Bloggbeef

February 16, 2011

Ah, äntligen en bloggbeef! Jag har lite problem med min image. Man kan lätt få intryck av att jag är en supersnäll gulligulltjej. Så fel man kan ha, jag är en riktig hynda allt som oftast! Jag svär, snackar skit och lever rövare som ett helt kompani, och äntligen har jag fått något att bita i. Bake My Day-Mattias har nämligen gått till attack mot mina teorier om att man bör mala mandeln till macarons istället för att mixa den. Som att den där borgarbrackan till sekreterare kan något om bakning! Han kan ju fan inte ens stava till mitt namn, jag heter inte Mia Öhnr!

Äh, vet ni vad, jag bara skojar. Jag är ganska snäll för det mesta, jag gillar Mattias och blir egentligen inte arg över triviala grejor som hur man finfördelar mandel. Peace.

Dock tycker jag att det är kul att klura över bakningstekniska grejor, och vad som egentligen stämmer. Alla har ju så mycket teorier om vad som är rätt och fel. När jag har testat att mixa mandel till macarons har jag fått dåligt resultat, men det var länge sen sist (ni kan läsa om det här) och nuförtiden använder jag nästan alltid färdigmalen mandel som jag köper från en grossist. När jag håller macaronkurs får dock eleverna prova både och, och det brukar gå som en dans med mandel malen på kvarn, men det är viktigt att använda en kvarn som maler fint, och att sikta mandelmjölet noggrant, samt att se till att man fortfarande har receptets angivna mängd mandel när man siktat klart. Och är det så att man själv skållar och skalar mandeln antar jag att det är viktigt att låta den torka ordentligt.

Men som sagt, jag propagerar för tidsbesparande färdigmalen mandel, och det har jag fått ett nytt tips om att man kan köpa i LCHF-butiker, till exempel här, här och här. Jag vet inte om det är bra och tillräckligt finmalet mjöl, men det ser både lovande och prisvärt ut. Det kanske inte ens är malet på kvarn, vem vet, det mandelmjöl jag använder kan ju mycket väl vara mixat, även om jag tvivlar på det.

Anledningen till att mandelns egenskaper skiljer sig åt om den är mixad eller malen lär bero på att ytans struktur blir annorlunda, och därmed också mandelns uppsugningsförmåga. Knivarna i en mixer skär ju upp en ganska slät yta, medan en kvarn ger en mer uppruggad yta, som därmed binder vätska bättre. Jag brukar strunta i det där med mandelkvarn i nästan alla recept, och använda mixad mandel eller mandelmassa istället, men just till macarons är jag som sagt lite mer försiktig.

Kommentera gärna och berätta om dina erfarenheter av malen och mixad mandel!

23 Responses to “Bloggbeef”

 1. Va fan! Förväntade mig arsenikkakor på posten 😉

  • miaohrn said

   Ha ha, de är på väg! Men för guds skull, testa inte macarons med mandelmassa, jag har haft många sköna slita-håret-och-gråta-moments med den kombon. Fast ibland funkar det.

 2. […] var namnet. Mia Öööööhrn kommenterade min macaronirritation. Jag lär vakna med en tårtspade mellan ryggkotorna och en […]

 3. Sanna said

  Och jag gör både och! Först mal jag mandeln i kvarn, sen mixar jag den i matberedare, det tycker jag är det bästa.
  I Stockholm kan man förresten köpa mandelmjöl på The English Shop i Söderhallarna, men det är ganska dyrt vill jag minnas…

 4. Håller med dig Mia.

  Tycker att mixad mandel blir inte tillräckligt finmald, samt mycket tung, och t o m flottig. Vi använder en mandelkvarn för att fixa till det, med mycket bra resultat.

 5. Glömde att skriva att eter malningen tvingar jag mandeln genom en sil!

 6. Anne said

  För mig funkar matberedare absolut bäst. Jag har testat kvarn, och det är nästan enda gången de blivit *riktigt* misslyckade. Men matberedare = perfekt varje gång. Jag använder oftast färdigskållad mandel, nån gång köpt på Martin Ohlsson, oftare tar mina snälla föräldrar hem kilovis från Spanien.

 7. sockerdrommar said

  Haha, jag mortlar! Äger varken kvarn ( har en från 1930 som är ack så fin men jag vet inte huruvida den maler bra…) eller en bra mixer. Men faktiskt har dom blivit riktigt snygga ändå.
  Men jag har gett upp macarons nu, dom blir bra varannan gång tycker jag, och jag tycker inte om att bli så upprörd över maräng – min ugn har fått höra de fulaste svordomar emellanåt…
  😉

 8. Emma said

  Kul med olika teorier om hur man ska göra med sin mandel! Jag har aldrig testat att bara mixa, då jag antog att det bara skulle bli en enda stor klump. Färdig har jag använt en gång, och det gav också bra resultat. Prisvärt, om man inte tycker det är roligt att pilla med alla förberedelser.

  Jag maler alltid mina mandlar, och ja, jag skållar och skalar även själv, därför åker de alltid in i ugnen på 50 grader för att torka i ett par timmar. På slutet mixar jag mandelmjölet tillsammans med florsockret, då blir det oerhört slätt och fint!

 9. Maria said

  Lidl har mald mandel, 20 pix för 200g, helt klart värt det! Och när man siktar blir det inte alls mycket man måste slänga. Tips!

 10. Katarina said

  Jag bakade macarons för första gången förra helgen. Var lite rädd för misslyckande för det sägs ju vara så svårt men det blev bra! Köpte en enkel kvarn (sveicos) och malde. Tyckte dock det blev grovt och lite för blött (torkade ej i ugn) men det funkade ändå! Texturen blev ju inte så fin (kan verkligen inte kalla det för mjöl) men det blev fina macarons och jättegoda! Kanske borde jag torka mandeln mer innan jag maler för att få mer mjölliknande mandel? Tack för tips om var köpa mjöl, man måste ju prova det med!

 11. miaohrn said

  Tack för alla tips och råd! Inte för att jag blev så mycket klokare… För en del verkar det funka att mala, för andra att mixa, för vissa både och. Och andra är vågade och mortlar!

 12. Lisa said

  Jag tycket att strukturen blir bäst med köpt mandelmjöl vilket jag köper på LCHF-butiken. Där kan man även köpa kokosnötmjöl att använda i sina macarons om man är nötallergiker. Annars håller jag med om att det fungerar sådär men mixad mandel…

 13. […] Update: Mia Öhrn tipsar om var du kan köpa mandelmjöl på sin blogg. […]

 14. Stinan said

  Mandelmjöl kan man hitta i indiska matbutiker. I Malmö finns en sådan vid Dalaplan (Indo-Pak) som säljer 1 kg mandelmjöl för 110 kr.

 15. Gustav said

  Har bakat macarons två gånger första gången med mald och siktat mandelmjöl. Andra gången med mixad mandel.

  Resultaten blev mycket olika första helt fantastiska och andra gången helt platta och inte alls bra. Tror det blir för grovt för mig i alla fall när man mixar. blev lite för fett för att kunna mixas.

  Lycka till!!

 16. Doug said

  Hi folks, keep up the great work. check your theme files as
  I spotted an error when enjoying the web site the first-time

 17. ClEr said

  Hej,
  Jag har nu gjort fyra försök att baka macaronger på 2 helger.
  Jag uppnår inte målet jag önskar riktigt än : d v s en slät och nästan halvrinnande smet som håller ihop när jag ska spritsa ut den på bakplåtspappret.

  Min smet är mer flufflig och fast- än rinnande. Nästa gång kommer jag att experimentera och “makaronera” (vända denna blandning omsorgsfullt med slickepotten) mera för att släta ut smeten.Hittills spricker inte makarongerna i ugnen (ouf !), de är jämna , ser mer ut som mini hambugare (!!??!!) än platta släta kakor ; de lossnar på en gång så fort jag tar ut plåten ur ugnen.

  Första frågan till dig, Mia: Tänker jag rätt eller kommer jag att förlora en massa” fluffighet” genom att bearbeta blandningen ännu mera? Kan det vara så att det är därför de inte flyter ut mer?

  Jag köper färdigskållade mandlar och maler dem först i mormorskvarn : grovleken blir ganska bra. Jag silar resultatet och kör “mandelgrynen” alltså det som ser ut som gryn, 3 korta varv i kaffekvarnen: jag får fram ett pulver som jag siktar igen ihop med florsockret.Det är svårt att få ett mjölliknande utseende i slutändan! Jag vet att om man kör för länge i kaffekvarnen dras oljan ut ur mandlarna och det har en negativ effekt på slutresultatet skriver en del. Jag ska ta och gå i jakt efter en mjölsikt.

  Någon som kan tipsar om var man kan få tag i en mjölsikt (typ sikt 0,4 mm)?

  Det är lättast att få en bra konsistens om jag häller florsocker/mandelmjölblandningen i 3 omgångar över den uppvispade marängen (och inte tvärtom).

  En fråga till, till dig Mia: Jag använder en italiensk maräng. Vilket gradantal ska det vara på sockerlagen? Alla säger olika: 117 gr.?118 gr.? 119 gr? Vad blir det för konsekvens med de olika gradantal? Temperaturen i ugnen (elektrisk och inte varmluftsugn): 125 gr, ? 150 gr.? 160 gr. ?

  Jag uppfattar att alla steg i tillverkningen av dessa små varelser har med kemi att göra !
  -Om äggvitorna ska vila i rumstemp. eller om de inte ska göra det några dagar innan (jag har inte märkt någon skillnad).
  -Hur fort man börjar vispa äggvitorna i början och på slutet innan man häller över det heta sockerlaget.
  -Att den färdigblandade italienska marängen inte ska vara för varm när man blandar den med mandel/florsockerblandningen
  -Hur man vänder blandningen o s v..

  Sista fråga: om du blandar flytande hushållsfärg i de uppvispade äggvitorna, vad är bäst : pulver eller flytande färg?

  Ja, man förstår att bagarna gör rätt att ta 14 kronor per makarong när de säljer dem över disken. Kakorna är verkligen tålamodsprövande!

  ClEr.

  • miaohrn said

   Vad kul att höra från dig Clothilde! Minns att du visade mig en bok om macarons långt innan jag visste vad det var. Men visst är de trixiga att få till, och du är ju perfektionist. Jag brukar inte göra min smet med italiensk maräng, bara helt vanlig maräng, och jag tror att det skiljer sig en del åt. I det här gamla inlägget har jag skrivit massor av tips, men det är inte helt uppdaterat: https://miaohrn.wordpress.com/2010/10/01/macaronnordskolan/. Numera är det ju tex mycket lättare att få tag på färdigt mandelmjöl, så det rekommenderar jag att du använder istället för att underlätta. Jag har en sil från Ikea som jag tycker är lagom finmaskig att sikta med.

   Som du säger är det nog en bra idé att blanda smeten lite mer så att den inte blir så fluffig.

   Förut använde jag främst flytande hushållsfärger, men nu tycker jag att det är bättre med pulverfärger så att smeten inte blir för rinnig. Jag har beställt mina pulverfärger från en restauranggrossist, men det ryktas att Eter- och essencefabriken har bra pulverfärger.

   Lycka till, hoppas du får till dem snart!

 18. ClEr said

  Stort tack för ditt svar och dina tips, Mia! Jag fortsätter och kämpar på och kommer att prova på om och om igen tills jag får ett stabilt resultat..
  ClEr

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: