Nej till kafékedjorna!

April 16, 2011

Ilias på Cocovaja. Ingen sur kafétjej som jobbar på kedja.

Det finns betydligt värre missförhållanden i världen, men jag blir ändå rosenrasande när jag ser hur stereotypa kafékedjor sprider ut sig över stan. De heter oftast något med coffee, och jag tror att många besöker dem för att det känns som ett säkert kort, man vet vad man får, och har för dålig koll för att hitta till ett bättre ställe. Länder som till exempel Storbritannien är helt dominerade av kafékedjor, och jag är så rädd att det ska ske även här. Alla nya stadsdelar och gallerior som byggs har ett näst intill identiskt utbud av restauranger och kaféer, och det är så jävla tråkigt! Jag vill att Stockholm ska ha ett brokigt utbud av kaféer, och jag vill stödja de små entreprenörerna som brinner för det de gör. Inte de stora kedjorna där kaffet serveras i jättemuggar och smakar välling, och där priserna är så höga att om du kompletterar kaffet med en trist macka hade du fått en lyxlunch på 1900, Rolfs Kök eller Hälsingborg för samma pris.

Så snälla, nästa gång det kurrar i kaffetarmen, besök då ett kafé med lite karaktär och hjärta, till exempel Cocovaja, Drop Coffee, Johan och NyströmV. Street CoffeeSodom, Kafé Himlavalvet, Petite France, Saturnus, Valand, HedvigsVete-Katten, Coffice, Kaffe, Citykonditoriet, PO Choklad och KonditoriGrillska Huset, Copacabana, Vasastans Ost, Café Frankfurt, EspressinoBakverket, Xoko,Valhallabageriet, Café Oye, Söderbergs bageri eller Gildas

Det finns sympatiska minikedjor också, bland annat Brunkebergs bageri, KaffeverketLux dessert och choklad, Tösse och Pont Nouveau, Mellqvist, Il Caffé, Chokladfabriken och Vurma. Museikaféerna är heller inte att förglömma, tex Arkitekturmuséet, Medelhavsmuséet, och Dansmuséet. Cafékartan är en bra guide till ännu fler kaféer.

13 Responses to “Nej till kafékedjorna!”

 1. Sandra said

  Åh! Samma visa i Malmö! Sitter man på ett espresso house så ser man det andra snett över gatan… De konkurrerar ut allt på grund av hyrorna! SUCK!

 2. Elena said

  Håller helt med dig! Mer gott kaffe till folket. 😉 En annan bra kartjänst med fokus på just vällagad kaffe – av riktiga barristor/as – är Kaffekoppen (http://kaffekoppen.se).

 3. Heidi said

  Bra inlägg Mia!
  Alla kedjor tar snart över och det krossar alla småföretagare. Kedjorna har dessutom oftast endast bakeoff eller frusna produkter. Det är väldigt sällan dom gör nåt från skratch.. Så lessamt! 😦

 4. Christina B. said

  Bra skrivet, Mia. Vi måste gynna de unika konditorierna, som har “hembakat” bröd.

 5. Ja tack! Hellre inget fika än kedjefika. Som tur är, här i Malmö, finns fortfarande guldkorn att utforska! Gågatan är full med kedjor, men runt hörnet finns småställena.

  Vi är i England 3-4 ggr om året och försöker alltid hitta fristående fik istället för Costa, Nero, Ritazza, Coffee Republic, och Star$.

  Innan vi reser någonstans i världen tar jag och googlar kaféer och kafebarer i de städerna vi kommer att hamna i, skriver ut eller skriver av info om fristående kaféer, och där fikar vi!

 6. miaohrn said

  Skönt att vi ändå verkar vara många som bryr oss om de fristående kaféerna!

 7. greta said

  Som mjölkallergiker måste jag tyvärr ofta vända mig till någon av kedjorna för att få sojamjölk i min latte. Som du skriver; man vet vad man får. Men vill absolut hellre gå till ett orginellt mysigt fik. Jättetråkigt att dessa blir utkonkurrerade!

 8. Miriam said

  Halleluja!
  Eller “word” som man säger nu förtin’.

 9. Håller absolut med dig! Klart man hellre går på ett “riktigt” café/konditori! MEN ibland hamnar man på de stora kedjorna och det beror mestadels på att jag har upptäckt att många små konditorier ligger i trånga lokaler med trappsteg in – vilket inte fungerar i det sällskapet jag ofta fikar med, då han sitter i rullstol. Så fast man vill så kan man inte. Jag ska till Stockholm i maj, så jag ska kolla in tipsen från dig häruppe. Något av dem borde ju åtminstone vara handikappanpassade…

 10. Carolina said

  Vurma vid Fridhemsplan brukar vara min och mina vänners tillflyktsplats när skolmaten är outhärdlig. De har grymma sallader och mackor och väldigt trevlig personal. Stor tummen upp!

 11. Annika said

  Faktum är att just i Gamla stan är det mest egna små caféer, bara ett enda litet Espresso House som man nästan inte märker bland allt det andra. Kan till exempel lägga till Café Stiernan på din lista över fristående caféer som kämpar på. Dyrare, eftersom de inte har storköpsfördelarna, men gott och hög kvalitet. Österlånggatan 45 i Stockholm.
  Och “hålet i väggen”, espressobaren Caffellini på Västerlånggatan (minns inte numret) som har suveränt gott kaffe, och ibland goda små italeniska kakor – men inga sittplatser.

  Annars är det tråkiga, iaf i Gamla stan, att även de fristående är rätt slätstrukna och har alla samma menyer. Samma sorts mackor, pajer, bakade potatisar. Samma sorters kakor till och med. Gissar att det är “vad som säljer”, men lite besviket känns det ändå att så få lyckas sticka ut.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: