Den stora Gustav Adolf-förvirringen

November 6, 2011

Det här med Gustav Adolf-bakelser är lika förvirrande varje år. Plötsligt är det bara 6 november utan förvarning, och det finns ingen ordning och struktur i vilken skepnad bakelserna dyker upp i. Det enda som kännetecknar dem är att Gustav Adolfs profil ska synas på ett eller annat sätt, oftast i choklad. På Thelins slog jag till på en bakelse som bestod av browniebotten, mangochokladtryffel och mjölkchokladmousse. Ganska god, men botten liknade snarare torr och trist sockerkaka än brownie.

I skyltfönstret till Källströms konditori ståtade en sorts gräddebakelsevariant som jag anar bestod av citronfromage. Olik som natt och dag jämfört med Thelins-varianten. Lika bra är väl det, att det råder lite anarki på bakelsefronten skadar ju inte. Rapportera gärna vilka varianter ni har stött på idag!

9 Responses to “Den stora Gustav Adolf-förvirringen”

 1. Jag har bara stött på den här varianten -http://www.jnytt.se/nyhet/43576/bakelsen-som-bara-saljs-en-dag-om-aret

 2. nyfiken said

  hej, jag är fran tyskland och känner inte traditionen – vad betyder det egentligen med gustav-adolf-bakelser? hur ska det ser ut?
  tack 🙂

 3. Karro said

  Där jag jobbar har vi flera sorter (grädd, napoleon eftersom folk tjatar så om dem fast det är helt fel kung, mousse och princess). Många, särskilt äldre personer, har en mening om vad som är en “riktig” Gustav Adolf och för att vara alla till lags (eftersom alla har olika åsikter om hur den ska vara) har vi därför valt att ha flera sorter.

  • miaohrn said

   Ha ha, vad fint att ni är så tillmötesgående och bakar tre sorter för att göra alla nöjda! Vilket konditori jobbar du på?

 4. Anna said

  När jag jobbade på konditori för ungefär 20 år sen (mitt allra första jobb faktiskt!) bakades Gustav-adolfbakelsen av mazarinbottnar med en cointreaugrädde mellan, och så en gräddrosett med en chokladgustav på toppen. De var goda, men det jag minns mest är att det var äkta cointreau i grädden och att stämningen var på topp inne i bageriet eftersom bagaren och konditorn naturligtvis måste provsmaka 🙂

 5. Cecilia said

  Oavsett varför man firar Gustav Adolfs dag så måste man applådera uppfinningsrikedomen hos konditorer landet runt:) Och det är alltid trevligt med ännu ett skäl till att äta choklad…

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s

%d bloggers like this: