Nu är det jul igen! Och om och om igen.

August 29, 2013

003

Igår plåtade jag mitt sjunde julreceptjobb för i år tillsammans med Stefan Wettainen. Det var 27 grader på Matlabbet så vi åt lunch på bryggkrogen Loopen, och när vi jobbade med sista bilden ringde min kompis Miriam och undrade om jag ville dra och bada. Självklart! Men det känns alltid lite absurdt att sitta på stranden och äta julgodis. Om detta och andra knasigheter i mitt yrke har jag skrivit om i min senaste krönika i Baka. Den utmärkta tidningen säljs där tidningar brukar säljas, men får du inte tag på den kan du läsa krönikan här:

Jag jobbar som matskribent med inriktning på kakor. Jag är konditor, men istället för att jobba på konditori gör jag kakrecept till tidningar och böcker. Ett fantastiskt roligt yrke, men samtidigt ganska absurdt i vissa aspekter. Runt jul brukar vänner och bekanta fråga om jag har det stressigt på jobbet med allt julbak. Nej, julen jobbar jag med hela året utom just vid jul. Jag gjorde ett femtontal julrecept till Allt om Mat i januari, strax före midsommar gjorde jag julrecept för Icakuriren och hela augusti kommer att fyllas med julreceptjobb för Amelia, Expressen och Icakuriren. Det känns knappt konstigt längre när man är van, men visst får man kämpa lite extra för att få inspiration. Det är dessutom svårt att göra bilderna stämningsfulla och murriga när solen strålar utanför. Allt detta beror på att månadstidningar har lång pressläggning och planerar sina jobb i god tid. Vissa jobb gör man året innan för att kunna få med snö och julblommor. Recepten vi plåtade i januari behövde vi en julgran till, och då kunde vi praktiskt nog gå och plocka den finaste från högen av utslängda granar vid återvinningsstationen.

I några år fick jag väldigt mycket påskjobb. Hur roligt det än är med kycklingar och mandelmassa så finns det inte så mycket påsksmaker att hänga upp sig på och hitta inspiration kring. När jag redan har gjort tjugo påskgodisrecept med mandelmassa, kycklingar och choklad famlar jag efter något mer konkret. Jag får helt enkelt införa en krydda eller smaksättning som framöver ska förknippas med påsken. Säg till exempel kokos, härmed bestämmer jag att det hädanefter kommer att vara den officiella påsksmaken!

Efter en fotografering blir det mycket kakor över, och det värsta jag vet är att slänga mat och bakverk. Mycket äter jag själv, men allt hinner jag inte med. De portioneras istället ut till grannar, dagisfröknar, kompisar, kollegor och annat löst folk. Ett väldigt lätt sätt att bli populär! Nästan lömskt. Även om det går lite trögt ibland i dessa tider av LCHF, GI och andra bokstavsdieter. Dessutom ställer det till det att jag alltid är osynkad när det gäller årstiderna. Det är inte så lätt att bli av med pepparkakor och lussebullar en solig dag i augusti, och jordgubbstårtor brukar inte stå högt i kurs i advent.

Ännu värre blir det när man behöver folk som ska posera på bilderna. ”Jaha, ni är på stranden… Jag tänkte kolla om ni vill dra på er ett par sticketröjor och något rött och komma hit och låtsas att vi har glöggfest? Inte? Okej, ni ska äta glass, jag kollar med någon annan istället.”

I mars fick jag flera receptuppdrag där bilderna skulle se somriga ut. Väldigt somriga. Trädgårdskänsla, sol, bubbel, hela paketet ville de ha. Som ni kanske minns låg isen och snön fortfarande tjock, och att försöka ge intryck av en kvalmig högsommardag med glassfest i trädgården är inte det lättaste under sådana omständigheter. I slutändan åkte jag till blomsteraffären och köpte allt de hade i pensé- pelargon- och hortensia-väg och tryckte in det i ett litet hörn av vår balkong. I slutändan blev bilderna riktigt bra, och eftersom vi plåtade glass var det en fördel att termometern höll sig runt nollan.

Annars är bland det värsta jag vet att göra vinterpicknickreceptjobb. Vem vill äta utomhus på vintern? Det är KALLT! Så mycket skönare att krypa in under en filt i soffan INOMHUS. Men minst ett vinterpicknickjobb är obligatoriskt i varje mattidning i februari, för att inte tala om de förfärliga GRILLA UTOMHUS på vintern-jobben. Fingrarna domnar bort redan innan första rätten är uppackad, fotografen gnäller och fryser och solen går ner innan det knappt blivit ljust.

Inte är det mycket bättre att göra somriga receptjobb på sommaren. När jag väl har bakat upp en armada av småkakor, studenttårtor, bullar och bakelser, hittat en lagom sjavig stuga att hålla till i och dragit på mig sommarklänning för att göra den obligatoriska hålla-i-tårta-bilden, ja då står regnet alltid som strössel i backen.

Missförstå mig rätt. Jag älskar mitt jobb, allt det här har sin charm, och säsongerna och motgångarna ger inspiration och leder till oväntade och lyckade lösningar.  Att fota i gassande sol skapar sällan en vacker bild ändå, lite lagom hotande regnmoln ger mer mättade färger och finare ljus.

6 Responses to “Nu är det jul igen! Och om och om igen.”

  1. Cecilia said

    Vilken bra krönika! Du skriver alltid så naturligt, och ändå blir det roligt:-) Jag håller med till 100% om de dumma vinterpicknickarna – Det är KALLT på vintern! Då vill man sitta och mysa inomhus, eller möjligtvis ha den där picknicken, fast i närheten av en bastu… Vi som åker långfärdsskridskor har alltid fika med oss, men det blir sällan mysigt. Man sitter på en iskall sten bredvid en iskall istäckt havsvik och sippar på brännande hett té och fryser skinkorna av sig.

  2. Marie i Skåne said

    Kul att läsa, onekligen ett annorlunda bakvänt jobb du har men du gör ett bra jobb då jag verkligen myser av bilderna i tidningen!!

  3. Eva said

    En fröjd att läsa dig Mia! Har man ett kreativt och roligt jobb så står man ju ut. För att inte tala om vilka dråpliga berättelser som man får och kan dela med sig på kompismiddagarna.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: