Snögubbar

December 22, 2010

Jag fick just en slatt italiensk maräng över som blev till ett litet gäng snögubbar. En aning sura och trötta ser de ut, men de fick ju inga munnar, stackarna. 

Italiensk maräng kallas den maräng där man slår en 122-gradig sockerlag i den uppvispade äggvitan och sedan vispar marängen sval. Detta blir en fast, glansig och fin maräng som man kan dekorera tårtor med och bränna av för en snygg och god finish. Italiensk maräng används även som bas i fruktmousser.

Helt vanlig kallvispad maräng kallas även för fransk maräng, och schweizisk maräng kallas det när man värmer upp socker och äggvita i mikron eller över varmt vattenbad till 50 grader och sedan vispar det svalt. Av schweizisk maräng kan man göra bland annat stora, lite sega maränger eller pavlova. Så har åtminstone jag lärt mig att tolka begreppen, men det verkar variera lite beroende på vem man frågar.

One Response to “Snögubbar”

Leave a comment