Ambitiösa desserter

November 17, 2011

För många restauranger kommer desserten i sista hand i dubbel bemärkelse, de tycker att det räcker med en uttjatad chokladtårta, äppelkaka eller crème brûlée. Därför blev jag så glad när jag fick höra att sprillans nya finkrogen Jonas satsar stort på sina efterrätter. De har anställt självaste Daniel Roos, som senast jobbat som chefskonditor på Operakällaren och dessutom är medlem i kocklandslaget. Tillsammans med konditorn Tea Malmegård och för tillfället eleven Sofie Nilsson kommer Daniel att skapa den ena mer fantasifulla kreationen efter den andra, det finns liksom ingen hejd på honom. Även om man inte har med sig stora plånboken för att njuta av avsmakningsmeny i fine dining-delen kan man äta Daniels desserter för runt 100-lappen i bardelen. Där står han dessutom i egen hög person i det öppna köket.

Daniel gillar friska och lätta efterrätter och svenska bär som åkerbär och havtorn. Hans desserter är ungefär tusen gånger mer avancerade än det jag knåpar ihop. Han gjuter sina egna silikonformar, använder hippa tekniker och apparater som anti griddle och sous vide och serverar granité i form av läppstift och dessert i pipa. Skönt utflippat och roligt inspirerande! Till våren kommer han ut med en dessertbok på Bonnier, och den som har vägarna förbi Högbo Brukshotell kan äta sig mätt på den dessertbuffé han har hjälpt till att sätta ihop.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: