När välgräddat går till överdrift

January 2, 2011

De senaste åren har trenden gått mot att bröd och bullar ska ha en rejält gyllenbrun skorpa, och det är en utveckling jag varmt välkomnar som motsats till bleka, svampiga bröd. Men nu har det snart gått för långt. Det här valnötsbrödet jag köpte på Fabrique har en helt förkolnad skorpa, och det är inget undantag. Bröden från Fabrique – och många av alla bagerier som har startat sedan surdegshypen drog igång – har ofta löjligt välgräddade skorpor. Förutom att det inte är gott när brödet smakar beskt och bränt är det vad jag vet inte särskilt hälsosamt att äta förkolnad mat. Och om jag anstränger mig att vara sund och lämnar skorpan (och den brända botten) känner jag mig snuvad på det godaste på brödet.

En brittisk kompis till mig ville köpa med sig svenska kanelbullar hem på sin senaste visit. Vi var på Regeringsgatan, så jag tog med henne till Brunkebergs bageri, men hon vände i dörren när hon såg bullarna, och utbrast “Oh no, they’re burnt!”. Jag försökte förklara att det var trendigt och att det skulle vara så, men hon insisterade på att åka till det halvsunkiga (men charmiga) bageriet i Hornstulls tunnelbana för att köpa bleka bullar. Inget ont om Fabrique och Brunkan, men det känns som att det där med skorpa har gått löjeväckande långt nu.

17 Responses to “När välgräddat går till överdrift”

 1. Ja det där är lite väl bränt bröd, själv skulle jag aldrig grädda mina bröd så mycket, en kraftig hård skorpa är så gott, men inte en bränd hård skorpa, synd att behöva kasta bort den godaste delen av brödet och kanelbullar skall verkligen inte vara allt för gräddade

 2. Lotta said

  Toppen att du “vågar” säga ifrån för jag har länge tänkt på samma sak att brödet är fult och övergräddat läs: bränt. Helt otroligt att man kan skapa en trend där folk vill köpa denna typ av bröd. Några år tillbaka hade det varit en omöjlighet eftersom brödet hade kasserats och klassats som osäljbart. Jag är ganska säker på att bagerier som levererar denna typ av bröd snart kommer att tvingas stänga när alla inser att man köper bränt bröd. Det känns lite som “Kejsarens nya kläder”.

 3. Johanna said

  Men gud, att de kan göra så… Tänk vad mycket mer pengar de antagligen skulle tjäna på att förkorta gräddningstiden lite. Där jag bor har vi tack och lov världens bästa stenugnsbageri som enligt mig gräddar allt perfekt. Fast jag har för mig att det var någon gång nåt bröd var lite för bränt för min smak… Eller var det jag som hade bakat det..? Hm.. Haha 😛

 4. Jenny said

  Jag håller verkligen med och har irriterat mig på det en tid! Och är det inte bränt så är det så mycket mjöl på ytan att man har mjöl och smulor i hela köket!

 5. miaohrn said

  Så rätt, Lotta, det känns sannerligen som kejsarens nya kläder. Och som att man är en sucker som går på det.

  Och det där med allt mjöl är också irriterande, Johanna, man ser ju ut som en snögubbe i ansiktet när man har ätit.

 6. Jessika said

  Jag skär av skorpan för, som sagt, det är så gräddat att det är bränt.
  Vad har bagerierna att säga om den här trenden? Det är ju knappast vidare snyggt. Eller gott.

 7. Anna S said

  Har också tänkt på det där Mia. Det är slarvigt och smakar dåligt. Och som du säger så är det absolut inte nyttigt att äta bränd brödskorpa.

 8. Eve said

  Bra skrivet Mia!

  Jo, angående det lite luggslitna bageriet i Hornstulls tunnelbana.. Är det något som du, eller för all del ni andra som läser den här finfina bloggen, kan rekommendera? Varje gång jag har haft vägarna förbi och passerat där, så har det inte blivit av att brödfynda. Eller har ni tips på några andra tilltufsade brödställen som är bra?

  • miaohrn said

   Haha, bra fråga, Eve! Jo jag tycker absolut att du ska besöka bageriet i Hornstulls tunnelbana, men senast jag testade var bröden inga direkta höjdare. Däremot blir jag alltid sugen på deras tebirkes (typ fyllda smördegsfrallor med vallmofrö på toppen) när jag går förbi, och bullar och längder kanske inte är så dumma heller. De får dessutom pluspoäng för att det ryktas att det är gemytlig stämning i bageriet, vilket inte är fallet på alla ställen. Gå förbi och ta en ruffig sunkfrukost vetja, och spana på vinterglåmiga människor på väg till och från tunnelbanan!

   Bra med efterlysning av fler charmiga sunkbagerier, men jag kommer själv inte på några fler på rak arm som jag kan rekommendera.

 9. Alice said

  Eve, jag köper regelbundet bröd från bageriet i Hornstulls tunnelbanegång och tycker att det är utmärkt. Man kan köpa tre limpor för 72:-
  Deras rågbröd är utmärkt, och även deras lyxrågbröd med russin och valnötter(?) i. Surdegsbaguetten är också välgjord, hyfsat med smak, bra seg konsistens och helt ok för 24:-
  Allt bakas där, de kan sitt bröd, vet för hur många timmar sedan de olika limporna är bakade. Betydligt bättre än Fabrique som bara är en tjusig brödkiosk.

 10. Jessika said

  Det ligger, eller låg, ett kul och lite småsunkigt vid Klara kyrkan, alldeles vid statyn av Nils Ferlin.

 11. pannanochpennan said

  Bra skrivet och iakttaget!
  Valhallabageriet kan läggas till listan över bagerier som “trendbränner” bröden. Mina föräldrar brukar köpa deras levain, men jag tycker ta mig sjutton inte att det är gott. Synd på så fint inkråm…

  Själv har jag just kommit över en Herman vänskapskakdeg, som jag tänkte försöka göra om till en vanlig brödsurdeg. Sedan blir det andra bullar! 🙂 Har du några tips för sånt eller håller du dig till sötsaker för egen del?

  • miaohrn said

   Kul att Herman är i farten igen! Jag har ganska dålig koll på surdeg, men det borde nästan vara enklare att dra igång en vanlig surdeg för brödbak än att använda Herman. Men det låter ju ändå som en rolig idé!

 12. […] kakproffset Mia Öhrns blogg hittade jag en intressant iakttagelse om de trendiga surdegbageriernas tendens att övergrädda sina bröd. Det är inte en helt ovanlig […]

 13. Bendel said

  Jag tycker att Fabriques valnötsbröd var gott när de öppnade, då var inte ytan för bränd. Deras levain har jag däremot aldrig gillat, däremot Valhallabageriets som var grym, synd om de också börjat bränna brödet för hårt.

 14. dum jävla ide att bränna brödet din idiot

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: