Tävling!
March 23, 2014
Vet ni, jag tror inte att jag har haft någon utlottning av min senaste bok Franska bakverk än. Så kan vi inte ha det. Med risk för att verka självgod är det ju en särdeles utmärkt bok som borde pryda allas kök. Jag vill bidra till detta och lägger ett stycke bok i potten.
För att delta i tävlingen lämnar du en kommentar nedan där du delar med dig av något slags kakrelaterat reseminne. Vinnaren utses slumpmässigt, så det behöver inte vara något exotiskt eller vittert formulerat. Har du inte varit utanför landets gränser men åt en god glass på stationen i Tranås 1997 skriver du helt enkelt “Jag åt en god glass på stationen i Tranås 1997.” Senast på onsdag klockan 20.00 vill jag ha ditt svar.
Foto: Ingen mindre än Ulrika Ekblom!
Jag åt precis en god chokladsnitt. Godaste kakan jag ätit på hela dagen! (Hittills i alla fall, ligger ett gäng drömmar i köket och ropar på mig också… )
På min student förra året gjorde jag den godaste tårtan jag någonsin ätit! Chokladbottnar fyllda med chokladganache, hallonmousse och Cream cheese frosting. Yumza!
I sommras då jag åt en riktigt god crêpes på café Antonia i Nice. Jag tyckte det var hemskt kul med ett café som hade samma namn som jag!
Nykär bubblande lycklig fikade jag med mamma i Paris på café de la paix. Jag babblande euforisk men samtidigt så lycklig också över fantastiska franska bakverk och härlig sol!
I Funchal, Madeira, finns det Pastel de Nata överallt men den godaste fann vi faktiskt på supermarkets brödavdelning. Dessutom hade en glasskiosk fantastisk god doce de leite-glass. En kula var lika stor som en apelsin.
Den godaste kladdkakan som jag någonsin har ätit var på ett fik i Uddevalla i somras. Den var precis lagom kladdig och helt perfekt. Och att de var så fint sommarväder den dagen, så att man kunde sitta och njuta av solen var nog också det som gjorde den så perfekt 🙂
Ha en fortsatt trevlig söndag 🙂
Jag åt en kladdig och smaskig baklava spetsad på en gaffel på en stimmig gata i istanbul.
När jag var 16 år och åkte på språkresa till England med min bästis så åt jag flera jättegoda munkar från ett bageri i närheten av huset där vi bodde. Det kändes så härligt att kunna gå och köpa en när som helst som man kände för det.
Nu vet jag inte om det riktigt räknas som kaka men ett sötsaksminne är det allt! När jag var i Thailand för en massa år sedan var vi ute på Phiphi Islands ett par dagar och där fanns en liten matvagn där de sålde thailändska pannkakor. Det var ju så fantastiskt gott och liknade mer frasig smördeg än våra klassiska pannkakor. Med skivad banan, kondenserad mjölk och chokladsås på var det nog det bästa minnet av godsaker jag kan komma på 🙂
.
Ballerinakex som barn på besök hos mormor & morfar. Hemma var jag spoiled med hembakt så detta var både gott & exotiskt…
Jag var i Bangladesh 1999 och åt där en friterad kaka med kokos i. Grymt god! Från en liten vagn vid vägkanten. =)
När jag var i Köpenhamn för några månader sedan åt vi en blåbärscheesecake som fick mig att dansa och le.
Stockholm höst/ vinter – 91 varm choklad med vispgrädde tillsammans med bästa väninnan! Kan fortfande känna doften av chokladen.
När jag var liten och satt på farmor och farfars kökssoffa och åt farmorkex. Egentligen heter dom Brago, men vi fick alltid sådana kex hos farmor, så för mig och mina systrar heter dom fortfarande farmorkex.
I somras var jag i Paris och gick in i ett ganska litet men jättemysigt ställe där det sålde hur många olika sorter macarons som helst. Det var första gången jag åt en macaron och den var hur underbar som helst och smälte verkligen i munnen.
Definitivt den tarte tatin jag (till min egen förvåning) lyckades beställa på franska i Aix en Provence för 1,5 år sedan!
Åt en vetebulle med blåbär i muffinsform på ett fik i haga i götlaborg som var fantastisk!
Jag åt mitt livs sämsta tiramisu på en fin restaurang i kroatien på en försenad bröllopsresa. Ett torrt kex i vad som smakade som grädde nästan vispat till smör. Ett “kakrelaterat” dåligt minne. usch!
Chokladcroissanterna jag åt till frukost på en FF-resa till Danmark när jag var 17. Gud så vuxet och exotiskt det kändes!
Jag var i Bryssel med jobbet och lunchen följdes av efterrätt. Eftersom jag är nöt- och mandelallergiker kan jag oftast, nästan jämt, inte äta dessert. Men in kommer fyllda petit-choux, hälften med vaniljkräm och hälften med choklad, serverade med en himmelsk vaniljsås till. Och jag kan äta! Inga nötter så långt ögat når! Har aldrig ätit sånt gott bakverk och kommer aldrig glömma hur gott det var.
Mitt minne är croissanter i Paris förra våren. Det var en helt annan upplevelse än alla croissanter jag har ätit någon annanstans. De där fettfläckarna på den bruna papperspåsen, doften av riktigt smör samt den mjuka och på nåt sätt krämiga konsistensen. Underbart!
Hej, tänkte fråga om du har några bra tips på bagerier/konditorier i Paris? Ska besöka staden om två veckor.
Fick boken franska bakverk i julklapp och den är väldigt bra! ☺ Så den som vinner boken kommer bli riktigt nöjd.
Hej, njae, jag tycker att det är trevligast att bara strosa runt och kika in på de konditorier man springer på. Det finns ju så många! Men jag har tjatat lite på Mattias Kristiansson och hoppas att han lägger upp en guide på http://bakemyday.se/ Vad kul att du gillar boken, och hoppas du får det härligt i Paris!
När jag hälsade på min vän som var au pair i Cleveland för ett par år sedan så gick vi efter en konsert in på en äkta amerikansk diner och beställde chokladtårta, supergod och kändes väldigt amerikanskt 🙂
Jag har ett minne från en resa till Paris, där jag lyckades på knackig skolfranska köpa några macarons på ett litet patisserie vi passerade. Riktigt goda!
Oui, oui! När jag var i den åldern när jag och min kompis började få åka buss själva in till stan, gick vi alltid in på det lokala varuhuset och köpte munkar som såldes i entrén. Minns att det doftade oemotståndligt gott!
Jag kommer aldrig glömma den chokladfyllda crossianten och mitt cafe con leche jag köpte på cafeet nedanför min skola abc college i barcelona, 2008
Jag och min man var i New York i somras och bodde precis bredvid Dominique Ansel Bakery, som precis hade börjat sälja de hypade cronutsen. Vi var där kl. 8 när de öppnade och köade ca 1 h men vi hann inte fram innan de hade tagit slut 😦 . Däremot kom Dominique själv ut och hälsade på alla oss i kön och bjöd samtidigt på små nybakade minimadeleines. Supersmarriga!
När jag var i Paris för 25 år sen på klassresa så fanns inte tiden att gå på café, så istället köpte vi flera gånger crêpes med nutella i något av de små gatustånd som fanns i varje gathörn. Jag kan fortfarande minnas hur underbart och spännande det smakade för en oberest norrbottning vars fikarepertorar i vanliga fall var begränsad till kokostoppar och kanelbullar. (Croissanterna till frukost gick inte heller av för hackor…)
De allra krispigaste mandelflarna behöver man inte resa långt för, bara till ett litet torp utanför Sala där min farmor bor!
Fint bakverksreseminne: äta en macaronbakelse med pistagesmak i en av Paris vackra parker tillsammans med min pojkvän för 4 år sedan, en junidag. Klyschigt men så fint!
Var utbytesstudent i Argentina 2011. Under två veckor åkte alla organisationens studenter från hela landet på en resa till norra delarna, något av det roligaste jag gjort. Glutenintolerant som jag är var matupplevelsen dock motsatsen. Guiden vi hade med oss såg till att jag fick “säker mat”, kyckling och salladsblad. Ibland fick jag ett äpple till efterrätt. De andra fick under de dygnslånga bussresorna mellanmål i form av olika alfajores och andra godsaker medan jag återigen fick äpple. En dag när vi befann oss uppe i Anderna vid gränsen till Bolivia fick vi någon timmes fritid och sprang iväg på en lokal marknad. Där hittade jag alfajores de maizena, alltså de traditionella kakorna med dulce de leche mellan sig och rullade i kokos, bakade på maizena! Lyckan var total och ännu bättre blev det när jag mötte guiden påvägen därifrån, med kaksmulor runt hela munnen.
Jag har svårt att glömma ungerska retes.
Förra påsken var jag i Paris med en vän som jag inte träffar speciellt ofta eftersom vi bor i olika länder numera. Vi åt pain au chocolat på små caféer till frukost och macarons och chokladbakelser på Ladurée. Mycket trevlig resa, av många anledningar!
Jag säger bara: Gigantiska chokladfyllda wienerbröd för 4 kronor. Underbara frukostar på Kreta:-D
Ojoj inte lätt att välja. Min pappa älskade konditorier. Många trevliga kakor blev det på resor genom Norden och Europa. Men mest minnesvärda minnet är nog muslimskt bröllop i Kairo. Brudparet satt längst fram på ett podium i stora stolar klädda med med rött sidentyg och mycket guld. Bruden i en enorm marängbrudklänning .Alla fick var sin liten bakelsekartong fylld med baklava i olika utförande och en flaska Coka Cola. Där satt vi alla med munnen full av goda sötsaker och tittade på brudparet som halsade Coka Cola och åt. Sen började musik och magdans så att brudparet fick det lite lättare när vi tittade på dansen.
Mitt bästa kakreseminne, kom när jag var 14 och var i Paris för första gången med mamma. Åt sinnesgoda kakor från ett stånd.
Fick gratis fika på Norrköpings tågstation i juli 2011, när tåget var försenat, gratis är gott 😉
Ett av mina resminnen är när vi gick omkring i Jerusalems gamla stadsdelar och man sålde bröd som låg vid gatan. Där prövade vi frasiga och goda bakverk och marmeladbitar som jag sparade på och njöt av långt efter.
Jag och min bästa kompis var i Shanghai för några år sedan och lyckades pricka in det så att det spöregnade exakt varje dag! Inte exakt det vi hoppats på. Det ledde dock till att det behövdes många fikapauser för att torka fötterna lite. På ett ställe hade de donuts med glasyr i form av olika djur. Lejon, kanin, tiger ja lite allt möjligt. Kanske inte de godaste jag ätit, men söta var de i alla fall!
ett av mina bästa kakminnen är faktiskt från ett café i staden där jag bor Göteborg, jag hade min mamma på besök och efter en runda på stan tog jag henne till Flickorna Kanolds Café och jag valde en Brownie som var fullproppad med valnötter och hasselnötter och den serverades ljummen så chokladen var lite smält och en rejäl kopp med krämig vaniljmjukglass jag var i sjunde himlen..
Varma croissanter doppade i nutella på solsemester på Cypern. Till frukost!!!!
Jag minns min första baklava! Det sötaste jag nånsin ätit 🙂 har tvingats artighets-äta några fler gånger… Nån har tom varit god!
För några veckor sedan blev jag bjuden på min farmors hemgjorda småländska ostkaka med vispad grädde och hemgjord jordgubbssylt… den smakupplevelsen blir svår att glömma 😀
Ett hotell på Teneriffa jag besökte för några år sedan hade en mycket bristande frukostbuffe, men helt magiskt goda pain au chocolate. Så det blev många såna under veckan som gick.
2005 var jag i London med min pojkvän, nykär och pirrig, upptäckte vi London och vi hittade ett cafe med Mellanöstern tema och där åt jag min första baklava och blev kär vid första tuggan! Det var nästan så jag blev mer kär i baklavan än i pojkvännen men båda förälskelserna har hållit i sig till dagens dato 😉
När vi var på Azorerna åt vi lunch på samma ställe flera gånger. Där hade de en så god kaka som var fylld med vaniljkräm. Av allt jag upplevde under den semesterveckan var just den kakan det jag kommer ihåg bäst.
Mitt bästa kakminne är något så oexotiskt som kanelbullarna i Rute på Gotland. Sommar, sol, gröna ängar, semesterloja turister, gott kaffe och himmelska bullar. Fulländad njutning!
Ett av alla kakminnen jag har är min favoritkaka från när jag var liten. Det är en småkaka som heter Wienersnitt, en slags mördegskaka med fyllning av apelsinmarmelad. Så gudomligt god. Bara tanken på den får mej att förflyttas till mitt barndomshem. Tyvärr försvann receptet i någon flytt men jag kämpar på att återskapa det.
För ganska exakt ett år sedan var jag i Italien på en arkeologisk kurs. Vi kuskade bland annat runt med en Scooby Doo-van i vad som en gång i tiden var etruskernas hemtrakter och där, i Chiusi, åt jag chokladsalami. Denna efterrätt är som namnet så pricksäkert antyder en korvformad massa bestående av mörk choklad, torkad frukt, nötter och kex och är så otroligt mättande att en tunn skiva rätter. Det var alldeles, alldeles utsökt – allra bäst blev det om man doppade den i litet varm chokladsås…!
(Long time reader, first time commenter, by the way! Älskar din blogg. <3)
Åt helt fantastisk chokladtårta i Frankrike i sommras
Ett minne som värmer mitt hjärta lite extra är när min pojkvän tog med mig till Torekov och bjöd mig på en god mjukglass, det var vår första sommar tillsammans och även vår första mjukglass 🙂
Förra sommaren när jag och min fruga satt vid polen och åt amerikanska pannkakor med lönnsirap.
Vi åkte en gång på kryssning till Tallin, Estlands spännande (?) huvudstad. Jag skulle fylla femton den dagen vi anlände till Tallin. På morgonen efter en natt i hytten begav vi oss till den dignande frukostbuffén. Där fanns bröd av alla dess sorter, massor av pålägg,yoghurtar, fil, flingor, musli, frukter, croissanter, te och kaffe, skorpor och så vidare i ungefär all oändlighet. Längst bort finner jag ett enormt tråg fyllt till bredden med små söta chokladbiskvier. Jag ÄLSKAR chokladbiskvier! Åh denna lycka! Underbara sega mandelbottnar med mjuk smörkräm som smälter i munnen och ett knaprigt täcke av choklad. Det blir inte bättre än så! Jag lägger upp en, två, tre, fyra biskvier och stegar iväg mot mitt bord med ett nöjt leende. Jag äter frukosten under andakt, hela tiden sneglandes mot det lilla berget av biskvier. Jag sparar de till sist som för att fördröja njutningen. När jag så slutligen har ätit upp min frukost ställer jag fatet framför mig, tar upp en första biskvi, sluter ögonen och tar en tugga… En tugga av förvåning! Vad falls?! I min biskvi finns ingen len och ljuvlig smörkräm. Min biskvi är fylld av någon märklig slags marmelad, tjock, grynig och full av apelsinskalsbitar. Besvikelsen sköljer över mig och jag känner mig nästintill förnärmad, som personligt förolämpad av denna märkliga biskvifyllning. Så minns detta: chokladbiskvier ska inte fyllas med överraskningar, biskvier ska fyllas med underbar lyckogörande smörkräm!
Jag åt en smarrig kladdkaka med polly en svinkall februaritisdag vid skridskobanan Östermalms IP. Mina elever kämpade tappert på isen & jag åt kakbiten i smyg. Och drack cola från termos. Hur busigt som helst.
Så länge jag gått och funderat på om jag ska kosta mig din bok måste självklart vara med i tävlingen då!
Jag har inte rest så mycket i mitt liv men jag har starkt minne av när ja va i 5års åldern och åkte till systrarna Lundgren i Skåne. Åt ett vaniljhjärtan och det har hängt med länge och alltid viljat åka dit igen.
Så var där igen förra sommaren en varm och härlig dag och åt ett vaniljhjärtan igen. Så gott och så värt resan dit. Verkligen ett underbart ställe.
Ha det så bra kram
På besök i Stockholm 2012, kaffe och kardemummabulle i solen utanför Mellqvists. Ljuvligt!
Visserligen har jag din bok, men att få möjligheten att få en till för att själv ge bort till någon kaknörd är ju alltid trevligt.
Mitt kakminne är när äldsta dottern hade med sig sin blivande make hem första gången och vi åkte till det helgöppna caféet i Berga, Tre århundraden. Pojkvännen gjorde sin egen kak- och tårtbuffé genom att beställa tre olika tårtor och åt en massa småkakor. Vi har varit där flera gånger med dottern och hennes käresta och han gör alltid sin egna buffé.
Otaliga afternoon tea under året jag bodde i England (2004).
Jag åt helt underbara Gallettes med mycket choklad på Kutens på Fårö,Gotland.
Motvilligt testade jag min första macaron i Paris förra hösten…och det var ju gott, inte överskattat! Jättegott!
Våren 2007 var jag på studieresa i Rom med min gymnasieklass och fick äta kakor till frukost för första gången i mitt liv. Det var absolut ingen smaksensation, men bara grejen att få äta det till frukost tillsammans med en kopp kaffe – wow!
Vi åt en fantastisk knaprig småkaka med socker och pinjenötter på i en saluhall i Barcelona.
Det kom en vikarie till vår avdelning, hon bakade de underbaraste Päronbiskvier jag någonsin smakat…..det vattnas i munnen när jag tänker på dom.
När jag åtta år gammal fick följa med bästa kompisen till hennes lantställe en vecka på sommarlovet. Hennes mormor bjöd då på nybakad rabarberpaj med vaniljsås ute i den lummiga trädgården. Det var allra första gången som jag smakade denna delikatess vilket blev ett riktigt hallelujah-moment:-)
Åt en berömd kaka i Lissabon som man absolut inte fick missa. Den smakade kall risgrynsgröt. Ingen höjdare 😉
Pastel nata skulle jag tro 🙂
I höstas var vi på Gran Canaria. Varje måltid på hotell buffén skulle ju avslutas med nån smaskig efterrätt. Men det fanns inget smaskigt!! Allt såg så sjukt gott ut. Men när du tagit första tuggan så ville du inte ha mer. Antingen var det för sött eller inte sött alls. Så varje måltid avslutades med lite frukt istället. 🙂
När jag var typ 18 åt jag en himmelskt god kaka på Kos. Det såg ut som den var fylld med snus. Efteråt har jag förstått att det nog var en smet av blå vallmofrön :-D.
Nästa gång jag åker till Lissabon tänker jag strunta i att jag är allergisk och inte bara nöja mig med att ta en liiiten tugga av en Pastel nata, utan käka upp hela den ljuvliga skapelsen, med berått mod!
Här i Östersund, Jämtland har vi ett bakverk som heter Tjillevipp på vissa cafeer. Den gillar jag skarpt och har väldigt fina minnen från, jag åt den alltid med min mamma när jag var liten och fick “lyxa till det”. 🙂
Nybakade Nanaimobars serverade vid min första fika hos värdfamiljen i Chatham, Ontario, Canada i juli 1991. Kan fortfarande bli aldeles lyrisk över dom där kakorna. Jag har provat att bak men dom smakar inte så gott då som dom gör i mitt smakminne.
En fantasktisk passionsfruktspaj/tårta på ett franskt cafe i Berlin. Det var även där jag lärde mig dricka kaffe. Pga en felbeställning av äckligt te, tog min kompis kaffe istället. 2009 i juni åt jag detta fantastiska bakverk.
När jag och min sambo åkte till Japan 2012, var vi bl.a. i Kanazawa och besökte en otroligt stor och fin japansk trädgård. I denna besökte vi en teceremoni och till det gröna teet fick vi en kaka formad som en körsbärsblomma. Kakan var rätt hård i konsistensen (liknande mandelmassa) och vi fick tjuvkika på det japanska paret bredvid oss för att helt förstå hur vi skulle använda pinnen som vi fått till kakan.