat. Alltså inte framförallt fokus på utan ugn utan mer snabbt och lätt.

 3. Meg said

  Mia, du ska ju inte göra annat än att tänka och skriva om “Sju sorters kakor”. Vi vill ju se den nya utgåvan och om du inte ordnar det så blir det ju ingen ny bok.

  Jag tycker att du kan strunta i att förklara maskinerna och dess funktion. Idag är det nog som du skriver, man känner till dem och gör man inte det har ju maskinerna instruktionshäften.

  Jag håller med föregående talare om paj och cheesecake.

  När det gäller skorporna tror jag det vore bra att förklaringarna finns med, det är sällan vi bakar skorpor och det är säkert flera som är osäkra om hur man gör dem torra och knapriga. Detsamma gäller smördegsgången. Hitta en bättre förklaring och bildsekvens.

  När det gäller förra inlägget om mintbakelsen har jag tittat på den i sommar när jag hade mitt bakprojekt, att försöka baka mig igenom “Sju sorters kakor”. Jag lyckades inte på grund av värmen men är nyfiken på kakan eftersom det finns ganska få kakor med mintsmak i boken. Jag kommer att baka den framöver och rekommenderar dig att göra detsamma.

  Lycka till med det fortsatta arbetet och jag ser fram emot varje nytt inlägg om boken och hur arbetet fortskrider.

 4. Sara said

  Hej! Har 2005 års version och använder den flitigt. Tycker att beskrivningen om hur man gör smördeg är ganska otydlig (“konvolut” hör ju inte till de vanligaste orden numera!), den kunde nog skrivas tydligare. Köksmaskinsavsnittet känns “out of date”, de är så vanliga och det finns så många olika varianter. Baka utan ugn känns också litet förlegat som rubrik. Smulpajen tycker jag är i gränslandet mellan fika och efterrätt, men bör absolut vara med, tycker jag! Och beskrivningen hur man gör skorpor är litet överdriven, man förstår det utmärkt väl om det är skrivet i löptext, som det är i många andra skorprecept. Så kan man spara in litet plats på skorpbeskrivningen, så blir det litet utrymme till biskvierna, marängerna och macronerna. Det recept vi använder oftast i boken är drömtårtan, den bakar maken och barnen flitigt. Ser mycket fram mot den nya versionen av boken!

 5. Augusta said

  Hej! Stryk gärna avsnittet om maskinerna men det där med att baka utan ugn har jag ofta använt som liten då jag inte fick använda ugnen själv. Kanske inte behöver kategorisera det som “utan ugn” utan som en kommentar innan skrev kanske mer som snabba och lätta. Chokladbollar och så. Eller det kanske kommer som avsnitt typ “godis”? Smulpaj är ett gränsfall men hade varit kul att ha med. Cheesecake går absolut att få in som tårta!

 6. C said

  Smördeg, vet ej, men behövs nog förklaring. Du kan nog beskriva det bättre! Skippa köksmaskinerna. Och baka utan ugn känns inte heller aktuellt. Scones känns inte som ett måste för mig. Inte heller smulpaj, det är ju så enkelt. Cheesecake är tårta för mig! Byt gärna ut skorporna mot maräng och biskvier!

  När ska boken vara tryckt och klar? Kom ihåg att det är du som fått äran och förtroendet att göra en ny utgåva. Det är du som bestämmer, lita på din magkänsla. Heja dig!

 7. Åsa said

  Jag tycker att både cheesecake och smulpaj ska få plats i boken! Liksom scones, de är ju så härligt lättbakade till kvällsfikat. Avsnittet “baka utan ugn” tycker jag nog att kan få vara kvar just för de gånger man är på sommarstugan eller annars bara vill baka något lättare, dock kunde avsnittet heta något annat.

  Det är bra med tydliga förklaringar, men sen är det en avvägning att få krutet lagt på rätt saker! Lita på magkänslan där!

 8. Johanna said

  Kapitlet “baka utan ugn” användes mest när jag var mindre och inte fick använda ugnen själv. Dock tycker jag det är bra med ett avsnitt med lättbakade saker som man snabbt kan slänga ihop, och då kanske man inte använder ugnen så ofta?

 9. Katarina said

  Inte använt det om smördeg. Tycker att köksmaskiner kan tas bort o den långa beskrivningen om skorpor. Tycker inte paj ska vara med är mer efterrätt även om det är en super favvo… Baka utan ugn kanske inte är så dumt ändå men har ingen stark åsikt där. Sedan gillar jag inte cheesecake men “köper” ändå att det kan vara med som tårta.

 10. Magdalena said

  Hej! Nu får jag erkänna att jag ännu inte äger 7 sorters kakor (lånar moderns vid behov), men har ändå en åsikt angående baka utan ugn-kapitlet: spara! Bodde 8 mån i världens minsta studentlägenhet i Frankrike. Det finns en gräns för hur många gånger du kan packa ryggsäcken och gå hem till en kompis och baka… Och då är det kapitlet guld.

 11. Anna-Karin said

  Skorpor är ju rätt modernt att göra. Biscotti t.ex eller sånt man gör under mer kontrollerade former av gamla kanelbullar/längder. Alla bilder behövs säkert inte, men beskrivning vill nog jag ha i alla fall.

 12. Maria said

  Jag håller med nån tidigare att du totalt ska fokusera på Sju sorters kakor! Det går inte att tjata förmycket om! Jag ser verkligen fram emot att få köpa den!

  Scones för mig är mat- eller frukostbröd, men på caféer finns ju söta sorter, så varför inte 🙂

  Gillar också utan ugn delen. Snabbt enkelt och barnvänligt.

  Skorpor är gott och borde bakas mer, men jag tror en beskrivning i text kan räcka, eventuellt med nån bild.

  Köksmaskinerna kan du skippa.

  Jag tycker alla pajer är bakverk och bör vara med! Men gärna att det står att tex bären i blåbärspaj går att byta ut mot andra bär. Ofta har jag recept mer som grund än att jag följer det slaviskt. Men för alla andra kan det kanske vara bra med en sån mening lite här och var.

  Resten har jag inte nån åsikt om. Stort lycka till med fortsatt arbete med boken!

 13. Hedvig said

  Asså delen om köksmaskinerna har jag läst en gång när jag hade VÄLDIGT långtråkigt oc jag blev inte speciellt mycket klokare på det. Vem behöver egentligen en genomgång av en elvisp idag. Smulpaj är en paj och finns det inget pajkapitel ska den nog inte vara med. Däremot finns det ju muffins med crumble och det är ju lite smulaktigt. Sen finns ju syltrutor i boken som också har ett smul. Där skulle det utöver sylt som fyllning kunna finnas en alt. Variant med bär, då blir rutorna ännu mer lika smulpaj. Angående skorpor steg för steg tror jag precis som du att steg för steg sidorna kan användas på betydligt mer avancerade bakverk.

 14. Birgitta said

  Tror det kommer en våg av skorpor nu när surdeg, whoopies och cupcakes börjar kännas lite…slitet.

 15. Anna said

  Smulpaj tycker jag definitivt ska vara med! Jag letade ofta efter recept på det förut men nu kan jag det utantill. Cheesecake ryms också. Scones däremot tycker jag inte hör hemma bland kakor.

  Jag har aldrig läst avsnittet om maskiner, men du kanske ska fråga några oerfarna bakare också, de flesta som läser här har väl använt en elvisp några gånger. 😉 Jag tänker att det är viktigt att boken fortsätter att vara en rejäl grundkokbok som funkar även för nybörjare.

  Några andra åsikter: vanlig kladdkaka har jag saknat i min upplaga (’94), och receptet på marängbotten till Britt-Maries marängtårta funkar inte (men det är en jättegod tårta!).

  Och så lite nyfikenhet: ska du baka igenom alla recept i hela boken för att se att de funkar? Det är många kakor…

 16. sandra said

  Alltså boken kommer ju bli så himlans bra nu när du uppdaterar! Så kloka funderingar på allt!!! Ska utan tvekan köpa den sen! 🙂

 17. Ia said

  Oj vad förvånad jag blir över att så många inte tycker att smulpaj platsar! Jag tycker absolut det ska vara med. Då är jag mer tveksam till scones (som jag älskar), det är mer matbröd än kaka för mig. Fast man fikar med dem förstås.

  Tycker som alla andra att maskinkapitlet kan strykas. Smördegstexten minns jag att jag läste när jag précis fått boken, men begrep inte så mycket utan frågade farmor istället…

 18. Jeanette said

  Delen om maskiner kan man skippa, finns ju oftast någon instruktion från tillverkaren när man köper nytt.

  Men ha kvar delen att baka utan ugn. Även om man oftast har tillgång till ugn finns det tillfällen där man inte kan eller vill använda den.

 19. David said

  Kul att du ska revidera allas bakbibel! Svårigheten med Sju sorters kakor är att den både har en tradition och ska vara en bakbok i tiden. Det jag har uppskattat med den är just att den varit rätt så traditionell i en bokflora som är väldigt bildsnygg och modern. Jag skulle gärna se att fler lärde sig baka de klassiska recepten (givetvis eftersom de är så goda) och har heller inget emot att de har de klassiska namnen (exempelvis Snoddas) men jag gillar att det också står “kallas även Kärleks-mums” osv..

  Jag tycker om Baka utan ugn-avsnittet. Av ungefär samma anledningar som övriga.

  Jag skulle kunna tänka mig något avsnitt för allergiker. Ägg-, laktos och glutenfria kakor. Kanske 3-4 recept av varje.

  Sedan undrar jag, eftersom recept kommit till och fallit bort, borde det inte finnas en hemsida eller något där “de utstötta” finns? Fast det kanske inte är ditt jobb…

  Kul att du får göra detta, det kommer alldeles säkert bli bra!

 20. Elin said

  Du har jättebra funderingar om förbättringar! Jag tycker dock som en del andra som kommenterat, att avsnittet Baka utan ugn kan vara bra att ha, men det kanske däremot behöver en uppdatering och förnyelse.
  Jag tänkte även på att vid en del recept står till exempel “*Prisbelönt 1960”. Jag har undrat över detta ända sedan jag började låna min mammas “Sju sorters kakor”. Jag blev nyfiken på vad det var för slags tävling bakverken blivit prisbelönta i. Det vore roligt att veta lite bakgrund till detta, kanske en liten text i början av boken, vad det är för tävling som bakverken varit med i och så vidare. Lycka till med arbetet med boken, med dig som förnyar den kommer det bli toppen!

 21. Cecilia said

  Stort rungande JA till scones och smulpaj! För det har jag saknat i Sju sorters kakor, när vi är i sommarstugan och bara har tillgång till den lilla bakboken:) Men stryk köksmaskinerna och smördegen. Och vem behöver för den delen en hel sida om skorpor?? Baka småbröd, dela dem, låt torka på låg värme i ugnen. Så, klart:)

  • miaohrn said

   Vad bra att du tycker! Men när jag försökte hitta ett kapitel att klämma in smulpaj passar det liksom inte riktigt in någonstans, så det kanske får vara ändå. Det är ju varken tårta, bakelse, mjuk kaka eller småkaka.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: