Nu är måttet rågat

February 14, 2014

20140214-144408.jpg
Jag älskar att störa mig på konditorer som skriver dåliga recept för hemmabagare. Jag gillar när man anger ingredienser i både viktmått och volymmått i recept, men jag tycker att det är viktigt att sätta mängdmåttet (deciliter, tesked, matsked osv.) först i de flesta fall eftersom man inte kan förutsätta att alla hemmabagare har en våg.

Mjöl väger jag helst eftersom det annars är svårt att mäta upp en korrekt mängd i ett mått. Man blir alltid lite osäker på hur komprimerat mjölet ska vara, och var strecket går. Även sirap och andra kladdiga råvaror känns bäst att väga upp direkt i bunken istället för att kladda med ett mått. Choklad, smör och liknande är bäst att väga upp, samt alla ingredienser till tricksiga saker som macarons och glutenfria bakverk. Däremot föredrar jag att mäta upp mjölk, vatten och andra vätskor.

Det som gör mig riktigt irriterad är när konditorer anger små mängder av till exempel bakpulver i gram. Det funkar bra när man gör stora satser på ett konditori, men när man minskar ner en sats för att passa hemmabagare blir det snurrigt. I ett recept som publicerades förra helgen i en av landets dagstidningar stod det 3 gram bakpulver. Snällt nog hade de även angivit mängden till 0,5 tsk, men när jag testade att väga upp 3 gram bakpulver på min digitala våg hemma och sedan testmätte det i en tesked blev det 1,5 tsk. Alltså tre gånger så mycket som det skulle vara, vilket kan göra stor skillnad när det gäller just bakpulver. Digitala hushållsvågar är sällan så känsliga att de kan väga upp så pass små mängder, då är det mycket mer exakt att använda ett teskedsmått. För säkerhets skull testmätte jag även på två andra digitala hushållsvågar, och där diffade det lite mindre. På den ena vågen blev 3 gram 0,75 tsk och på den andra vågen blev det 1 tsk.

PS. Vågen på bilden har inget med vågarna i texten att göra. Den var min farmors och har säkert vägt upp till många satser av kokostoppar och chokladsnittar. Det var hennes paradkakor. Fikat serverades alltid på Prunus-servis.

3 Responses to “Nu är måttet rågat”

  1. Jessica said

    Jag har många exempel på kokböcker där måttangivelser vs. viktangivelsen är helt fel. Jag undrar alltid om recepten har provbakats i ett hemmakök och får mestadels känslan att de har de inte. Jag vet en del böcker där man behöver ett fullt utrustat konditorkök för att lyckas.

  2. Sofia said

    Oj, ja det var stor skillnad! När det gäller bakpulver är det ju också jätteviktigt att man får det rätt annars förstörs ju allt!

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: