På femtioelfte försöket

April 17, 2013

024

Äntligen, äntligen, äntligen har jag lyckats göra perfekta caneléer! Så pass bra att jag till slut har lagt upp receptet här under receptfliken. Receptet är en sneak peak ur min nya bok Franska bakverk.

OBS! Läs bara det här inlägget om du är intresserad av caneléer. För er andra är det mest introvert dravel, en del dessutom upprepningar från tidigare inlägg.

009

Caneléer är hittills ganska okända i Sverige. Det är en liten kaka med knäckigt yttre och mjukt, krämigt inre med smak av rom och vanilj. En lös smet gräddas länge i små formar av koppar. Formarna kan vara lite svåra att få tag på, men passa på och köp om du har vägarna förbi Frankrike. De finns även på franska nätbutiker, sök på ”moules à canelés”. Butiken Cordon Bleu på Vasagatan i Stockholm säljer också caneléformar. Formarna är dock ganska dyra, (120 kronor styck) och du behöver minst 8 stycken. De formar jag använder har en diameter på 4,5 cm vid öppningen. Det finns även lite större formar, så använder du dessa får du anpassa gräddningstiden och eventuellt ugnstemperaturen för att få caneléerna perfekt gräddade. Det finns även silikonformar för caneléer, och de är billigare, men gör det svårare att lyckas med den knäckiga ytan.

063

Smeten behöver stå och svälla minst 1 dygn, men den kan med fördel stå längre om du inte har tillräckligt många formar för att grädda alla bakelserna på samma gång.

Jag använde länge smör att smörja formarna med, men det var alltid lika svårt att få loss caneléerna, och de fick inte den rätta ytan. Jag hade hört att man traditionellt använder bivax att smörja formarna med, och tillslut kom jag mig för att testa. Det gjorde en enorm skillnad, caneléerna slank lätt ur formarna och fick en vackert glansig och knäckig yta. Så ska du baka caneléer är det lika bra att du köper bivax, det är inte värt besväret utan. Jag beställde bivax i granulat-form på hemgjord.se. Bäst resultat blir det om du använder lika delar smör och bivax och värmer formarna lite innan du börjar smörja för att det inte ska bli ett alltför tjockt lager. Häll inte ut bivaxblandningen i diskhon eller diskmaskinen, det blir hårt och vaxigt och fastnar överallt. Torka så mycket som möjligt med hushållspapper och släng i soporna.

Kakorna är goda i ett par dagar, men förvara dem gärna luftigt. Stoppar du dem i en burk eller plastpåse blir de fuktiga och den knapriga ytan förstörs.

001

Många av tipsen som fick mig att lyckas med caneléer har jag hittat på bloggen Chez Pim. Kika gärna där för steg för steg-bilder och en grundligare genomgång.

030

3 tips för att lyckas med caneléer

 • Se till att vispa in så lite luft som möjligt i smeten. Använd en gaffel eller slickepott att blanda med, annars är det lätt att bakverken pöser över formarna.
 • Låt smeten stå och dra i kylen i minst 1 dygn, men gärna längre.
 • Smörj formarna med lika delar smält bivax och smör.

6 Responses to “På femtioelfte försöket”

 1. ClEr said

  Tack Mia!
  För din stora generositet beträffande alla dina recept :allt arbete du lägger ner för att experimentera och utvärdera , för att publicera fina bilder och avslöja både små och stora hemligheter bakom olika bakverk!
  Jag smakade på canelée för första gången för en månad sen köpta på Paulbageriet på Charles de Gaulle flygplatsen. Inte alls dumt ..
  Dina caneléer ser verkligen frestande ut!

 2. Annette said

  Tusen tack för alla tips och fina bilder, jag måste ju bara testa att baka sådana här godbitar, de låter alldeles ljuvliga..! Roligt att jag hittade till din blogg 🙂

 3. […] av vanilj och rom… o la la! Jag googlade och hittade en sida med recept på hur man gör. Här finns den! Det låter inte så enkelt, men klart lockande att prova. […]

 4. […] mer vara-inne-vänligt, och det var då jag började försöka mig på att baka caneléer efter Mia Öhrns recept och tips. En av mina julklappar förra året var Mia Öhrns fina bok Franska bakverk, och jag har redan […]

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: