Tempereringsfanskapet
October 19, 2010
Nu finns senaste numret av tidningen Baka ute i butikerna. Förutom göttiga recept och fina artiklar om pajer i Paris, mjölnare och chokladexperter kan man läsa min krönika där jag en gång för alla passar på att bena ut det här med temperering av choklad. Håll i er!
För att kunna göra glansiga, snygga praliner och chokladdekor måste man temperera chokladen. Jag önskar verkligen att det inte var så, men det är bara att bita i det sura äpplet. All choklad man köper är tempererad, men så fort man smälter den igen, till exempel för att doppa tryfflar i den, så rubbar man den fysiska balansen i chokladen. Choklad är nämligen polymorfiskt, vilket innebär att fettkristallerna kan inta sex olika former, och det är bara den femte formen man vill åt, eftersom det är då chokladen får de goda egenskaper man är ute efter. Genom att temperera chokladen tvingar man in kakaosmöret i den femte formen och gör att chokladen kristalliserar på rätt sätt. Att fett och socker binder sig korrekt i chokladen istället för att krypa upp på ytan och bilda fula fläckar. Kanske har du sett att dina chokladskapelser har fått just sådana gråaktiga fläckar som kallas för fat bloom och beror på att choklad inte tempererats, förvarats för varmt eller tempererats felaktigt. Även sugar bloom kan bildas om chokladen förvaras fuktigt så att vätskan löser upp sockret i chokladen.
Pralinerna till vänster är doppade i ett lager tempererad choklad, och den till höger har doppats i choklad som bara smälts och sedan fått stelna i rumstemperatur.
Temperering går till på så sätt att man först smälter chokladen och sedan fortsätter att värma upp den till mellan 48 och 50°C (när det gäller mörk choklad, för vit choklad och mjölkchoklad gäller andra temperaturer). Detta gör man enklast genom att värma chokladen i intervaller i en bunke i mikron och mäta temperaturen med en digital termometer däremellan.
När man nått upp till rätt temperatur måste man sedan svalka ner chokladen till 28°C. På konditorier gör man det genom att hälla ut chokladen på en stenskiva (oftast av marmor eller granit på grund av stenens nedkylande egenskaper) och omväxlande stryka ut den och skrapa in den med en palett och en skrapa. Detta kallas för att tablera. Har du ingen marmorskiva hemma är det enklare att sätta ner bunken med choklad i ett kallt vattenbad och noggrant men försiktigt röra om med en slickepott. Det är dock viktigt att inget vatten stänker ner i chokladen, att skrapa ordentligt längs med kanterna så att chokladen inte stelnar i bunken, och att inte hålla på för länge så att chokladen blir kall. Torka bort vattnet från bunkens utsida när chokladen nått rätt temperatur.
Därefter är det dags att värma upp chokladen till 31-32°C, detta görs också i mikron och tar oftast bara några sekunder. Nu äntligen är chokladen färdig att användas! Haken är bara att allt du doppar i chokladen måste vara torrt och rumstempererat. Om du doppar kalla eller kladdiga praliner i den kommer det bli fult, trots allt hårt slit. Hopplöst!
Vad gör man då om det blir lite fel, om man kanske värmer upp chokladen till 35°C istället för 31-32°C? Hemma är det oftast ingen fara, chokladen kan bli fin ändå, men på ett konditori är det inte värt att chansa, utan då är det bara att börja om från början, och först låta chokladen stelna och sedan upprepa proceduren. Dock kan det vara svårare att få choklad som man redan misslyckats med att bli riktigt fin igen.
När jag var ung och dum trodde jag att en smart idé skulle vara att låta chokladen svalna till 28°C av sig själv. Jag värmde upp den till 48°C och gick på lunch i hopp om att den skulle ha svalnat till rätt temperatur när jag kom tillbaka. Det hade den bekvämt nog, och det var bara att värma upp den till 31-32°C och börja använda chokladen. Trodde jag, men hu, vad fult det blev! Senare har jag lärt mig att det beror på att det inte enbart gäller att pricka in rätt temperaturer, det är även viktigt att röra om under nedkylningen (eller tablera för den delen) för att hjälpa chokladen att kristallisera på rätt sätt.
I sanningens namn temperar jag sällan hemma om jag kan slippa. Mitt trix är istället att doppa kylskåpskalla praliner i choklad som jag försiktigt smält. Därefter ställer jag snabbt in pralinerna i kylen för att stelna, och förvarar dem sedan där i en tättslutande burk tills de ska ätas. Många chokladconnaisseurer brukar påstå att man under inga omständigheter får ha choklad i kylen, men i mitt tycke är detta det bästa förvaringsstället för hemgjorda praliner doppade i otempererad choklad. Det är nämligen främst om otempererad choklad lämnas framme i rumstemperatur som den blir ful.
Lite större chokladtillverkare har oftast tempereringsmaskiner, men de brukar kosta ett par hundra tusen kronor, och är heller inte helt lätta att kalibrera. Oftast använder man dessutom bara sin tempereringsmaskin till mörk choklad, och tempererar mjölkchoklad och vit choklad för hand, eftersom det är omständigt att byta choklad i maskinen.
Nästa gång ni blir förskräckta över priset på handgjorda praliner kan ni tänka på allt slit som ligger bakom.
Fördelar med tempererad choklad
- Chokladen smälter vid rätt temperatur i munnen och får behagligare konsistens.
- Chokladen blir glansig och fin, och du slipper gråaktiga fläckar.
- Chokladen stelnar i rumstemperatur och kladdar mindre på fingrarna. Detta är även viktigt när man gör chokladdekor och inte vill att det ska sjunka ihop så fort det kommer ur kylen.
- Chokladen krymper lite när den stelnar, vilket är viktigt när man gjuter praliner och figurer i formar.
Dessa temperaturer gäller vid temperering
Värm upp Kyl ner Värm upp igen
Mörk choklad 48-50°C 27-28°C 31-32°C
Mjölkchoklad 45°C 26-27°C 29-30°C
Vit choklad 40°C 26°C 28-29°C
Mycket intressant om choklad! Jag var lyckligt ovetande om detta med temperering av choklad, men tvivlar inte på att detta stämmer, för det blir ofta fel när jag smälter choklad hemma.
Du skiljer på mörk-, mjölk- och vit choklad. Men har det någon skillnad när det gäller kavliteten? Jag har även läst att de billigare varianterna av chokladkakor innehåller kakaobönor som har torkats över diesel. Stämmer det?
Ett ganska stort va? har ersatts av ett aha! Bara ett litet frågetecken kvarstår – det verkar oundvikligt att chokladen svalnar igen under pågående pralindoppning efter sista steget i tempereringen. Måste den hållas vid 31-32 grader eller funkar den ändå om man snabbar på lite och inte gör för många praliner på en gång?
Vilken bra fråga, Charlotte. Jo, temperaturerna kan skilja sig mellan olika chokladfabrikat och procenthalter. När det gäller choklad för proffbsruk står ofta temperaturerna på förpackningen. Temperaturerna skiljer sig också beroende vilken konditor du frågar, det finns lika många åsikter som konditorer : )
Jag har också hört det där med att det förekommer att choklad torkas med hjälp av bensin- eller dieseldrivna aggregat, så det kan nog stämma.
Lisa, chokladen måste inte hålla 31-32 grader under arbetet, men ju längre den gör det, desto bättre. Det funkar som du säger att snabba sig medan man doppar och grejar, men många konditorer brukar värma chokladen försiktigt med en varmluftpistol medan de jobbar med den för att den inte ska kallna och stelna. Eller “dö” som man säger på fackspråk.
Jättebra med dessa tipsen!
Tack 🙂
Ha ha jag käner så igjen mig…då jag plugga til kock hade vi även lidt bageri og konditorkurs. Og vi fick oxå bekante oss med våres käre vän temurering av choklad…og kan lova dig det var fasiken de svåreste momentet på hele kursen…våger ikke tänk på hvordan mängder jag fick test innen det gick vägen! Pust, syns du og alla konditorer är så duktige og riktigt våglige, som ger er ikast med detta h-letes pyssel;)
Lou
Jag såg pralinformar på Åhléns… där stod det att man bara skulle blanda chokladen med lite grädde, om jag inte minns fel. Går det? Kanske blir sämre konsistens?
Jo, det går nog, men det blir nog snarare en tryffelfyllning som man sedan kanske doppar i choklad. Det har egentligen inte så mycket med temperering att göra. Skulle man ha vispgrädde i den choklad man ska temperera blir det riktigt fult. Hoppas det blev lite tydligare, men det är så svårt att förklara i kort text!
[…] Så kommer det här med temperering. Varför ska man egentligen temperera choklad? Jag hade turen som hittade ett gammalt nummer från tidningen BAKA med en artikel om just temperering. Det är en hel vetenskap bakom detta och är du intresserad kan du läsa mer hos Mia Öhrn. […]
[…] Formarna köpte jag på Cordon Bleu och mitt tips är att ni lär er temperera chokladen enligt Mia Öhrn, hon kan det där. Som fyllning kör ni världens simplaste […]
Vad händer om chokladen, vid första momentet, kommer över 48-50 grader? Är det bara att äta upp chokladen då och strunta i tempereringen?
Ja egentligen, tyvärr är det så. Eller om den blir för varm eller kall på något av momenten. Men ibland kan man låtsas som ingenting och hoppas…
[…] Här kan du läsa mer om temperering. […]
[…] chokladen över ett vattenbad, temperera den gärna, och doppa sedan pralinerna i chokladen. Låt det rinna av ordentligt och ställ […]
Bra information! Jag har tempererat mycket choklad och det har fungerat bra. Men på senaste tiden har jag märkt att det sällan fungerar. Jag följer temperaturerna precis och jag rör i chokladen och tablerar. Jag har använt olika termometrar som jag har köpt nya. Ändå så blir chokladen ful och fläckig och loddnar inte ur formarna. Vet du vad som kan gå fel? Jag lyckas inte komma fram till någon förklaring.
Mvh
Tomas
[…] Här kan du läsa mer om temperering. […]
Hej! Får jag lov att lämna ut din förträffliga länk för temperering av choklad på mina pralinkurser? Ingen förklarar detta bättre än du.
Hälsningar Ann/Cacaofoni
Ja, absolut, det får du gärna göra! Vad glad jag blir att du tycker att det är en bra genomgång. Lycka till med kurserna!
Tack, så generöst av dig!
[…] chokladen över ett vattenbad, temperera den gärna, och doppa sedan bollarna i chokladen. Låt det rinna av ordentligt och ställ […]
[…] Temperera mörk choklad och doppa bollarna. Lägg på ett småmaskigt nät och rulla för att få det taggiga utseendet. Önskas inte det taggiga är det bara att lägga bollen på ett bakplåtspapper och låt stelna. Går ganska fort och funkar bra i rumstemperatur när chokladen är tempererad 🙂 […]
Hej.
Intressant läsning om den goda chokladen.
Vilken köpt choklad är rätt för temperering?
Går det att göra om processen med redan tempererad choklad?
Som ni skriver är all choklad i butik tempererad ?
Bra frågor, Anneli! Precis, alla choklad man köper i butik är tempererad, så det går absolut att göra om processen med redan tempererad choklad. Jag är lite osäker på vilken choklad för hushållsbruk som funkar bra att temperera. Jag kan tänka mig att den från Odense som är ämnad för bakning funkar bra, men om jag själv skulle göra det skulle jag nog beställa en choklad för proffsbruk från till exempel Callebaut eller Felchlin från en nätbutik. Åsö, Chokladshopen och Lyckas med mat är bara några exempel på bra nätbutiker. Lycka till!
[…] Temperera mörk choklad och doppa bollarna. Lägg på ett småmaskigt nät och rulla för att få det taggiga utseendet. Önskas inte det taggiga är det bara att lägga bollen på ett bakplåtspapper och låt stelna. Går ganska fort och fungerar bra i rumstemperatur när chokladen är tempererad 🙂 […]
[…] Choklad är ett exempel på produkt som jag sällan gör rättvisa, i alla fall när det kommer till att smälta och temperera den. Här kan ni läsa när Mia Örn skriver mer om Tempereringsfanskapet. (Av någon anledning kan jag inte lägga in länkar för tillfället, men här är det https://miaohrn.wordpress.com/2010/10/19/tempereringsfanskapet/.) […]