Aja baja inte slänga mat!

January 9, 2013

019
Jag har sjukt svårt att slänga mat. Jag brukar vara en relativt sansad person men blir nästan fånigt arg när folk slentrianmässigt slänger mat bara för att bäst före-datumet passerats. Här kommer en liten genomgång av några råvaror som ofta används när man bakar, och mina tankar kring dess hållbarhet:

Vispgrädde: Håller minst 1-2 veckor efter bäst före-datum. Undantagsfallet är under rötmånaden (kanske låter som gammalt skrock, men gäller än idag) då grädde kan surna ganska snabbt. För att avgöra om grädden är okej eller inte smakar jag helt enkelt på den, och den enkla tumregeln är att om den smakar gott är den bra, men om den smakar lite beskt och äckligt är den dålig. Då spottar man helt enkelt ut och slänger grädden, konstigare än så är det inte. Det räcker inte att lukta på grädden, ibland kan den lukta lite märkligt men ändå smaka bra.

Mjölk: Håller minst en vecka efter bäst före-datum. Minst. Lukta, smaka, titta innan du häller ut den.

Ägg: Håller sig i månader om de förvaras i kylen. Jag tittar överhuvudtaget inte på bäst före-datum och har knäckt tusentals ägg, men kan bara minnas att 2-3 stycken varit dåliga under alla år. Är de dåliga luktar de riktigt illa, du kommer att märka det. Äggvitor brukar hålla sig i minst 2 veckor i kylen, och äggulor i minst 1 vecka, och både äggulor och äggvitor kan frysas i månader.

Smör: Normalsaltat smör håller sig också i månader i kylen. Kanske upp till ett halvår. Jag har aldrig upplevt dåligt smör trots min enorma förbrukning.

Se till att ha ganska kallt i kylskåpet så får du bättre hållbarhet på maten, 4-5 plusgrader brukar rekommenderas.

21 Responses to “Aja baja inte slänga mat!”

 1. Kan inte annat än hålla med dig, slänger heller inte mejeriprodukter som passerat bäst före-datum, idag använde jag vispgrädde som gått ut 29 december, var absolut inget fel på den, en enda gång har jag råkat ut för sur vispgrädde, hade gjort en stor sats våffelsmet, som tur var smakade jag på den, smakade verkligen illa, ja beskt, var bara att kasta, tur jag inte hann grädda några våfflor 🙂 och just den vispgrädden hade inte ens passerat bäst före-datum

 2. Freddie said

  Åh Mia. nu blev jag rädd när jag läste rubriken! Trodde du varit på skattjakt bland grovsoporna 😉

 3. Jacobina said

  Hej
  bra inlägg! jag förstår inte folk som köper 4%-ig “grädde” till fredagssåsen istället för att köpa vispgrädde. Den står sig ju hur länge som helst om man inte använder upp allt.
  Bra blogg förresten hälsar Jacobina.

 4. Linda said

  Bra skrivet! Jag har tyvärr många i min omgivning som rynkar på näsan och tycker sig känna “äcklig” smak på livsmedel som smakar riktigt bra, bara för att de har sett att produkten i fråga “gick ut” dagen innan – mycket irriterande! Flera av dem smakar inte ens utan slänger direkt, till och med gällande oöppnade produkter som går ut först samma dag! Jag försöker att lura dem genom att inte låta dem se bäst-före-märkningen och då märker de ju ingenting. Jag stödjer helt och fullt din kampanj att slänga mindre mat!

 5. Cecilia said

  Man kan t.o.m förvara osaltat smör, äkta smör, i rumstemperatur! Det är en sån där sak som LCHF-människor har kommit fram till. Om man har normal temperatur hemma så kan smöret alltså stå framme på köksbänken (på smörfat med lock, förstås). Exakt hur länge vet jag inte, men iallafall en vecka. Så om man har glömt smör framme över natten är det bara att ställa in det i kylen igen!

  Jag använder oftast upp alla mat-rester i kylen. Gamla skabbiga tomater blir pastasås, gamla grönsaker bli soppa, och gamla köttbullar steks upp och äts på macka!

 6. Signe said

  Mitt nyårslöfte för 2012 var faktiskt att slänga mindre mat, bara bra effekter! Billigare, mer kreativt mat och bak för att göra av med resterna, mindre sopor, mindre klimatpåverkan…

 7. Karin said

  Bra inlägg! Jag tycker att det kan vara svårt med vissa livsmedel. Hur är det med olika mjölsorter och deras hållbarhet efter utgånget bäst-före-datum?

 8. lillavild said

  läste ett tips idag om ägg, att om man lägger ner det i ett glas vatten så är det bra om det fortfarande sjunker, men flyter det upp till ytan är det gammalt. vet inte hur det funkar men värt att testa kanske 🙂

 9. Jennie L said

  Jag fryser alltid smör eftersom jag använder så lite. Går superbra att bara skära av en liten bit o slänga ner i stekpannan fryst när man ska steka kött etc. Köper 1kg o skär sedan upp det i 50g och lägger i små påsar. Hur bra som helst om man inte är storkonsument!

 10. Amiechan said

  Nejnej, inte slänga bara sådär! Efter påsk när äggen reas bort har jag svårt att låta bli att lägga upp ett lager. Jag vill helst inte eftersom jag bara köper ekoägg och de reas sällan!

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: