Äggvita

January 20, 2014

maräng
Jag hatar att slänga mat, men ibland går det inte att undvika. Som när jag har använt massor av äggulor, och sparat äggvitorna länge i kylen men inte fått tillfälle att baka maränger eller andra äggvitestinna bakverk. Då händer det att jag till slut häller ut äggvitorna i slasken. MEN NEJ! Så ska man tydligen inte göra. Spolar man sedan varmt vatten i kranen koagulerar äggen och sätter igen rören med eventuellt stopp och andra otrevligheter som följd. Det låter ju logiskt. Släng i soporna istället. Eller ännu hellre, frys in och spara till nästa gång ni behöver äggvita. Även äggulor kan frysas in.

18 Responses to “Äggvita”

 1. Eva said

  Vilket jättebra tips! Både slasktipset och frysa-in-tipset! Tack!

 2. Nadja said

  Vad kan man baka på äggvita?

  • miaohrn said

   Maränger, macarons, sufflé, och så financiers. Här kommer ett recept ur min bok Franska Bakverk:

   Cirka 16 st
   75 g smör
   0,5 dl (30 g) vetemjöl
   3 dl (125 g) mandelmjöl
   1,5 dl (90 g) florsocker
   0,5 krm salt
   1 tsk vaniljsocker
   4 äggvitor
   Mandelflagor till dekor
   Rumsvarmt smör till formarna
   1. Smörj formarna.
   2. Smält smöret i en kastrull på spisen och låt det fortsätta puttra tills det börjar bli lite gyllenbrunt. Låt svalna lite.
   3. Mät upp och blanda de torra ingredienserna.
   4. Rör ner äggvitorna i mjöl- och sockerblandningen. Rör även ner det smälta smöret.
   5. Spritsa eller klicka smeten i formarna, nästan ändå upp till kanten. Strö över mandelflagor.
   6. Grädda i mitten av ugnen i 175 grader i cirka 25-30 minuter. Vänd ut kakorna ur formarna och låt svalna. Förvara kakorna i rumstemperatur i 2-3 dagar eller frys in dem.
   Variera!
   Byt ut mandelflagorna mot granatäpplekärnor, hallon, blåbär eller andra bär eller frukter.
   Gör kokosfinanciers genom att byta ut mandelmjölet mot samma mängd kokosflingor. Strö kokosflingor över smeten som dekor istället för mandelflagor.
   Gör choklad och kaffe-financiers genom att tillsätta 2 msk kakao och 2 msk kaffe till smeten.

 3. Ida said

  Tack för tipsen, visste inte att äggvitor gick att frysa 🙂

 4. Cecilia said

  Jag har provat att frysa äggulor, men när de tinade igen blev det gula små koagulerade “äggprickar” i vaniljsåsen:-( Och då lät jag dem ändå tina över natten, i kylskåpet. Måste ha blivit något fel!

 5. Juliane said

  Mia, jag måste bara dela det här, smart trick att dela äggula och äggvita med hjälp av en plastflaska 😉 http://www.youtube.com/watch?v=iAp8pEaWB1Y#t=66

 6. Annika said

  Om man ändå vill slänga äggvitor så gör jag så här: lägger dem i en plastburk, kör i mikron en liten stund tills de stelnat och sen slänger jag dem i matavfallet. Orkade inte ha frysen full av äggvitor som min man fick frispel på med jämna mellanrum…

 7. Anna said

  Det går även att hälla ut äggvitor i toaletten, och spola ned dem, om man inte har micro och tycker det är kladdigt att slänga dem i soporna.

 8. Eva Mantsinen said

  Å jag undrar vad tusan jag ska göra av alla äggulor? Fyra omgångar italiensk maräng gick rakt ner i soptunnan i förra veckan. Höll på att bli galen! Tror det är för kall äggvita. Har ju gjort det där massor med gånger. Jag kan ju inte baka Key Lime Pie tusen gånger i veckan med alla hundra äggulor som jag har. Nä överdrev lite där men många äggulor jag har. Kan man baka kokostoppar på bara äggula?

  • Juliane said

   Du kan göra lemon curd, vaniljsås (crème anglaise) eller en riktig god chokladpudding. Till crème brûlée behövs det också många äggulor. Jag gör ofta ‘karamelköpfli’, en
   schweizisk flan caramel.

   En riktig god aioli (till en bouillabaisse eller en enkel svensk fisksoppa) kan du också göra eller en sauce hollandaise som passar till sparris och kronärtskockor.

  • miaohrn said

   Usch vad nedrigt med misslyckad italiensk maräng! Stackare. Visst använder du en rostfri bunke att vispa äggvitan i? Eller glas? I en plastbunke brukar det misslyckas. Annars kanske det kan vara något fel på termometern som gör att sockerlagen blir för lös eller hård. Hoppas det ordnar sig! Det går ganska bra att frysa äggulor, men oftast brukar jag ha det ombända problemet med för mycket äggvitor. Förutom alla goda saker Juliane nämnde går det åt många äggulor till glass, vaniljkräm, chokladkräm (typ eclairfyllning) crème caramel och majonnäs. Och jag tycker att det borde funka med bara äggulor i kokostoppar.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: