På allmän begäran – macaronrecept

February 28, 2010

Nu har jag till slut lagt upp ett recept på macarons! Jag har inte velat dela med mig av det förrän jag blev riktigt nöjd, men nu tycker jag att det är så bra det kan bli, och det har provbakats åt höger och vänster och borde stämma.

Det enklaste är att försöka få tag på färdigt mandelmjöl, och det kan du köpa på bland annat Södermalms Delikatesser och vissa indiska matbutiker. Jag hörde också ett rykte om att det kan finnas på Hermans Ekohandel (som snart byter namn till Eat! Ekoaffären).

Vill du göra eget mandelmjöl kan du mala det i en mandlkvarn och sedan sikta det, och har du ingen mandelkvarn kan du mixa det i en matberedare tillsammans med florsockret. Det är dock något svårare att lyckas med macarons gjorda på mixad mandel.

Receptet jag har lagt upp är på macarons fyllda med vit chokladtryffel smaksatt med hallon, men du kan självklart byta ut fyllning och färg hej vilt och göra macarons med till exempel blåbär, svarta vinbär, passionsfrukt, lakrits, viol eller lavendel. Istället för vit choklad kan du använda mörk choklad eller mjölkchoklad, eller göra en fyllning av smörkräm eller sylt. Sylten kommer dock inte synas som en stilig kräm, utan snarare sugas upp i kakan. Lycka till, och hör gärna av dig om du har några tips eller synpunkter på receptet!

Advertisements

25 Responses to “På allmän begäran – macaronrecept”

  1. Jessika said

    Länken till Södermalms delikatesser är bruten. den leder till Hermans.

  2. miaohrn said

    Hoppla! Nu var det ordnat.

  3. Tack så hjärtligt för det fina receptet.

    Kram och god kväll
    Camilla

  4. Linda said

    En undran; det finns påsar med mald mandel på Lidl.. skulle dessa gå att använda?

    Tack för fin å trevlig blogg! =)

  5. Undrar var man kan finna mald mandel i Malmö…..
    är väldigt sugen på att prova…men vill inte misslyckas;)
    Tack för en fin och inspirerande blogg!
    Becky

  6. miaohrn said

    Jag har inte provat mandelmjölet från Lidl, Linda, men det borde nog funka utmärkt. Tack för tipset! Kanske kan det även finnas på Lidl i Malmö, Becky.

  7. Anna Sö said

    Om man använder mandelmjöl gissar jag att det är samma vikt som gäller, dvs 110 gram mandelmjöl? Ska kika om mandelmjöl finns på NK, hörde något glunkas om det..

    De ser jättefina ut!

    /A

  8. miaohrn said

    Jajamen, 110 g mandelmjöl ska det vara! Rapportera gärna om du hittar mandelmjöl på NK, lycka till!

  9. Moster said

    Jag har beställt mandelmjöl från LCHF butiken i Malmö. http://www.lchfbutiken.se
    Jag har inte fått hem det ännu så jag vet inte hur det är i kvalitén. 65kr för 350g (plus 79kr i frakt)

  10. Mandelmjölsletaren said

    Hej hej!
    Jag ska göra mina första macrons o har hört att det är svårt att få tag på mandelmjöl.
    Började med att söka på google men hitta inget direkt svar så jag tog saken i egna händer – det gav resultat! (kanske tack vare att jag bor i Stockholm)
    Först ringde jag till den fina välsorterade eko-butiken CAJSA WARG på Renstiernas gata 20, de har 100g´s påse för 37.90kr har jag för mig att hon sa på telefon o även en 1kg´s påse kommer ej ihåg vad den kostade dock.
    Men innan jag begav mig iväg till söder så slank jag in på HÖTORGSHALLARNA o där fann jag mandelmjöl hos PIERIAS LIVS, 250 g för 37kr.

    Har inte bakat macrons med det ännu, men det återstår o se hur de blir..

    Den som söker den finner 😉

  11. Denise said

    Hej,

    En liten fråga om hållbarheten. Om man fryser macarons, ska man göra det med eller utan fyllning?

  12. miaohrn said

    Denise, det brukar funka bra att frysa de färdiga macaronerna med fyllning och allt.

  13. Hanna said

    Hej! Jag är inte riktigt så duktig på bloggar, var hittar jag receptet? Är jättesugen på att prova.

  14. Kalle said

    Det verkar som om receptet försvunnit. Kan du lägga upp det igen? Tack!

    • miaohrn said

      Recptet ser ut att ligga på plats, men du får bläddra ner en bit. Det går inte att länka direkt till det.

  15. Jenny said

    Mandelmjöl finns att hitta på city gross 🙂

  16. kmulls said

    Hej!

    Jag har använt ditt recept som står med i Gourmet. Har verkligen följt det till punkt och pricka, varit noga med att väga. Första plåten hade jag inne i 20 min, blev inte ens i närheten av klara innuti. Andra plåten hade jag inne i typ 26 min och det var ungefär samma sak där, jättekladdig. De ser helt perfekta ut på utsidan, har en fin fot och krispig yta. Vad gör jag för fel tror du?

    Tacksam för svar!
    /Frustrerad Camilla

    • miaohrn said

      Jag tror absolut inte att du gör något fel, alla ugnar är olika, så det gäller bara att lyckas hitta rätt tid och temperatur för din ugn. Kanske kan du höja värmen lite, lite, och grädda dem längre. Och testa att lyfta en kaka från bakplåtspappret för att se om den är klar. Verkar den kladdig gräddar du helt enkelt kakorna längre. Lite kladdiga i mitten brukar även mina kakor bli, och så tycker jag att det ska vara. Lycka till!

      • kmulls said

        Tack för svaret. Jag tror dock inte att jag kan ha inne dem längre eftersom att de nästan började få lite för mycket färg ovanpå. Kanske istället sänka temperaturen och ha inne längre? Vad tror du? Jag får fortsätta försöka!

        • miaohrn said

          En till grej; börja inte otåligt pilla med dem så fort de kommer ut ur ugnen, utan låt dem stå och torka och svalna ett par timmar innan du försöker lossa dem från pappret.

  17. Liv said

    Hej,

    Mysig hemsida! 🙂 Dock ser jag inget recept för macarons Vart hittar jag det?

  18. Cissi said

    Jag hittade mandelmjöl på CityGross i Länna för er som bor i stockholm!

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: