Receptmakarskolan

April 3, 2011

I fredags var det full fart på Matlabbet när jag ordnade receptmakarkurs i samarbete med Fazer Ögon. Det hela var en slags workshop för en liten skara bloggare för att inspirera inför tävlingen Årets Bak- och Dessertmästare. Jag lärde så gott jag kunde ut hur man utgår från ett grundrecept och sedan skapar sitt eget recept, och så fick deltagarna gå loss på ett dignande råvarubord och baka sockerkakor, muffins och semifreddo.

Att göra ett eget recept är inte svårt, det gäller bara att använda fantasin och lite sunt förnuft. Utgå gärna från ett recept du tidigare använt, och justera och ändra för att få det precis som du vill. Det finns några tumregler att hålla sig till:

 • Proportionerna mellan mjöl, ägg, socker, smör och vätska är oftast viktiga. Är du nöjd med receptet bör du hålla dig till de tidigare mängderna och tillsätta önskad smaksättning, men om kakan till exempel var för kompakt kan du tillsätta mer bakpulver eller ägg, var den för torr kan du tillsätta mer smör eller vätska, eller minska på mjölet. Blev kakan för kladdig kan du öka mjölmängden eller gräddningstiden, och var den för söt kan du minska på sockret.
 • Använd fantasin och smaksätt kakor med det godaste du vet, bär, frukter, godis, kryddor, you name it!
 • Tänk på att kakao binder vätska på liknande sätt som mjöl. Vill du ha mer chokladsmak kan du alltså byta ut en del av mjölet mot kakao, men tänk på att inte utesluta kakao rakt av om du inte vill ha en kladdig kaka, och att inte tillsätta mer om du inte vill ha en torr kaka. Även malda kryddor som kanel och kardemumma kan binda vätska och göra en kaka torr.
 • Tänk på att använda bra råvaror, riktigt smör och gärna ekologiska ägg. Snåla inte när du ändå bakar, more is more!
 • Smaka av och skriv ner förslag till ändringar till nästa gång du bakar. Var kakan torr eller kladdig, trädde smaksättningen fram tydligt, var gräddningstemperaturen- och tiden bra?

Med på kursen var bloggarna LisaNadjaAnnika, Petronella och Miriam samt Hanna och Pia från Allt Om Mat.se och fotograf Stefan Wettainen. En ynnest att ha så grymma elever, och av dem fick jag massor av tips, som hur man gör fluff och att det kan vara en bra idé att sätta pappsockerkaksformar i en limpform innan man gräddar dem om man vill att de ska bli höga och toppiga.

Chokladsemifreddo med svarta vinbär och krossade maränger. En av Lisas smarriga skapelser.

Årets bak- och dessertmästare pågår förresten för fullt, så tveka inte att delta! Jag sitter i juryn tillsammans med Roy Fares, och ser fram emot att provsmaka era bidrag.

7 Responses to “Receptmakarskolan”

 1. Lisa Sockerrus said

  Tack Mia för en riktigt kul eftermiddag! 🙂 Riktigt mysiga lokaler ni har dessutom, väldigt välkomnande.

  Ska passa på att göra en ny semifreddo och bjuda de här hemma på!
  Ha det gott! Kram Lisa

  • miaohrn said

   Tack själv, Lisa, superkul att du ville komma! Och tack för att du lämnade semifreddon, den ska jag njuta av i veckan!

 2. Freddie said

  Åh, den där glasspinnen var inte helt fel!

  • miaohrn said

   Ja, de var banne mig inte dumma! Chokladglass med krossad Dumle inuti, och så mörk choklad och jordnötter utanpå.

 3. Oj, så festligt det ser ut!

 4. Nadja said

  Tack Mia för en super rolig dag! Levde på det i flera dagar. Inspirationen flödade under helgen och jag testade lite nya saker där hemma. Familjen fick vara smakpanel och ge mig feedback. Hur skoj som helst.

  Tack ännu en gång!
  Nadja

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s

%d bloggers like this: