Kastanjepuré
December 19, 2012
Jag har aldrig riktigt lärt mig gilla kastanjepuré i bakverk. Rostade kastanjer med smör och salt är supergott, men den där mjöliga söta purén… jag vet inte… Det känns dock nästan obligatoriskt att ha med någon sötsak med kastanjepuré i min kommande bok om franska bakverk, så igår gjorde jag chokladtryfflar med kastanjepuré. Det blev gott, men vad blir inte det när massor av choklad och grädde är inblandat.
Kastanjepuré finns att köpa i välsorterade mataffärer. Jag köpte min burk på Ica Maxi i Liljeholmen, en helt makalöst bra affär. Förutom flera hyllmeter med olika sorters kastanjepuré (jag fattar inte vem det är som köper det…) har de bland annat pulverfärger från Essencefabriken (toppen till macarons), mandelmjöl, hasselnötsmjöl, smördeg gjord på smör (äntligen!) och alla sorters frysta bär och glassar man kan önska sig.
Rätta mig förresten gärna om jag har fel, du kanske råkar tycka att kastanjepuré är guds gåva till människan.
Mums! Jag gör en god, riktig, cheesecake med osötad kastanjepure (och 1,5 kilo Philadelphia, såklart!)
Äh. Svar Ja, crème marron ÄR guds gåva till mänskligheten.- Så.Galet.Gott. I synnerhet om man äter det på crêpes. Mmmmmm
Ja Ica kvantum Liljeholmen har roliga saker!!!!
De har glykossirap ( = glykos) från Grekland baserat på majs. Dansugars glykossirap är vetebaserad och inte lämplig för tex glutenintoleranta. Ica Liljeholmen har även roligt bröd. Iofs en del bakeoff-butiksbakt samt vanligt Skogaholm /pågen / fazer. Men de har även Gateau, Printz bageri Stallarholmen (vissa dgr i veckan) samt…tadaa: Petite France ( för oss som har det lång till K-holmen).
Ah ha, det kände jag inte till när det gäller glykos, tack! Och Printz bröd måste jag testa nästa gång.
Nu har jag läst på ännu mer. Glykossirap gjord på vete kan faktiskt glutenintoleranta tåla.
Men jag tyckte majs-glykossirap låter mer safe för alla parter 😉
Grattis!!! Vad kul att det går så bra för din bok! Jag har bara testat att baka med kastanjepuré en gång, det blev ok men ingen smak som övertygade mig! Fin dessert blev det i alla fall! God jul föresten! Kram