Äggvita
January 20, 2014
Jag hatar att slänga mat, men ibland går det inte att undvika. Som när jag har använt massor av äggulor, och sparat äggvitorna länge i kylen men inte fått tillfälle att baka maränger eller andra äggvitestinna bakverk. Då händer det att jag till slut häller ut äggvitorna i slasken. MEN NEJ! Så ska man tydligen inte göra. Spolar man sedan varmt vatten i kranen koagulerar äggen och sätter igen rören med eventuellt stopp och andra otrevligheter som följd. Det låter ju logiskt. Släng i soporna istället. Eller ännu hellre, frys in och spara till nästa gång ni behöver äggvita. Även äggulor kan frysas in.
Vilket jättebra tips! Både slasktipset och frysa-in-tipset! Tack!
Vad kan man baka på äggvita?
Maränger, macarons, sufflé, och så financiers. Här kommer ett recept ur min bok Franska Bakverk:
Cirka 16 st
75 g smör
0,5 dl (30 g) vetemjöl
3 dl (125 g) mandelmjöl
1,5 dl (90 g) florsocker
0,5 krm salt
1 tsk vaniljsocker
4 äggvitor
Mandelflagor till dekor
Rumsvarmt smör till formarna
1. Smörj formarna.
2. Smält smöret i en kastrull på spisen och låt det fortsätta puttra tills det börjar bli lite gyllenbrunt. Låt svalna lite.
3. Mät upp och blanda de torra ingredienserna.
4. Rör ner äggvitorna i mjöl- och sockerblandningen. Rör även ner det smälta smöret.
5. Spritsa eller klicka smeten i formarna, nästan ändå upp till kanten. Strö över mandelflagor.
6. Grädda i mitten av ugnen i 175 grader i cirka 25-30 minuter. Vänd ut kakorna ur formarna och låt svalna. Förvara kakorna i rumstemperatur i 2-3 dagar eller frys in dem.
Variera!
Byt ut mandelflagorna mot granatäpplekärnor, hallon, blåbär eller andra bär eller frukter.
Gör kokosfinanciers genom att byta ut mandelmjölet mot samma mängd kokosflingor. Strö kokosflingor över smeten som dekor istället för mandelflagor.
Gör choklad och kaffe-financiers genom att tillsätta 2 msk kakao och 2 msk kaffe till smeten.
Jag var lite otydlig kanske, receptet ovan blir Financiers, en fransk mjuk kaka.
Tack för tipsen, visste inte att äggvitor gick att frysa 🙂
Jag har provat att frysa äggulor, men när de tinade igen blev det gula små koagulerade “äggprickar” i vaniljsåsen:-( Och då lät jag dem ändå tina över natten, i kylskåpet. Måste ha blivit något fel!
Ja, det där känner jag igen. Ett tips då är att sila såsen.
Aha. Ja men då så, det var ju en tämligen enkel lösning på prickproblemet!
Mia, jag måste bara dela det här, smart trick att dela äggula och äggvita med hjälp av en plastflaska 😉 http://www.youtube.com/watch?v=iAp8pEaWB1Y#t=66
Ja, vad roligt, det är så smart! Tack Juliane.
Om man ändå vill slänga äggvitor så gör jag så här: lägger dem i en plastburk, kör i mikron en liten stund tills de stelnat och sen slänger jag dem i matavfallet. Orkade inte ha frysen full av äggvitor som min man fick frispel på med jämna mellanrum…
Vad smart, tack för tipset, Annika!
Det går även att hälla ut äggvitor i toaletten, och spola ned dem, om man inte har micro och tycker det är kladdigt att slänga dem i soporna.
Å jag undrar vad tusan jag ska göra av alla äggulor? Fyra omgångar italiensk maräng gick rakt ner i soptunnan i förra veckan. Höll på att bli galen! Tror det är för kall äggvita. Har ju gjort det där massor med gånger. Jag kan ju inte baka Key Lime Pie tusen gånger i veckan med alla hundra äggulor som jag har. Nä överdrev lite där men många äggulor jag har. Kan man baka kokostoppar på bara äggula?
Du kan göra lemon curd, vaniljsås (crème anglaise) eller en riktig god chokladpudding. Till crème brûlée behövs det också många äggulor. Jag gör ofta ‘karamelköpfli’, en
schweizisk flan caramel.
En riktig god aioli (till en bouillabaisse eller en enkel svensk fisksoppa) kan du också göra eller en sauce hollandaise som passar till sparris och kronärtskockor.
Vilka bra tips, tack!
Usch vad nedrigt med misslyckad italiensk maräng! Stackare. Visst använder du en rostfri bunke att vispa äggvitan i? Eller glas? I en plastbunke brukar det misslyckas. Annars kanske det kan vara något fel på termometern som gör att sockerlagen blir för lös eller hård. Hoppas det ordnar sig! Det går ganska bra att frysa äggulor, men oftast brukar jag ha det ombända problemet med för mycket äggvitor. Förutom alla goda saker Juliane nämnde går det åt många äggulor till glass, vaniljkräm, chokladkräm (typ eclairfyllning) crème caramel och majonnäs. Och jag tycker att det borde funka med bara äggulor i kokostoppar.
Toppen! Vilka bra tips! Tack till er båda.