Mer Lyon

October 20, 2012

Jag trodde jag tjatat så mycket om Lyon att det stod er upp i halsen, men nej, jag fick ett önskemål från en läsare om att berätta ännu mer om vilka bakverk vi åt när vi var där i början av september. Jag är inte nödbedd, här kommer en detaljerad redovisning! Men för all del, skippa det här inlägget om det känns ointressant att veta exakt vad jag åt på semestern.

Jag hade ambitionen att beta mig igenom Lyons digra utbud av bakverk, och tack och lov är jag konstant hungrig och har en ämnesomsättning från himlen. Vi såg till att fika förmiddagsfika, fika på lunchen, eftermiddagsfika och kvällsfika. Dessutom var jag så pass nördig att jag skrev ner alla bakverk vi åt, här kommer listan:

Paris-brest (pâte a choux-bakverk fyllt med nougatkräm)
Croissanter och Pain au chocolat (mååånga, vi bodde precis brevid ett Polaine-bageri med fantastiska croissanter för 90 cent styck)
Speculoos (smakar exakt som pepparkakor)
Crêpes Suzette. Och andra crêpes och galetter
Tarte pralin (kolapaj där kolafyllningen är illröd och gjord av brända mandlar, en lyonäsisk specialitet) 
Coussin de Lyon (gröna små marsipangodisar)
Financiers (en mjuk mandelkaka, kan anas längst till höger i bilden här under)
Religieuse (ett pâte a choux-bakverk i två våningar fyllt med vaniljkräm, se bilden här ovan)
Caneléer (mjuka små kakor med lite kladdigt inre, se bilden här ovan)
Florentiner (små toscakakor med torkad frukt och penslade med choklad)
Brioche (smörigt, luftigt vetebröd)
Vacherin (glasstårta)
Tarte au poire (päronpaj)
Eclairer (långsmala pâte à choux-bakverk, denna fylld med chokladkräm och glaserad med choklad)
Panier (frasig smördegskaka)
Petit pots au crème (crème brûlée-liknande pudding utan “brûlé”)
Millefeuille (bakelse med smördeg och äppelkompott, lite lik Napoleon-bakelse)
Succé (chokladbakverk)
Tarte tatin (upp och ner-vänd äppelpaj)

Med reservation för stavfel och okunskap kring den ädla franska bakkonsten.

Jag älskar verkligen Stockholm, men här måste man ha lite koll för att hitta guldkornen. I Lyon känns det mer som att man kan strosa runt och äta på första bästa konditori eller restaurang och få bra mat och utmärkta bakverk. Jag tänker därför inte ge några direkta Lyon-tips. Gå omkring helt enkelt utan måsten eller stress!

En sak är jag dock förvirrad över, och undrar om ni läsare kan hjälpa mig med. När äter fransmän bakverk? Det finns ju konditorier överallt, men när och hur fikar man? Är det på jobbet, eftermiddagsfika, födelsedagar, kvällsfika eller bara när som helst till vardags?


10 Responses to “Mer Lyon”

 1. Rebeccca said

  Oooh, vad inspirerad man blir. T.o.m. jag som inte tycker så mycket om att resa vill ta en sväng till Lyon eller något liknande.

 2. Vad härligt det ser ut! Jag har ingen aning om när fransmännen fikar, däremot har jag, sedan jag flyttade utomlands, insett hur mycket vi svenskar fikar!

 3. Victoria said

  Åh vad gott och mysigt… Jag älskar Frankrike:)
  Kram från victoria på http://www.victoriasprovkök.se

 4. fransyska said

  hej!
  fransmän fikar sällan, utom kanske en pain au chocolat eller éclair till mellis da och da. Croissanter och pains au chocolat äter man annars mest till frukost. Andra bakverk äts till efterätt, speciellt till lite “finare” maltider (nar man har gäster t.ex, eller till söndags-lunchen).

 5. Lisa (fransyska 2) said

  Hej! Franska barn fikar kl 16.00 på helgerna (“goûter” dvs fika kallas även för “quatre heures” eller klockan fyra) och när de hämtas från skolan på vardagar, runt kl 16.30. De får inte mellanmål på skolan. Det blir ibland un pain au chocolat eller några chouquettes men också frukt och andra “nyttigare” alternativ. Man köper en croissant/pain au chocolat/pain au raisins/chausson aux pommes (allt som kallas för “viennoiserie” egentligen) på vägen till jobbet när man inte har hunnit med frukost hemma och även till frukost på helgerna. Som någon annan skrev, äter man andra bakverk som efterrätt eller till eftermiddagsteet/kaffet på helgerna. Man fikar i stort sätt inte på morgonen.

 6. C said

  Hej Mia! Har du tips på något guldkornsfika i Stockholm som jag bara inte får missa när jag åker dit om några veckor? Tack för en fin och rolig blogg!

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: