Semmelslutspurt

April 11, 2014

20140410-111759.jpgVill passa på att påminna er om att ni måste ligga i för att hinna äta semlor innan påsk. Det är ju sista veckan de finns i butikerna nu. Sedan brukar jag alltid göra några släta bullar och frysa in när jag ändå gör kanelbullar för att kunna ta fram och göra semlor resten av året, men det blir liksom inte alltid av. Man ska ju hinna äta glass och rabarberpajer och jordgubbstårtor och sådant också.

Jag har alltid fascinerats av hur semlan uppkom, och särskilt det genialiska draget att spritsa vispad grädde på semlan. Jag har alltid hört att det var en bagare på Gotland som fick den snilleblixten strax efter första världskriget. Det ryktas att han blev så lycklig över vispgräddens återkomst efter ransoneringen att han av ren iver spritsade den även på fettisdagsbullarna. På 1930-talet blev det allt vanligare med vispgrädde på semlorna.
20140410-111826.jpg
För mig har denna genialiska bagare varit lite av en legend, men sedan visade det sig att Karl Nyberg, en kille jag jobbar med, är ättling till honom! Så pass stort! Även Karl älskar bakverk med vispgrädde på, det ligger kanske i generna.

2 Responses to “Semmelslutspurt”

  1. Cecilia said

    Att vara släkt med semlans uppfinnare måste kännas väldigt häftigt. Synd att det inte går att skapa patent på enklare bakverk, för då hade din bagarvän kunnat vara multimiljardär idag;-) Bara 50 öre/semla såld i Sverige hade ju genererat Ingvar Kamprad-liknande summor!

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: