Mästarmackor

February 26, 2010

Jag har varit extremt oengagerad i OS, men igår lade jag desto mer uppmärksamhet på Mack-SM, den årliga tävlingen arrangerad av föreningen Sveriges Bagare och Konditorer som utser landets godaste smörgås.

Själv är jag tokig i mackor och skulle gärna äta smörgås till både frukost, lunch, middag och några mellanmål där emellan, så det var ett drömuppdrag att få sitta i juryn. Tyvärr var uppslutningen av smörgåsar i vår stockholmsdivision lite skral, men desto trevligare var det att hänga med resten av juryn; Ellinor Isaksson från Chokladfabriken, Kristofer Sandström som driver Vassa Eggen och Albert och Jack’s Deli, Jussi Gerlich från Stinas Bageri och den pensionerade bagarmästaren Ernst Eggenberger.

Av Ellinor fick jag en liten presentpåse från Chokladfabriken med underbara praliner och deras omåttligt populära lakritskola med havssalt. Ellinor berättade att de har en anställd som i princip enbart gör deras lakritskola, så stor är efterfrågan. Dessutom brukar man behöva röra konstant (och enligt vissa enbart medsols)  i chokladkola för att den inte ska bränna vid, men artig som jag är vågade jag inte luska mer i det hela eftersom receptet är hemligt.

Albert och Jack’s är för övrigt ett av mina favoritkaféer, och Kristofer berättade att de dessutom har semlor nu. Måste rusa dit på tisdag!

Från Stockholmsregionen gick två mackor från En Liten Smula i Norrtälje vidare, och finalen avgörs på mässan Gastro Nord 20-23 april. Finalsmörgåsarna på bilden är fyllda med smarrig laxröra och chict dekorerade med limeklyfta och rosenblad. Therese Baalack som driver Smulan kommer för övrigt snart ut med en ny bok om tårtor och bakelser. En av mina favvofotografer Anna Kern har fotat, så boken är säkert hur fin som helst.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: