Vispat

August 15, 2013

006

Inte förrän en kompis påpekade det slog det mig hur onödigt det verkar vara att visparna på en elvisp ofta har till synes olika fattning. Vad är poängen? Någon som vet?

Riktigt irriterande blir det när man är i ett kök med många elvispar av olika fabrikat. Rena detektivarbetet att matcha alla nästintill likadana vispar rätt.

12 Responses to “Vispat”

 1. Eva Mantsinen said

  Huvudet på spiken Mia. När jag gick min konditoriutbildning hade dom både gamla och nya vispar. De gamla med “fattning för olika uttag”, och de nya “tjoffa in visparna där du vill”. Alla sprang efter de nya när det var dags för att vispa. De gamla vispmaskinernas visppinnar (eller hur man nu uttrycker det) kunde ibland slå i varandra om man stoppade in dom fel så att de slog i varandra. Skrammelskrammel. De lät som 1900-talets gamla tandläkarborrar. Skräckljud.

 2. Helena Dahlin said

  Instämmer helt! T.ex. i hemkunskapssalar, där jag ibland befinner mig. Precis lika irriterande som dammsugarpåsar – borde också bara få finnas en sort…

 3. Åsa Rickman said

  Ja, galet irriterande !

 4. Annikanika said

  Min förra elvisp hade olika fattning, och där fattade (!) jag vitsen: när jag monterade vispen på själva ställningen som hörde till, så drev ena vispen runt vispskålen med hjälpa av kuggar som satt på den vispen och på skålen. Satte man i fel visp stod skålen still.
  På min nya visp är det olika färg på platsplattorna upptill, men det är exakt samma fattning och det funkar att byta mellan höger och vänster. Så där fattar jag inte alls vitsen med olika färger. För folk som alltid vill ha samma vänstervisp???

 5. Meg said

  Säkert en manlig konstruktion. Min nya elvisp kan jag sätta visparna hur som helst, men degkrokarna har en särskild placering.

  Tricket att hålla ordning på visparna i ett kök med flera elvispar är säkert inte lätt. Då kanske man får köpa en flera vispar av samma märke och årgång.

 6. Lotta said

  Jag har alltid utgått ifån att det är för att de inte ska slå i varandra. Det brukar ju vara som små “vingar” på pinnen man trycker in i hålet. Antar att dessa vingar sitter olika i förhållande till krysset som bildas av själva visparna och om man placerar dem rätt i förhållande till varandra så slår de inte i varandra under vispning. Som sagt är detta bara nåt jag fått för mig. Har aldrig undersökt saken närmare så det är bara en teori.

 7. Eva said

  Hej Mia,
  På min mammas gamla elvisp var det bara degkrokarna som hade olika fattning. Just degkrokarna behöver sitta på ett speciellt sätt för att mata runt degen på rätt vis. /din kära ex-redaktör

  • miaohrn said

   Aha! Tack Eva! Du kan också hälsa Stefan att man tydligen inte behöver motorolja när man sågar i is med motorsåg eftersom vattnet smörjer. Man använder elmotorsåg, och det är viktigt att låta den torka med klingan uppåt för att den inte ska rosta.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s

%d bloggers like this: