Sött och snabbt

June 8, 2010

Ibland blir man sugen på efterrätt på stört, och hinner inte springa iväg och handla. Eller så ska man laga tjusig middag och orkar inte lägga ner massor av tid på desserten. Då är det fina i kråksången att det är plättlätt att svänga ihop smarriga efterrätter ögonaböj. Här är några av mina favoriter:

  • Varva lättvispad grädde med färska eller frysta och tinade bär och kaksmulor i glas. Voila! Istället för kaksmulor kan du använda knaprig müsli, typ Start, eller maränger.
  • Bre chokladglass mellan två cookies för en hemgjord glassandwich.
  • Enklaste sommarpajen gör du genom att smälta 175 g smör i en kastrull. Rör ner 4 dl mjöl, 1 dl strösocker, ½ tsk bakpulver och 1 krm salt. Tryck ut degen i en pajform och fyll med de bär eller frukter som är mogna för tillfället. Grädda i 200 °C i cirka 25 minuter. Servera ljummen med massor av glass.
  • Rosta skivor av överbliven sockerkaka. Låt svalna och toppa med lättvispad grädde blandad med lite lemon curd. Servera tillsammans med hallon.
  • Smält mörk choklad och blanda ner krossat knäckebröd eller flingor och lite russin. Bre ut på bakplåtspapper och låt stelna i kylen. Bryt i bitar och njut som stora bräck.
  • Den italienska desserten affogato gör du genom att lägga en kula vaniljglass i ett glass och sedan hälla över en espresso. Avnjut direkt.
  • Bre Nutella på rostat, vitt surdegsbröd.
  • Ringla honung över turkisk yoghurt i små skålar och toppa med valnötter eller rostade hasselnötter.
  • Ha alltid lite chokladtryffel stående i kylen. Gör tryffelsmeten genom att låta 200 g mörk choklad bruten mindre bitar smälta i 2 dl vispgrädde på låg värme. Tryffelsmeten kan du sedan använda som grund till varm choklad, bre på småkakor, värma och ringla över glass eller servera på små skedar att röra ner i kaffet. Du kan även fylla den i små glas och toppa med färska bär, eller bre som glasyr på muffins. 
  • Snabbaste glassen gör du genom att mixa ihop 250 g frysta blåbär (eller hallon, vinbär, jordgubbar eller det du tycker bäst om) med 1½ dl turkisk yoghurt och cirka 2 msk honung i en matberedare.  Servera direkt i glassvåfflor eller små skålar.

5 Responses to “Sött och snabbt”

  1. Annika said

    Ska man bjuda på fin middag måste man faktiskt prioritera efterrätten i tidsplanen. Avslutningen är viktig – en kanonefterrätt kan rädda en medioker middag, precis som en medioker efterrätt (eller ingen alls, hemska tanke!) kan stjälpa en kanonmiddag.

    Underbara tips, tack!

  2. Jessika said

    grekisk yoghurt som man ringlar lönnsirap över.

  3. Maria said

    Jaaa! Tack för snabba tips. Håller absolut med dig i din krönika i “Baka” (Mat & Vänner) om att mat och bak tenderar bli lite väl snobbigt. När jag läste den kom jag och tänka på “Solsidan” på TV4 där grabbarna ska bräcka varandra med tjusiga middagar och en av dem till och med skaffar en salamander. Det slutade med att alla säkringar gick och … tja det blev inte som han tänkt sig helt enkelt.

    Enkelt och gott. Och gärna snabbt. Till vardags i alla fall🙂

    /Maria

  4. Maria said

    Förresten – jag utmanar dig i att göra dina recept mjölkfria😉 Havregrädde funkar ibland, men det är inte riktigt bara att byta ut rakt av – de olika gräddsorterna har olika egenskaper. Och olika smak😉

  5. Emma said

    Oj, oj, oj, nu rinner snålvattnet…

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: