Karamellkokerskor

November 18, 2010

Igår var det kola- och karamellkokningslektion på min choklad- och konfektyrkurs på Culinar, och mina elever drog socker så det stod härliga till. Vi gjorde lingonkola, mintkarameller, fransk chokladkola, gräddkolakarameller, daim och geléhallon. Att göra karameller är egentligen inte särskilt svårt, men man bör helst ha en marmorskiva, handskar och värmetåliga händer. Att vara två i köket är också en fördel så att man kan hjälpas åt. 

Först får gräddkolakaramellen svalna lite…

…sedan arbetas med inoljade skrapor…

…sedan dras…

…och sist snabbt klippas i bitar innan den stelnar.

Klart!

Sedan blev det mintkarameller i blått, rosa och vitt. Karamellkokerskorna heter Jeanette, Natalja, Mika och Veronica, och receptet har jag hittat i Elisabeth Johanssons eminenta bok Godis.

5 Responses to “Karamellkokerskor”

  1. Sara said

    Gräddkolakarameller, nja – tjong heter de ju 🙂 Mmm, sådana brukar jag göra till jul.
    Legendariska karamellkokerskan Augusta Jansson var tjongens moder. Kul godiskhistoria finns här:
    http://www.kioskpiraten.se/godishistoria.htm

  2. Vilka duktiga tjejer! Det ser så roligt ut.

  3. Elin said

    Saknar att göra godis med dig Mia!!

  4. miaohrn said

    Och jag saknar dig Elin! Hoppas du har det bra.

  5. Matilda said

    Hejhej, såg att det var ett tag sen du la ut detta men undrar om du har kvar recepten på chokladkola och gräddkolakarameller
    Tack på förhand!
    Matilda 🙂

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: