Blixtpåskgodis

April 14, 2014

_DSC2522
Ni vet, det är ju påsk den här veckan. Påsken har en tendens att bara dyka upp utan förvarning och det är inte helt lätt att hinna pyssla och baka innan det är dags att dra iväg till tjocka släkten.

Jag hade en liten workshop tillsammans med Risenta för ett gäng bloggare förra veckan, och de fick i utmaning att baka påskgodis. De hade bara 40 minuter på sig, men lyckades ändå få ihop supergott godis. Det är alltså inte omöjligt att hinna få ihop lite påskgodispyssel även om påskkärringarna i princip knackar på dörren. Jag hade försett dem med ett par grundrecept de fick utgå ifrån, men uppmanade dem att variera och ändra så mycket de bara hade lust. Nedan hittar ni recepten.

_DSC2500

Aprikosmandelägg

Utgå gärna från detta recept och variera med det du tycker är gott. Istället för aprikoser kan du använda torkade fikon, tranbär, äpplen eller dadlar, istället för mandelmjöl kan du använda hela mandlar eller nötter och istället för citronsaft kan du använda apelsinsaft, rom eller starkt kaffe. Det är även gott att mixa ner bitar av mörk choklad eller att doppa äggen i smält choklad.

Cirka 20 små ägg

200 g torkade aprikoser
200 g mandelmjöl
2 msk nypressad citronsaft

Mixa aprikoserna grovt i en matberedare. Tillsätt mandelmjölet och mixa fint. Tillsätt citronsaften och kör ihop till en tjock massa. Forma massan till små ägg. Förvara svalt i en burk.

Fågelbon
En av bloggarna, Nillas kitchen, gjorde en toppenvariant av detta recept genom att blanda ner kokosflakes, torkade aprikoser, havssalt och rivet citronskal i chokladen. Och toppa med färska violer jag plockat i Rålambshovsparken på vägen dit. Violerna har kommit nu, och de är himlans fina att pynta kakor med!

_DSC2552
8-10 st

200 g mörk choklad
3,5 dl Branflakes eller blandade frukostflingor

1. Smält chokladen försiktigt i en bunke i mikron eller över vattenbad.
2. Rör ner flingorna i chokladen och klicka ut blandningen i muffinsformar. Gör en liten grop i mitten och ställ formarna att stelna i kylen. Fyll gärna gropen med små godisägg.
_DSC2546
_DSC2601
_DSC2478
Superhärliga och Hälsosmarta Josefi och Ulrika.
_DSC2515
Marja, kvinnan bakom fina bloggen Baka Sockerfritt.
_DSC2473
Caking my day-Malin

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: