Moussetrubbel del 2

May 26, 2011

Jag försökte ju för en tid sedan bena ut det här med fruktmousser, och ondgjorde mig samtidigt över vanan många receptmakare har att i tid och otid blanda in äggulor i chokladmousse. Jag antar att man har i äggulorna för att göra konsistensen krämig och fin, men det som nästan alltid händer när man blandar ner äggulorna i den smälta chokladen är att chokladen klumpar ihop sig, blir grynig och hopplöst oanvändbar. Jag är själv skyldig till minst ett sådant recept från den tiden när jag var ung och dum, och mitt samvete tyngs av tanken på alla stackars dessertmakare som stått där med skägget i brevlådan och en oaptitlig brun sörja framför sig. Förlåt!

Eftersom jag är feg och konflikträdd är numera min metod att helt unvika äggulorna. Jag smälter choklad som sedan får stå och svalna ordentligt. Därefter vispar jag upp vispgrädde fluffigt och ganska löst och låter den stå i rumstemperatur i minst 30 minuter. Den ska sedan vändas ner i chokladen, och för att det ska bli en jämn och fin mousse som inte skär sig eller blir klumpig är det viktigt att ingredienserna har någorlunda samma temperatur. Jättejätteviktigt! Grädden får alltså inte vara kall och chokladen varm, då blir det pannkaka. För att göra moussen lite friskare och mindre fet tillsätter jag även matlagningsyoghurt. Vill du nörda ner dig ännu mer i det molekylära bakom chokladmousse kan du ta del av Matälskaren Lisas tips och tricks. Annars gör du helt enkelt som jag, ignorerar äggulorna och gör den här enkla moussen.

Chokladmoussebakelser

Att göra dessertformar av choklad är superenkelt, om än lite pilligt. Har du inte lust att göra formarna går det minst lika bra att servera moussen i vackra glas eller koppar.
Prova gärna olika smaksättningar på moussen genom att vända ner lite pepparmintarom, rivet apelsinskal eller rostade, hackade nötter, eller använd smaksatt mjölkchoklad. Vill du ha kraftigare chokladsmak använder du istället mörk choklad.

Cirka 8 bakelser

Formar
125 g mörk choklad

Chokladmousse
200 g mjölkchoklad
2 dl vispgrädde
1 dl matlagningsyoghurt

1. Bryt den mörka chokladen till formarna i bitar och smält den försiktigt i mikron eller över vattenbad. Pensla ett ganska tjockt lager choklad på insidan av muffinsformar i papper. Använder du tredubbla pappformar går det lättare. Låt formarna stelna i kylen i minst en timme. Pilla därefter bort pappformarna och ställ chokladformarna i kylen igen.
2. Bryt mjölkchokladen till moussen i bitar och smält den försiktigt över vattenbad eller i mikron. Låt svalna.
3. Vispa grädden fluffigt. Mät upp yoghurten i en ganska stor bunke och låt yoghurten och vispgrädden stå i rumstemperatur i 30-40 minuter. 4. Rör ner den avsvalnade chokladen i yoghurten. Vänd även ner den vispade grädden med en slickepott och rör försiktigt ihop till en fluffig mousse. Fördela moussen i chokladformarna och låt stå kallt fram till servering.

Vill du göra en ännu snabbare och enklare chokladmousseliknande skapelse kan du helt enkelt tillsätta lite florsocker och kakao till vispgrädde innan du vispar den. Du kan även testa metoden för fluff i inlägget nedan, och vill du göra det hela supersnabbt kan du använda Arlas chokladgrädde som enligt ryktet ska vara god.

Bilden har självaste Ulrika Pousette plåtat.

15 Responses to “Moussetrubbel del 2”

 1. Matilda said

  Vad fina moussebakelser! Dom ska jag nog prova laga nångång 🙂

 2. Madeleine said

  Vilken fin blogg du har!

 3. Det där receptet måste jag allt prova, ser supermumsigt ut, ja det får bli efter att jag gjort en rarbermoussetårta 🙂

 4. Jamen gu va skönt att höra! Har alltid trott att det är jag som är helt världelös på att göra chokladmousse. (För att må bättre har jag skyllt på att det nog varit för kallt i köket. Att jag vispat för långsamt. Att chokladen varit för varm. Etc).

  Jag ska ALDRIG mer ha äggulor i chokladmoussen.
  🙂

 5. No said

  Jag som tycker att chokladmousse har varit det enklaste man kan göra, jag kanske har haft tur då.
  Jag brukar blanda äggulorna i den vispade grädden och vispa i den ljumma chokladen i en tjock stråle.
  Men det kanske är fel på något sätt? Hmm…

  Att tillsätta yoghurt i chokladmousse ska jag pröva så fort jag får äta mjölk igen. 🙂
  Det är inte lika roligt att baka utan mjölkprodukter. 😦

 6. Receptet är lätt och helt fantastisk, håller värkligen med dig. Hoppas nån gång komma till din choklad pralin kurs, men nu vill jag fråga dig om vit choklad mousse, vilken recept rekomenderar du?

 7. Åh, och här sitter jag och är gottesugen. Får nog bli en promenad ändå 😛

 8. Anna said

  Exakt samma sak händer alltid mig – geggamoja som ser oaptitlig ut. Brukar ändå blanda ihop allt och sedan trycka det genom en finmaskig sil, då försvinner gucket och kvar är en underbar, len chokladmousse.

  Ska prova med att blanda äggulan i grädden istället, lät mycket smartare. 🙂

 9. linn johansson said

  Hej Mia!
  Nyttiga teknik-tips som alltid 🙂 jag har en orelaterad fråga som du kanske kan svara på ändå; i amerikanska recept anges mängden smör ofta i måttet “stick”, tex “1 1/2 stick soft butter”. hur många gram är det egentligen i en “stick” smör? hoppas på att du kan bringa lite klarhet i detta 🙂

  kram från Linn

  • miaohrn said

   Hej Linn! Ja, jag brukar också fascineras över det där knasiga sättet att ange smör! Vad jag förtår motsvarar en stick 113 gram, men på ett annat ställe stog det 125 gram. Kram!

 10. Jess said

  Måste testa! Så fin bild. Sötsuget sätter in på en gång 🙂

 11. Lisa said

  Tack för tipset! Jag har just använt mig av receptet till en vit chokladmousse och den har aldrig blivit bättre 🙂 (Viktigt är dock att inte röra för mycket i den vita chokladen). Tack igen!

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: