Dulce de leche

July 3, 2012

Dulce de leche asså, vad gott det är. Här blev det fyllning i svärmors födelesedagstårta.

 • Dulce de leche är i princip kolasås. En tjock kolasås med  sydamerikanskt ursprung. I de krokarna går det visst att få tag på överallt.
 • I Sverige är det ganska svårt att få tag på färdig dulce de leche, så man får koka sin egen av kondenserad mjölk.  Kondenserad mjölk säljs på konservburk i de flesta matbutiker. Priset varierar mellan 15 och 35 kronor, så passa på att köpa på dig några burkar om du hittar det till bra pris.
 • Lägg burken i en kastrull med vatten och låt koka i två timmar. Se till att burken är täckt med vatten hela tiden. Låt svalna helt innan du öppnar. Voilà, dulce de leche!
 • Passa på att koka flera burkar när du ändå låter spisplattan gå varm i ett par timmar. Kolasås är alltid bra att ha på lut, och sätter du på en snygg etikett på burken har du en perfekt present till ett godismonster.
 • Det finns inga gränser till vad man kan göra med dulce de leche: fyllning till macarons, glasyr till brownies, smaksättning i cupcakes, topping till glass, fyllning till praliner, smaksättning till cheesecake! Jag börjar dregla bara jag tänker på det!

13 Responses to “Dulce de leche”

 1. Catharina said

  Jag älskar att göra banoffeepaj av ducle de leche! Digestivebotten, ett lager dulce de leche, ett lager skivade bananer, ett lager lättvispad grädde. Lite riven mörk choklad. Toppen!

 2. Freddie said

  Love it! Men hur länge kan man förvara den i burken och är det ingen risk att det får metallsmak? Och måste man förvara den på ngt särskilt sätt?

  • miaohrn said

   Bra fråga Freddie! Vad jag vet kan du förvara dulce de lechen bra länge i rumstemperatur. Burken är ju oöppnad, så det blir säkert ingen metallsmak, och den borde hålla minst lika länge som “bäst före” på originalburken.

 3. Iréne said

  Jag fick ett tips från min kompis mamma som kommer från sydamerika, att det räcker med 1 timmes kok annars blir den för seg samt att man ska passa sig för att koka de burkar som har dragring. Alltså bara använda de som måste öppnas med konservöppnare.

  / Iréne

  • miaohrn said

   Vilka bra tips! Känns ju lite onödigt att koka i två timmar eller mer om det blir bättre efter en. Burkar med dragring har jag inte stött på i Sverige, men det är bra att veta om det skulle dyka upp.

 4. Roy Fares said

  Köpte just en färdig dulce de leche burk här i LA, väldigt smidigt och gott att man inte behöver vänta 4 timmar 🙂 hoppas du har en fin sommar… kram Roy

 5. Hana said

  My dear Mia! I ADORE dulce de leche!! Olof and I will be visiting Stockholm this September – can we please, pretty please, set up another baking/cooking date?? A collaboration of sorts – at home or in your matlabbet? I would be forever indebted! 😀 Hope you and the family are well, xoxo!

  • miaohrn said

   Oooh, Id love to, and Im so happy you and Olof are coming to Sweden! We will be in France from 2nd to 15th september though, so I really hope we dont miss you. Xxx

 6. Det går att köpa Dulce de Leche och andra latinamerikanska livsmedel här: http://www.latinamerikanska.se/

 7. Alvaro Marmol said

  Synd bara att dem inte längre importerar från Argentina eller Uruguay som har störst variation och godast dulce de leche. Deras dulce de leche kommer från Spanien och går smakmässigt inte att jämföra tyvärr

  • miaohrn said

   Aha, det var mer än vad jag visste. Tack Alvaro! Jag ska hålla utkik efter den argentinska varianten.

   • Alvaro Marmol said

    Pampas Deli har en fin Dulce de leche av argentinsk art. Den kan man köpa i vissa affärer och beställa genom dem på nätet (företaget finns i Lund) och har du vägarna förbi Argentina så finns där en massa goda sorter och i Uruguay finner du mitt favoritmärke Conaprole ; ). Titta alltid på ursprungsland när du köper i europa då spanjorerna använder samma namn t ex Dulce de leche Conaprole med Origen (ursprung) Barcelona och tro mig inte alls samma smak : ( som att köpa Kalles kaviar ,ursprung Lettland typ. Ha det gott!

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s

%d bloggers like this: