Fredagsfika

April 13, 2012

Sådana här gråtrista dagar behöver man något sött som piggar upp. Vad bättre än cakepops! Nu stundar ju dessutom en herrans massa vårkalas, bröllop, dop, studenter och annat ståhej där det kan passa att bjussa på något gott på en pinne. Recept ligger sedan länge under receptfliken, och här nedan följer lite tips hämtat ur den ypperliga boken Macarons, cupcakes, cakepops och andra söta bakverk.

 • Cakepops är kakdeg uppträdd på klubbpinnar som därefter har pyntats hämningslöst. Du smular sönder en kaka och blandar med något kladdigt och gott, till exempel jordnötssmör, chokladtryffel, lemon curd, färskost eller hasselnötsmassa för att få en fast deg. Degen kan du sedan forma till kulor, hjärtan eller figurer och doppa i choklad.
 • Har du inte tid och lust att baka kakan som är grunden till klubborna kan du använda motsvarande mängd köpta chokladmuffins, sockerkaka eller brownies.
 • Pinnar till klubborna kan du köpa i hobbybutiker och genom hemsidor som säljer material för bakning. Extra snyggt blir det med papperssugrör som du till exempel kan köpa på Klaraform. Där finns även små behållare på pinne som du kan fylla med allsköns gott.
 • I USA är det vanligt att man doppar cakepops i candy melts, som är en sorts färgglada pellets som smälts och sedan stelnar till ett sockerhölje. De finns att köpa på Strössel & annat. Istället för candy melts kan man använda choklad. Vit choklad är bäst att utgå från om man vill färga den, och till en viss gräns går det bra att använda vanliga hushållsfärger, men vill man ha kraftig färg på sina cakepops är det bäst att använda pulver- eller geléfärger. Dessa färger är nämligen fettlösliga och passar därför bäst till fet choklad, till skillnad från hushållsfärger som är vattenlösliga.
 • Till dekor kan du använda strössel, godis, smält choklad och allt du tycker är gott och snyggt.
 • Att göra många cakepops kan vara ganska pilligt och tidskrävande. En idé kan därför vara att baka kakan ena dagen och njuta av den som den är, och dagen efter göra en lite mindre mängd cakepops av resterna.
 • När du doppat dina cakepops är det praktiskt att trycka ner pinnarna i en bit oasis eller frigolit. Låt dem sedan stelna i kylen. Vill du transportera eller ge bort dem kan du slå in dem i cellofan, eller köpa särskilda askar för ändamålet på Strössel & annat om du känner dig riktigt ambitiös.
 • Förvara dina cakepops väl inplastade eller i en tätslutande burk i kylen i upp till en vecka.
 • Spana in Bakerella för massor av cakepop-inspiration.

Bilden är hämtad ur boken och plåtad av ingen mindre än Ulrika Pousette.

4 Responses to “Fredagsfika”

 1. chokladälskare? Kolla in min blogg, saralousiew.blogspot.com!:)

 2. Jessica said

  Tack för tipset och den underbart inspirerande bilden. Sonen fyller snart åtta. Gissa vad han ska få :-)))

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: