Chokladig nedräkning

November 29, 2010

När jag var liten var gummistövlar blå eller på sin höjd gröna, i hemkunskapen lärde vi oss laga spännande rätter som kokt korv med potatis, och chokladkalendrar hade samma tomtemotiv varje år och var fyllda med billig tysk mjölkchoklad. Eftersom jag är präglad på just denna choklad känns det liksom inte som jul om jag inte får en helt vanlig kalender, men jag gläds ändå åt att det varje år dyker upp fler och fler annorlunda chokladkalendrar. Den kanske roligaste nyheten i år är att Chokladfabriken säljer två olika kalendrar, en med mjölkchoklad och en med rättvisemärkt mörk choklad som dessutom är illustrerad av min favvoformgivare Katy Kimbell. 

Även Divine har rättvisemärkt choklad i sin fina kalender, Miss Juniversum säljer en som är så liten och fiffig att den får plats i fickan, och hos Elgiganten kan du få ditt eget motiv.

4 Responses to “Chokladig nedräkning”

 1. Carina said

  Mia din bok “Fler Kladdkakor” som du signerade åt mig i Kista, tävlas nu ut på min blogg 🙂

 2. Linda said

  Hej!
  Har provat temperera choklad för första gången efter dina instruktioner i tidningen BAKA.
  Tyckte att jag fick svar på alla mina frågor i din beskrivning.
  Men ett frågetecken uppkom och det var när jag stod där med den färdigtempererade chokladen och började doppa. Kom då att tänka på att temperaturen sjunker ju nu. Gör det inget eller ska man försöka hålla den samma temperatur under hela “doppningen”?

  Sen misslyckades jag med tempereringen. Chokladen stelnade i rumstemp och blev hård och bra. Dock väldigt ful. Matt och flammig.
  Vad kan ha gått fel? Går det att se på nått sätt att den färdigtempererade chokladen kommer bli bra i slutändan?
  Tack på förhand.
  Linda

  • miaohrn said

   Kul att du har vågat dig på temperering, Linda.
   Om du har möjlighet kan det vara bra att försöka hålla chokladen varm under doppningen, gärna genom att försiktigt värma med en varmluftspistol. Annars får man helt enkelt skynda sig!

   Det är svårt att se på chokladen om tempereringen har blivit korrekt innan den har stelnat. Det som har gått fel är troligtvis att du har värmt chokladen lite för mycket, eller kylt ner den för kallt. Har du en snabb och pålitlig digitaltermometer?

   Lycka till nästa gång!

 3. Therese said

  Ingen jul utan chokladkalender! Jag får alltid en av mormor varje år. Dock tyckte mormor när jag fyllde 19 att jag var för gammal, jag skojade med henne och sa att man aldrig blir för gammal så nu har jag fått en de senaste 10 åren oxå! =)

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: