Karamellkokerskor
November 18, 2010
Igår var det kola- och karamellkokningslektion på min choklad- och konfektyrkurs på Culinar, och mina elever drog socker så det stod härliga till. Vi gjorde lingonkola, mintkarameller, fransk chokladkola, gräddkolakarameller, daim och geléhallon. Att göra karameller är egentligen inte särskilt svårt, men man bör helst ha en marmorskiva, handskar och värmetåliga händer. Att vara två i köket är också en fördel så att man kan hjälpas åt.
Först får gräddkolakaramellen svalna lite…
…sedan arbetas med inoljade skrapor…
…sedan dras…
…och sist snabbt klippas i bitar innan den stelnar.
Klart!
Sedan blev det mintkarameller i blått, rosa och vitt. Karamellkokerskorna heter Jeanette, Natalja, Mika och Veronica, och receptet har jag hittat i Elisabeth Johanssons eminenta bok Godis.
Gräddkolakarameller, nja – tjong heter de ju 🙂 Mmm, sådana brukar jag göra till jul.
Legendariska karamellkokerskan Augusta Jansson var tjongens moder. Kul godiskhistoria finns här:
http://www.kioskpiraten.se/godishistoria.htm
Vilka duktiga tjejer! Det ser så roligt ut.
Saknar att göra godis med dig Mia!!
Och jag saknar dig Elin! Hoppas du har det bra.
Hejhej, såg att det var ett tag sen du la ut detta men undrar om du har kvar recepten på chokladkola och gräddkolakarameller
Tack på förhand!
Matilda 🙂