Intet nytt under solen

April 5, 2011

Här vare krönika, min senaste från tidningen Baka som finns ute i butikerna nu! Läs och begrunda:

Whoopie pies är senaste trendkakan basunerar bakbloggarna ut. Kul tänker jag, det känns ju alltid fräscht med en ny kaka. Tills jag forskar lite mer i det hela och inser att whoopie pies avnjöts redan på 1920-talet i USA, troligtvis hos amish-befolkningen i Pennsylvania. De små mjuka chokladkakorna med frosting mellan kallades då för hucklebucks, men sägs ha fått sitt namn av att amish-karlarna blev så glada att du tjöt ”whoopie!” när deras fruar stoppat ner kakor i deras lunchlådor.

Whoopie pies känns lite som en amerikansk variant av den franska macaronen, ännu en supertrendig kaka. Ja, ska man vara pretentiös måste man förstås säga att både cupcakes och macarons är ute nu eftersom det varit inne så länge, ve den som inte hänger med i mattrendsvängarna. Det struntar jag blankt i! Hur som helst, det är lätt att tro att macaronen också är något nytt, men icke. De lärde tvistar om macaronens ursprung, vissa hävdar att något liknande bakades på franska kloster redan år 791. Senast på 1830-talet bör de ha antagit något som liknar deras nuvarande form, även om det dröjde ännu si sådär 175 år ytterligare innan de färgglada små bakverken slog stort i Sverige.

Alla exotiska frukter, nötter och kryddor vi använder oss av, det är väl ändå ganska nytt? Nej, nej, redan gamla CE Hagdahl delar med sig av recept på syltad ananas, melonkompott och pistaschglass i sitt praktverk till kokbok från 1879. Macarons har han också recept på.

Egentligen finns det väl inget egenvärde i att en kaka ska vara ny och trendig, en gammal hederlig kanelbulle, smulpaj eller kladdkaka är ju minst lika god. Själv väljer jag hellre gott och klassiskt än nyskapande och crazy, men det är alltid lite uppiggande med något nytt. Jag när stundtals drömmen om att skapa ett alldeles eget bakverk, och fascineras av hur den genialiska semlekombon vetebulle, mandelmassa och vispgrädde uppstod. Eller marängsvissen, mazarinen och napoleonbakelsen. Napoleonbakelsen är också ett sådant där bakverk man lätt inbillar sig är en klassisk svensk skapelse, men nej. Ursprungligen kom den från Frankrike eller Italien, mathistorikerna är oeniga, och jag har ätit napoelonbakelser på en så oväntad plats som Singapore.

En annan gammal sedvänja som gjort come back de senaste åren är kafferepet. Ah, vilken avslappnad umgängesform, kanske ni tänker. Pyttsan! Ska man gå efter de stränga regler som målas upp i Husmoderns Presentbok Välkomna på Kaffe! från 1935 gäller det att hålla tungan rätt i mun. Flera sidor ägnas åt att reda ut vem man kan bjuda, och om man kan honorera en lunch med ett fint kafferep, allt beroende på om man är från landsorten eller Stockholm, och om det är en ung fru eller en överordnads fru man vill bjuda in.  När man sedan ska placera gästerna vid bordet blir det ännu värre.  Värdinnan bör vända sig till de två förnämsta gästerna, bjuda dem till bordet och sedan placera dem på vardera sida om sig själv. Platserna närmast henne har högst status, och platserna vid kortändorna är minst fina. Vad gäller dukningen rekommenderar Husmodern elegant kaffeporslin och små hålsömmade servetter, och förfasas över riktigt moderna hem där man använder pappersservetter, ”Ty det ser aldrig fullt vårdat ut med pappersservetter, och kan näppeligen komma i fråga på ett finare rep.”

Jag är så glad att leva i en tid när man kan bjuda hem kompisar till ett ostädat hem iklädd mjukisbrallor! Vad gäller recepten i Välkommen på Kaffe! bjuds det på moderniteter som cupcakes, devils food cake och peanut macaroons.

5 Responses to “Intet nytt under solen”

 1. Alice said

  Hej Mia!
  Vad kul det är att följa din blogg! Jag läser tidningen Baka religiöst nästan, ska se till att läsa din krönika där! Jag har precis startat en egen bakblogg, Fika by Alice. Har du några tips hur man gör när man är nystartad?

  Tack! / Alice

  • miaohrn said

   Vilken fin blogg, Alice! Tyvärr har jag inga vidare bra tips. Jag är så orutinerad själv, jag bara bloggar utan och tänka så mycket på hur man borde göra. Lycka till!

 2. Åsa said

  Jag älskar de gamla böckerna!!! Andreas fick en riktigt gammal och det slog oss när vi bläddrade i den att så otroligt mycket “nytt” inte är det.

  Underbart med böcker 🙂

 3. Åh Mia, vilken härlig krönika 🙂
  De där böckerna måste jag leta upp… mer bakhistoria åt folket!
  vi får se vilket nästa “nygamla” bakverk som slår stort blir… 😉

  kram på dig!

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s

%d bloggers like this: