White Guide Café 2014

June 4, 2014

20140604-144012.jpg
Igår släpptes äntligen White Guide – Sveriges bästa caféer 2014. Det var pompa och ståt och stor prisutdelning på Café Opera. Jag har jobbat en del med boken och var även konferencier. Skitläskigt och skitroligt!
20140604-144039.jpg
Alla kaféer i boken (263 stycken över hela landet) är toppen, men några är alldeles särskilt bra och premierades på galan. Här kommer vinnarna!

Årets Bästa Café
• Johan & Nyström Konceptbutik, Stockholm
Motivering: För att med osviklig känsla för service, kunskap och kvalitet ha skapat ett eget kaffe- och teuniversum, komplett med ypperliga bakverk, hög storstadpuls och stort hjärta.

Årets Konditori
• PM Bröd & Sovel, Växjö
Motivering: För att de levererar hela bredden inom klassiskt konditorhantverk – med en modern twist – där hållbara råvaror betyder lika mycket som nybakat bröd, hemgjorda pålägg och egna praliner.

Årets Kaffebar
• Drop Coffee, Stockholm
Motivering: För att ha skapat ett möte mellan de senaste landvinningarna på specialkaffe- och baristafronten och en bredare publik – med hjälp av kunskap, pedagogik och glimten i ögat.

Årets Hållbara Café
• Gunnebo Kaffehus, Mölndal
Motivering: För att ha skapat en ekologisk upplevelse i toppklass med stort hjärta i en unik miljö med smakrika och vackra bakverk – ofta gjorda på hemodlade råvaror.

Årets Stjärnskott
• Söderberg & Sara Bageri, Ystad
Motivering: För att med framgång ha skapat en sympatisk kombination av fantastiskt kaffe och lysande ekologiskt bagerihantverk på ett och samma café – där kvalitet genomsyrar hela upplevelsen.

Årets Fikaställe
• Pâtisserie David, Malmö
Motivering: För att med stor passion och hantverksskicklighet ha skapat en trivsam fransk oas fylld av smak, charm och oändliga valmöjligheter – allt i en levande historisk miljö.

Årets Värt en Resa
• Flickorna Lundgren på Skäret, Skäret
Motivering: För att med genuin kaffe- och bakverksglädje ha vårdat sitt skånska kulturarv i en prunkande trädgård där gästerna njuter lika mycket av samvaron som utsikten.
alla_vinnare
De glada vinnarna! Hurra och grattis för er och för alla som nominerades!

Boken kan köpas på bland annat Bokus och Adlibris och borde finnas i de flesta fysiska bokaffärer. Förutom en gedigen guide till landets caféer innehåller den långa artiklar om kaffetrender och bakverkstrender och massor av roliga listor över allt från kanelbullepriser, lokala bakverk, serviceinsatser och kopparkaffekannor.

One Response to “White Guide Café 2014”

  1. Sandra said

    Åh, vad kul! Den måste jag ju ha! Flickorna Lundgrens har jag varit på under hela uppväxten. Mormor med familj åkte dit varje år och har gjort så sedan 50-talet! Det var inte lika dyrt på den tiden dock! 😉

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s

%d bloggers like this: