Fetmåndag

January 17, 2011

Jag bakar semlor idag! Äntligen, äntligen! Alll heder till er som håller på traditionen och väntar till fettisdagen, men själv kan jag inte bärga mig. I år inträffar dessutom fettisdagen så sent som 8 mars, så det blir en karaktärsprövande tid för er traditionalister.

Många konditorier börjar sälja semlor redan på annandagen, och vid det här laget tror jag att de flesta är igång. I Stockholm tycker jag att Gunnarssons, Tösse, Vete-Katten och Lux Dessert och Choklad brukar ha bäst semlor. Kommentera gärna om ni har några andra favoriter!

Några tips om du bakar egna semlor är att använda kardemummakärnor som du stöter själv istället för färdigmalen kardemumma. Köp Valdéngårdens supergoda mandelmassa på Essencefabriken, och vispa grädden ganska löst. Vetebrödsreceptet på mjölpaketet funkar finfint, och gillar du som jag hetvägg behöver du inte sträva efter att göra bullarna fluffiga och höga, det är bara gott med lite kompakta bullar. Eller gårdagens köpesemlor.

Plåtarna på bilden står som ni kanske ser i ett plåtställ. Jag trodde i många år att jag klarade mig utan en sådan manick, men det är grymt bra att ha. Brukar finnas i vanliga mataffärer eller i second hand-butiker.

14 Responses to “Fetmåndag”

 1. Hej!
  Underbar blogg, brukar sitta tyst o njuta men nu var det nog dags för en kommentar 🙂

  Hur gör man för att få bullarna så perfekt runda?

  • miaohrn said

   Vad glad jag blir att du gillar bloggen, Joakim! För att få bullar runda gör jag det som kallas för att rundriva. Det är lite svårt att beskriva med ord, jag borde egentligen lägga upp en film, men jag tar en degbit, kupar handen runt den mot bordskivan och roterar snabbt handen medsols. Bullen ska liksom nästan sugas fast mot bordet, så man får inte använda för mycket mjöl, men ändå lite grann så att det inte kladdar fast. Hoppas jag lyckades förklara någotsånär… Lycka till!

 2. plåtställ har jag med, fast jag glömmer bort att använda det, semlor är gott det, fast jag väntar allt några veckor till

 3. Hej Mia!

  Vilken underbar blogg du har! Här kommer jag kika länge och inspireras 🙂 Blir nog till att baka egna semlor snart, då blir sambon glad!

  Hoppas vi hörs nån gång om du behöver hjälp med grafisk formgivning.

  Mvh
  Sanna Sporrong

 4. Fredrik said

  Har anmält mig till macaron-kursen i mars, ska bli så kul!
  Har gjort tre egna försök att få till bakverket, alla tre gångerna har jag misslyckats *s*
  Du inser vilka förhoppningar jag kommer med på kurstillfället va 😉

 5. Hanna said

  Hej

  Jag har en fråga om cake pops, hur lång tid i förväg kan man göra dom? Min sambo fyller 25 och jag har sisådär en halv miljon bakprojekt i tankarna.. =)

  Tack för en underbar och inspirerande blogg!

  Vänligen
  Hanna

  • miaohrn said

   Hanna, det är nog en bra idé att göra cakepops i förvag. I upp till en vecka borde du kunna förvara dem i kylen om du plastar in dem ordentligt så att de inte blir fuktiga.

 6. Linda D S said

  Finfin blogg, här tittar jag gärna in då o då för att få inspiration o baklust =)
  Det slår mig att du kanske skulle kunna hjälpa mig med något…vi åt en fantastisk middag på Sigtuna stadshotell i tisdags..Före maten kom det in bröd, suveränt gott men också så söta..Bla små mörka mini limpor m valnötter. Förutom att de var så goda så var formen perfekt. Vet du något ställe som säljer såna? Hotellet köper utrustning från grossist företag så den vägen går inte att gå.

  • miaohrn said

   Jag håller med, de är så fina de där minilimporna. Jag minns inte att jag har sett riktigt så små formar någonstans, men det borde kunna finnas på någon nätbutik t.e.x Bagaren och Kocken eller Kakburken eller fysiska butiken Cordon Bleu.

 7. Therese Johansson said

  Delcelius semlor (Gustavsberg på Värmdö), har jättegoda semlor!

 8. Sara said

  åh nej är det först 8 mars, jag som gått och trånat i flera veckor nu. Jag kommer nog att göra som dig nu och fuska lite jag med för jag kan inte vänta längre 🙂

 9. Ulla said

  Jag ÄLSKAR semlor och i år har jag redan ätit ett par tre fyra stycken. Jag tog min första 27 dec. Jag är en sådan där som köper semlor så fort de dyker upp efter jul. Tyvärr så har jag inte hittat semlornas semla än, men det finns många bagerier i Göteborg så jag ger inte upp.

  • Linda said

   I Kungälv strax norr om Göteborg finns Svarte Katten- de har de enda semlorna jag äter. Trekantigt lock med pärslocker, mycket kardemumma i bullen o med grön mandelmassa….så har det varit sedan jag var liten o så skall det vara, annars kan det kvitta =)

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s

%d bloggers like this: