Mer macarons

April 29, 2010

Söndagens macaronkurs på Medborgarskolan gick riktigt bra, och alla deltagarna fick till tjusiga små bakverk. Jag har inte vågat testa att göra chokladmacarons än eftersom jag har trott att det ska vara lite trixigt då kakaon binder vätska. Men några av deltagarna i söndags var modiga och bytte ut 15-20 gram av mandelmjölet i grundreceptet mot 15 gram kakao, och det såg lovande ut.

En annan sak jag inte vågat testa är att använda varmluftsfunktionen på ugnen när jag gräddar macarons, eftersom jag varit nojjig att kakorna ska spricka. Men ett par kompisar som bakat efter mitt recept rapporterade att macaronerna blev ännu högre och stiligare med varmluft på. Och så bör man ju gärna grädda dem långt ner i ugnen och på cirka 125 grader tills kakorna släpper ganska lätt från pappret, men innan ovansidan får färg.

Något som fascinerar mig är hur många som faktiskt har en mandelkvarn. Jag trodde länge att det var något som bara krokiga gammelfarmödrar vevade runt på, men när jag har hört mig för brukar sisådär tre fjärdedelar av alla tillfrågade svara att de har en. Nu frågar jag ju främst bakningsintresserade, men ändå… De finaste mandelkvarnarna hittar man på loppis, men komiskt nog säljs de även på i stort sett varenda liten kvartersbutik.

Orkar du inte mala ditt eget mandelmjöl fick jag ett bra tips om att det lär säljas på Pierias Livs i Hötorgshallen. Mandelmjöl är förresten samma sak som malen mandel.

11 Responses to “Mer macarons”

 1. Bakfia said

  åh så fina! Är macaroon kurserna ofta?

 2. Anna said

  Mia, vilken fin blogg och vilka tjusiga macarons! När jag bodde i Frankrike var macarons, om inte vardagsmat, så i alla fall något som alltid fanns att köpa på bagerier och konditorier. I trendängsliga Sverige tycks det nu råda macaronyra! Vad tror du det beror på?
  Och vissst är mandelkvarnar alldeles bedårande? Små konstverk som man alltid vill ha fastskruvade i köksbänken.
  Kika gärna in på min blogg. Den handlar förvisso mer om surdeg än om sötsaker, även om jag är en hejare på att koka marmelad till surdegsmackorna!

 3. Hej! Vilka perfekta små macaroner! Vad är det för smak i bild nr 2 ?

 4. Isan said

  Fina bakverk! Underbart att få lära sig att baka själv – jag och min dotter föll för frestelsen på Gunnarssons konditori här i Stockholm och där kostade dem 19 kronor styck. Men gott var det…

  / Isan

 5. miaohrn said

  Bakfia – till hösten kommer vi att boka in två macaronkurser på Medborgarskolan.

  Anna – vilken underbar blogg! Grattis till uppsägningen.

  Charlotte och Andre – Kaka nr 2 är en chokladmacaron med fyllning av hallon- och vit chokladtryffel.

  Isan – tack för prisrapporten, kul att veta att Gunnarsons tar så pass mycket betalt.

 6. Looks fun and delicious! I hope I can participate in one of your classes someday! 🙂

 7. miaohrn said

  That would be great, Hana!

 8. Caroline Dubois said

  Gud, vilka snygga Macarons! Har aldrig sett några riktigt bra sedan jag var i Lyon, Frankrike. Där var de så där små, söta och härligt pastelliga 🙂

  Hoppas du får fler sköna macarons-bak!

 9. miaohrn said

  Tack, Caroline! Kul att du gillar macaronerna.

 10. Lottiz said

  Hej! Jag “råkade” köra min första plåt i varmluftsugn när jag bakade macaroons enligt ditt recept och jag måste säga att de blev varken vackra eller färdiga i tid…

 11. Hej!
  Har varit en beundrare länge men dock inte hittat din blogg för en idag. Tänkte på att du ska inte vara rädd för att göra med chokladsmak, jag brukar använda mig av chokladflorsocker och det blir jätte bra!

  Drömmer om en egen pralinbutik i framtiden, varför inte när man har så mycket fina förebilder inom bak!
  Kram

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: